food4fun.sk

Jeden kúsok z cookies nikdy nestačí

Doma v kuchyni

10. 12. 2010



Za posledný rok som vyskúšala viacero receptov na cookies. Tieto americké sušienky sú prudko návykové. V podstate však nejde o sušienky, lebo majú niečo, čím sa od sušienok líšia. Správne pripravené cookies nie sú nikdy vo vnútri úplne suché. Cookies musia mať typickú žuvačkovú „chewy“ štruktúru. Receptov na cookies je nespočetné množstvo, podobne ako mafiny sa dajú rôzne variovať, znesú rôzne prísady: čokoládu, orechy všetkých druhov, ovsené vločky, rôzne koreniny, sušené ovocie...
Prvé dva recepty sú moje najobľúbenejšie. Pri tých prvých si hovorím, že vďaka vločkám a slivkám nie sú až také nezdravé. No a kombinácia čokolády a sliviek je v nich neodolateľná. Recept na tie druhé pochádza od Nigelly a spolu s ovsenými cookies sú pre mňa úplne top! Milujem mätu a všetko pepermintové, možno aj preto ma Nigelline cookies tak dostali. Ale aj bez tej mentolovej polevy by boli výborné. Tretí recept som objavila na stránke www.cafefernando.com. Priznám sa, najprv ma zaujali svojim názvom. Korova je totiž v rusínskom nárečí krava. No a druhá asociácia so slovom korova je Kubrickov film Mechanický pomaranč: mliečny bar s názvom Korova, moloko... Na internete som sa dočítala, že korova cookies vymyslel Pierre Herme, ktorý je v Paríži pokladaný za kráľa cukrárstva (aj najznámejšie francúzske macarons pochádzajú z jeho dielne) a vymyslel ich pre parížsku futuristickú reštauráciu Korova, inšpirovanú filmom Mechanický pomaranč. Takže moje asociácie boli správne ;-).

Ovsené cookies s čokoládou a sušenými slivkami

150 g masla, zmäknutého
230 g hnedého cukru
1 vajce
2 ČL vanilkového extraktu
125 g hladkej múky
1 ČL prášku do pečiva
štipka soli
200 g ovsených vločiek
120 g tmavej čokolády, nasekanej
60 g sušených sliviek, nasekaných


Rúru predhrejeme na 180 °C, plech vystelieme papierom na pečenie. Maslo s cukrom vyšľaháme do peny, pridáme vajíčko a vanilkový extrakt. Dobre prešľaháme. Potom pridáme múku, prášok do pečiva, soľ a ovsené vločky. Na záver vmiešame nasekanú čokoládu a slivky. Zo vzniknutej hustej hmoty tvarujeme guľky, ktoré kladieme na plech ďalej od seba. Guľky zľahka roztlačíme do tvaru hrubšej placky. Pečieme cca 15 minút do zlatista.

Čokoládovo-pepermintové cookies

  (zdroj inšpirácie: N. Lawson: Nigella Express, Ikar)

100 g masla, mäkkého
150 g hnedého cukru
1 ČL vanilkového extraktu
1 vajce
150 g hladkej múky
35 g kakaa
½ ČL prášku do pečiva
200 g kvalitnej čokolády, pokrájanej na kúsky

Na pepermintovú polevu:
75 g práškového cukru
1 PL kakaa, preosiateho
2 PL vriacej vody
¼ ČL pepermintového extraktu


Rúru predhrejeme na 180 °C. Maslo vyšľaháme s cukrom, potom pridáme vanilkový extrakt a vajíčko. Hladkú múku preosejeme spolu s kakaom a práškom do pečiva a postupne primiešame k maslu s cukrom. Na záver zľahka vmiešame nakrájanú čokoládu. Plech vystelieme papierom a lyžicou naň ukladáme kôpky cesta ďalej od seba. Pečieme 12 minút a hotové necháme odpočinúť na plechu. Potom ich presunieme na mriežku, kde ich necháme úplne vychladnúť.
Suroviny na polevu dáme do kastrólika, zohrejeme a premiešame. Pomocou lyžičky ju nanášame na vychladnuté cookies.

Korova cookies

  (zdroj inšpirácie: www.cafefernando.com)

175 g polohrubej múky
30 g kakaa
½ ČL sódy bikarbóny
150 g masla, izbovej teploty
120 g svetlohnedého cukru
50 g kryštálového cukru
½ ČL soli fleur de seul alebo ¼ ČL jemnej morskej soli
1 ČL vanilkového extraktu
150 g čokolády, nakrájanej na drobné kúsky


Múku preosejeme spolu so sódou bikarbónou a kakaom. Maslo vyšľaháme do peny. Pridáme obidva cukre, soľ, vanilkový extrakt a šľaháme 2 minúty. Potom znížime rýchlosť a pridáme suché prísady. Miešame, kým sa nespoja. Nakoniec pridáme čokoládu a zľahka zamiešame. Z cesta vytvarujeme valec s priemerom 4 cm. Zabalíme ho do fólie a necháme aspoň 2 hodiny stuhnúť v chladničke.
Rúru si predhrejeme na 160 °C. Stuhnuté cesto pokrájame na 1,5 cm hrubé kolieska, ktoré ukladáme na plech vyložený papierom ďalej od seba. Pečieme 12 minút, necháme vychladnúť na plechu.

Cookies čokoládové strašidielka

  (zdroj inšpirácie: BBC Good Food)

85 g masla, mäkkého
1 PL kakaa
1 ČL instantnej kávy
85 g svetlého cukru muscovado
25 g zlatého krupicového cukru
85 g tmavej čokolády (70 % podiel kakaa)
1 vajce
½ ČL vanilkového extraktu
140 g hladkej múky
½ ČL sódy bikarbóny


Plech na pečenie vystelieme papierom. Maslo, kakao a kávu dáme do kastrólika a pomaly necháme variť, kým sa maslo nerozpustí. Odstavíme, primiešame obidva cukre a necháme vychladnúť. Čokoládu nakrájame na menšie kúsky. Do vychladnutého masla dáme vajce a vanilkový extrakt a vymiešame. Pridáme preosiatu múku a sódu bikarbónu. Zľahka vmiešame aj 2/3 čokoládových kúskov. Necháme 15 minút odstáť a medzitým vyhrejeme rúru na 180 °C. Rukami tvarujeme guľky, ktoré kladieme na plech ďalej od seba a mierne roztlačíme. Zvyšnú čokoládu zatlačíme do jednotlivých placiek. Pečieme 12 minút. Necháme chvíľu chladnúť na plechu a keď cookies stuhnú, presunieme ich na mriežku.

Cookies sendviče s čili krémom

250 g polohrubej múky
1 ČL prášku do pečiva
1 vajce
100 g práškového cukru
1 ČL vanilkového extraktu
125 g masla
4 PL kakaa
1 – 2 PL mlieka

Krém:
50 g horkej čokolády
125 g mascarpone
½ ČL čili korenia
½ ČL vanilkového extraktu


Múku preosejeme s práškom do pečiva a kakaom na pracovnú dosku, pridáme ostatné ingrediencie a vypracujeme hladké cesto. Odložíme na 30 minút do chladničky. Potom z neho vytvarujeme valec s priemerom cca 4 cm, zabalíme ho do fólie a necháme v chladničke aspoň hodinu.
Rúru predhrejeme na 180 °C. Vychladnuté cesto pokrájame na 0,7 cm hrubé kolieska, uložíme ich na plech a pečieme 8 – 10 minút. Vychladnuté placky spájame s krémom.

Krém:
Mascarpone dáme do misy a prešľaháme. Čokoládu rozpustíme nad parou, potom do nej pridáme čili a vanilkový extrakt. Vmiešame do mascarpone a necháme v chladničke vychladnúť.

Zázvorové cookies

150 g masla, zmäknutého
180 g prírodného cukru
100 g melasy (alebo javorového sirupu)
1 vajce
360 – 400 g hladkej múky
2 ČL sódy bikarbóny
½ ČL soli
2 ČL mletého zázvoru
1 ČL mletej škorice
100 g nasekaného kandizovaného zázvoru
hrubý kryštálový cukor na obaľovanie


Rúru vyhrejeme na 200 °C. Maslo vymiešame s cukrom do peny, pridáme vajce a melasu. Múku preosejeme spolu so sódou, soľou a koreninami. Postupne zapracujeme do maslovej zmesi a vypracujeme cesto, ktoré sa nesmie lepiť na ruky.
Do misky si nasypeme hrubý cukor. Z cesta tvarujeme guľky vo veľkosti vlašského orecha a hornú časť obalíme v cukre. Kladieme na vymastený plech aspoň 5 cm od seba. Pečieme približne 10 - 12 minút. Necháme vychladnúť na plechu.

Komentáre k článku

Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.