Narodeniny sú už síce za mnou, ale párty pre mojich najbližších priateľov ešte len bude! Už pár dní rozmýšľam v akom tematickom duchu ju spravím. Pred rokom sme mali mexickú párty, pred dvoma ruskú. Neviem, či sa mi tento rok podarí urobiť monotematickú oslavu. Skôr to vidím na nejakú výberovku toho najlepšieho z mojej kuchyne. K mojej „bestovke“ sa včera zaradil ďalší recept. Robila som pre návštevu hummus s harissou a k tomu čipsy z pita chlebu. Ľudia, bolo to niečo božské. Klasický hummus mi až tak nechutí, ale harissa mu dala tie správne grády a ostala som z neho úplne očarená. No a čipsy z pita chleba ma dostali rovnako. Fakt lahôdka. Určite ich pripravím aj na moju párty. Ale to si ešte budem musieť nejaké dva týždne počkať. A naplánovať „párty meníčko“. Dnes vám zatiaľ ponúkam tri recepty na párty záležitosti ako malý predkrm. Viac o mojej narodeninovej oslave už čoskoro!
zemiaky
batáty (sladké zemiaky)
cvikla
hrubší paštrnák
olivový olej
soľ (až pri servírovaní)
Presne množstvo surovín zámerne neuvádzam. Je to na vás koľko
lupienkov si chcete vyrobiť. Na množstvo, ktoré vidíte na hornom obrázku
som použila cca 4 stredné zemiaky, 1 sladký zemiak, 2 cvikly a asi 5
paštrnákov. Z tých sa dá použiť iba hrubšia časť, takže vyberajte väčšie
exempláre.
Rúru si predhrejeme na 180 °C, plechy vyložíme papierom na pečenie a veľmi zľahka ich potrieme troškou oleja.
Zeleninu ošúpeme a na mandolíne alebo na krájači ich nakrájame na veľmi
tenučké plátky, max. 1 mm hrubé. Plátky rozložíme na plech a opäť veľmi
slabo potrieme olejom. Pečieme v rúre dozlatista.
Čas pečenia tiež zámerne neudávam, záleží od hrúbky plátkov ako aj od
zeleniny. Sladké zemiaky sa upečú najrýchlejšie, potom obyčajné zemiaky,
paštrnáku to trvá dlhšie a cvikle najdlhšie. Najmä paštrnák a cvikla sa
vám bude zdať dlho vlhká a neupečená. Aj mňa to zmiatlo, veď lupienky
majú byť chrumkavé. Pokiaľ je už však zelenina zlatistá, vytiahnite ju z
rúry, nechajte vychladnúť a presypte do misiek. Tie nechajte voľne na
vzduchu, aby sa lupienky vysušili. Za nejaké dva dni sa lupienky dosušia
samé a získajú správnu chrumkavosť. Na pár dní ich môžeme uložiť do
celofánových vrecúšok.
Osolíme ich až tesne pred podávaním, inak by opäť navlhli.
400 g plechovka cíceru
3 PL olivového oleja
1 – 2 strúčiky cesnaku, pretlačené
citrónová šťava
2 lyžice pasty harissa (ostrá papriková pasta)
1 lyžica paradajkového pyré alebo pretlaku
Cícer zlejeme, prepláchneme a dáme do mixéra. Pridáme cesnak, 2 PL
oleja, cca 30 ml vody a rozmixujeme na hladký krém. Ak je hmota príliš
hustá, pridáme trošku vody. Hotový krém dochutíme citrónovou šťavou.
Hummus preložíme do misky alebo viacerých misiek. V inej nádobe spolu
premiešame harissu, paradajkové pyré a zvyšný olej. Navrstvíme na hummus
a vidličkou zľahka premiešame, aby ostal dvojfarebný efekt, ale chute
sa vzájomne prepojili.
Podávame s pita čipsami.
pita chlieb
olivový olej
feniklové semiačka (alebo rasca, čerstvo nasekaný tymian atď.)
soľ
Rúru predhrejeme na 190 °C. Pita placky rozrežeme najprv pozdĺžne na dve polovice a tie potom na 6 trojuholníkov. Z jedného pita chlebu tak získame 12 čipsov. Plech na pečenie vyložíme papierom. Rozložíme naň pokrájanú pitu a to vnútornou stranou hore. Potrieme ju olejom, posypeme feniklovými semiačkami a soľou. Pečieme 10 – 15 minút dozlatista. Necháme vychladnúť a podávame s hummusom.
Tip: Ak je pita chlieb príliš sploštený a nejde rozkrojiť, dajte ho
na chvíľu do mikrovlnky. Tam sa nafúkne a potom už nebude problém
rozrezať ho.
Ak nemáte radi fenikel, môžete ho nahradiť rascou, rímskou rascou, čerstvým nasekaným tymianom alebo inými bylinkami.
lístkové cesto
tenké plátky slaniny
vajíčko
parmezán
Rúru vyhrejeme na 220 °C. Lístkové cesto rozvaľkáme a rozdelíme na dva rovnako veľké obdĺžniky, s výškou cca 20 cm. Na jeden obdĺžnik poukladáme tesne vedľa seba plátky slaniny a prikryjeme druhým plátom cesta. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme parmezánom. Pokrájame na cca 2-3 cm široké zvislé pásy, ktoré stočíme do twistera a poukladáme na plech vyložený papierom. Pečieme v horúcej rúre dozlatista.
Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.
Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.
klasická verzia webu |
---|