„Comfort food“, výraz bežne používaný v angličtine označuje jedlo,
ktoré vám zdvihne náladu, upokojí vás a zároveň uspokojí. Väčšinou ide o
jedlá evokujúce pokojné detstvo a maminu kuchyňu, ktorá bola útočiskom.
Určite má každý z vás nejaké jedlo, ktoré vás prenesie späť do
minulosti, do detstva. Pri spomienke na také jedlo vás zahreje pri duši,
vybavíte si krásne spomienky naň, na jeho chuť, tak jedinečnú, ktorá
opantala vaše srdce a vzťah k jedlu natrvalo. Či už sú to palacinky,
nedeľné rezne, vianočná kapustnica, zemiakové placky, teplé kakao a
bábovka na raňajky. Možno sú vo vašej rodine recepty, ktoré sa dedia z
generácie na generáciu a ich príprava je pre vás slasť a zároveň istotou
a upokojením. Aj o tomto je comfort food.
Pre comfort food je zvyčajne typická aj jednoduchosť prípravy. Či už je
to krátkosť času, ktorý vám jeho príprava zaberie, alebo jednoduchosť v
zmysle jedla z jedného hrnca, z jedného pekáča, bez hromady špinavého
riadu. A práve do tejto kategórie spadá aj nasledujúci recept. Vynímal
sa na obálke posledného čísla Apetitu a mňa, rovnako ako aj moju
polovičku zaujal asi najviac. Ide o údené mäso pripravené spolu s
pečenou bostonskou fazuľou. Údené mäso bežne nekupujem. Mávame ho len na
Vianoce alebo Silvester a na Veľkú Noc. Ale keď už máme tie fašiangy,
dopriali sme si. V pôvodnom recepte sa údené pečie iba hodinu, pretože
je použitá fazuľa z konzervy, ktorá sa pridá k mäsu len 15 minút pred
dokončením. Samozrejme že som sa rozhodla pre dokonalejšiu verziu a mäso
som piekla spolu s fazuľou namočenou od predošlého dňa. Trvalo to síce
približne 4 hodiny, ale bol to skvost. Mäso sa rozpadávalo na jazyku a
fazuľa, dokonale prestúpená všetkými chuťami bola lahôdkou. Keď sme už
pri nej, tak bostonská pečená fazuľa je starým americkým „comfort food“,
ktorého korene siahajú hlboko do čias prvých kolónií na americkom
kontinente. Pečená fazuľa spolu s kukuričným chlebom patrili k základným
jedlám pôvodných obyvateľov Ameriky. Tieto recepty prebrali a postupne
upravovali aj anglickí kolonizátori. Existuje množstvo receptov na
pečenú fazuľu. Bostonská fazuľa je typická tým, že sa do nej pridáva
melasa následkom čoho získa bohatú nasladlú chuť. Boston totiž vyrábal a
exportoval rum a melasa je jednou z ingrediencií pri jeho výrobe. A tak
sa dostala aj do jedla. Pečená fazuľa bola typickým jedlom na víkend.
Zvyčajne sa v sobotu večer dala piecť, aby v nedeľu na obed bola hotová.
Dnes už máme našťastie rúry výkonnejšie, takže celonočné pečenie nie je
nutné. Nedeľné ráno stačí vložiť fazuľu aj s údeným mäsom do rúry, o
nič sa nestarať, užívať si dopoludnie a na obed vytiahnuť voňavý pekáčik
z rúry a vychutnať si toto skvelé voňavé jedlo.
cca 1 kg kúsok údenej krkovičky
2 PL oleja
1 cibuľa, pokrájaná na plátky
2 strúčiky cesnaku, na plátky
400 g sušenej bielej (alebo hnedej) fazule
100 ml paradajkového pyré
2 PL javorového sirupu
1 PL melasy alebo tmavého trstinového cukru (dark muscovado)
2 ČL dijonskej horčice (alebo práškovej, ak zoženiete)
1 PL worcesterovej omáčky
štipka mletej škorice
300 ml vývaru
soľ a čierne korenie
chlieb k podávaniu (prípadne zemiakové pyré)
Deň vopred si večer namočíme fazuľu.
Rúru predhrejeme na 180 °C. Údené mäso opečieme na oleji zo všetkých
strán. Vyberieme z panvice a necháme stranou. Do panvice prisypeme
cibuľu a cesnak a opekáme 3 minúty. Pridáme paradajkové pyré, javorový
sirup, melasu alebo tmavý cukor, horčicu, worcester a škoricu. Pár minút
zahrievame, potom prilejeme vývar, prisypeme fazuľu a zamiešame.
Nalejeme do (najlepšie liatinového) pekáča, navrch položíme mäso,
potrieme ho omáčkou, prikryjeme a pečieme približne 4 hodiny domäkka.
Občas skontrolujeme a mäso potrieme omáčkou. Po troch hodinách
odklopíme, osolíme a okoreníme a ďalej pečieme domäkka. Už neprikrývame.
Omáčka by mala počas poslednej hodiny zhustnúť a fazuľa zmäknúť.
Podávame s chlebom alebo zemiakovým pyré.
Tip: Miesto suchej fazule môžete použiť dve konzervy zaváranej fazule. V tom prípade pečte mäso asi hodinu, potom odkryte, pridajte scedenú a prepláchnutú fazuľu, osoľte a okoreňte a pečte ešte 15 minút, aby omáčka zhustla a mäso chytilo zlatistú farbu.
Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.
Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.
klasická verzia webu |
---|