food4fun.sk

Dar z lesa - cesnak medvedí

Zoznámte sa, prosím

09. 04. 2011


Tento týždeň sme sa opäť po roku vybrali do lesa na medvedí cesnak. Danko mal veľkú radosť, že je opäť v lese, kde môže pekne kráčať do kopca. Dokonca mi aj zobral košík, že on sám.

Šli sme do kopca a očami hľadali na tienistej strane zelené záhony cesnaku medvedieho. Po dlhšej chvíli sme ho našli. Rozrastal sa na obrovskej ploche a nádherne voňal. S nazbieraným cesnakom sme pokračovali ďalej v našej vychádzke a šli sme južným smerom na slnečnú stranu Devínskej Kobyly, aby sme sa pokochali chráneným hlaváčikom a poniklecom, ktoré kvitli v plnej kráse. Aj kosatec nízky už vítal jar.

Medvedí cesnak som doma postavila do misky s vodou, kde vydržal dva dni. Cesnak rýchlo vädne, ale postavený vo vode, alebo zabalený do vlhkej utierky a uložený v chladničke, deň dva vydrží. Lepšie je však vybehnúť do lesa viackrát a odniesť si domov len toľko cesnaku, koľko stačíte spotrebovať ešte v deň zberu. Ani s jeho konzumáciou v jeden deň to netreba preháňať. Treba mať na mysli, že stále je to bylinka, ktorej nadmerná konzumácia môže spôsobiť bolesti brucha. Takže v jeden deň si doprajte napríklad nátierku, na druhú deň si uvarte polievku. Po pár dňoch sa vyberte do lesa na cesnak znova a keď neviete, ako ho použiť, inšpirujte sa mojimi receptami. Zopár ďalších nájdete aj TU.

Dnes sme znovu vybehli do lesa. Vybrali sme sa trošku iným smerom. Cestou späť sme vybočili z chodníka, spustili sa dolu tienistou stráňou a ocitli sa v nekonečnom mori medvedieho cesnaku. Cesnak rástol široko-ďaleko, vytváral krásny zelený, jednoliaty koberec. O tejto lokalite zjavne ľudia veľmi nevedia, lebo cesnak bol neporušený. Až pri východe z lesa, kúsok od obytnej zóny sme videli zopár ľudí zbierať cesnak. Takto som v priebehu tohto týždňa spoznala tri pekné cesnakové lokality. Ak naň ešte dostanem chuť, viem, že mi stačí vybehnúť len pár krokov do lesa.

Nátierka z medvedieho cesnaku a reďkoviek

150 g Lučiny
80 g crème fraîche alebo hustej smotany
listy medvedieho cesnaku
4 reďkovky
soľ
čierne korenie

V miske vymiešame Lučinu so smotanou. Pridáme reďkovky nastrúhané nahrubo a pokrájaný medvedí cesnak. Osolíme, okoreníme a dôkladne premiešame. Podávame s chlebom alebo čerstvým pečivom.

Polievka z medvedieho cesnaku s kozím syrom

50 g slaniny, nakrájanej na kocky
1 ČL oleja
1 cibuľa, nakrájaná nadrobno
3 zemiaky, nastrúhané nahrubo
1 kaleráb, nastrúhaný nahrubo
väčší zväzok medvedieho cesnaku, nakrájaný nahrubo
zeleninový vývar
soľ
čierne korenie
mäkký kozí syr

Na troške oleja opečieme slaninu, pridáme cibuľu a za stáleho miešania opekáme, kým cibuľa nezmäkne. Pridáme nahrubo nastrúhané zemiaky a kaleráb, opečieme a zalejeme vývarom. Osolíme a varíme približne 5 minút. Potom pridáme nakrájaný cesnak a varíme už len chvíľu, kým cesnak nezvädne a nezmäkne. Polievku rozmixujeme ponorným mixérom. Naberieme do misiek, okoreníme čerstvo mletým korením o ozdobíme mäkkým kozím syrom.

Quiche s medvedím cesnakom a kozím camembertom

   (zdroj inšpirácie: časopis Gurmet 4/2011)

200 g hladkej múky 00
80 g masla
soľ
cca 50 ml studenej vody

Na plnku:
3 vajíčka
200 ml smotany na šľahanie
zopár listov medvedieho cesnaku, pokrájaného pozdĺžne na tenké pásy
½ ČL muškátového orieška
½ ČL sladkej papriky
soľ
čierne korenie
100 g kozieho camembertu (môže byť aj kravský)

Múku osolíme a s maslom spracujeme na drobivú zmes, do ktorej postupne zapracujeme vodu, až vznikne hladké cesto. Zabalíme do fólie a odložíme do chladničky na 30 minút. Rúru predhrejeme na 180 °C.
Pripravíme si plnku. V mise vyšľaháme vajíčka so smotanou, ochutíme soľou, čiernym korením, muškátovým orieškom a paprikou. Potom primiešame nakrájaný cesnak.

Odpočinuté cesto vyvaľkáme do kruhu a prenesieme do formy na quiche, ktorú sme si predtým zľahka vymastili tukom. Cestom musia byť vyložené aj okraje formy. Plnku nalejeme na cesto a obložíme ju plátkami syra. Presahujúce okraje cesta hladko odrežeme kúsok nad plnkou. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme približne 30 minút, kým sa cesto nesfarbí dozlatista.

Jarný šalát s medvedím cesnakom 

zmes šalátových listov podľa ľubovôle, natrhaných
valeriána (polníček)
zopár červených reďkoviek, nakrájaných na tenké kolieska
malý zväzok medvedieho cesnaku, nakrájaný na rezančeky
panenský olivový olej
citrónová šťava
soľ
čierne korenie

Najprv si pripravíme zálievku vinaigrette. V miske metličkou vyšľaháme olej, citrónovú šťavu, soľ a korenie. Do šalátovej misy dáme šalátové listy, valeriánu, nakrájané reďkovky a medvedí cesnak. Zalejeme zálievkou a zľahka (najlepšie prstami) premiešame.

Pesto z medvedieho cesnaku

200 g medvedieho cesnaku
30 g píniových orieškov
20 g parmezánu
cca 200 ml olivového oleja
morská soľ
čierne korenie
štipka muškátového orieška

Listy medvedieho cesnaku umyjeme a zľahka osušíme. Nakrájame ich nahrubo a dáme do mixéra. Pridáme píniové oriešky, kúsok parmezánu a časť olivového oleja. Rozmixujeme na pastu. Ak je príliš hustá, prilejeme ešte olej. Ochutíme soľou, korením a muškátovým orieškom. Dôkladne premiešame. Pesto je najlepšie použiť čo najskôr. Ak ho v sklenenom uzatváracom pohári zalejeme vrstvou oleja, vydrží v chladničke približne 10 dní.

Použitie: do cestovín, zemiakovej kaše, plniek, nátierok, na ofarbenie kysnutého cesta (do chleba alebo pečiva), na toasty, focacciu...

Krémový dip s medvedím cesnakom

200 g cottage syra
50 g syra manchego, nastrúhaného najemno (alebo pecorino, parmezán, grana padano) + hobliny na ozdobu
listy medvedieho cesnaku, nakrájané nadrobno
soľ a čierne korenie na ochutenie
toasty, grissini, slané sušienky k podávaniu

Cottage syr, nastrúhaný manchego (prípradne iný tvrdý syr), soľ a korenie mixujeme asi minútu do krému. Potom primiešame nadrobno nakrájaný cesnak.

Naberieme do misky, ozdobíme hoblinami syra a podávame s toastami, chlebovými tyčinkami, slanými sušienkami alebo kúskami čerstvej zeleniny.

Komentáre k článku

Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.