Mrkvový koláč môžete dokončiť ľubovoľne. Stačí potrieť iba vrch a dozdobiť - či už mrkvičkami, sekanými orechmi, citrónovou kôrou, prípadne hoblinami z čerstvej mrkvy. Moja verzia však mala byť slávnostná a tváriť sa "tortoidne", preto som korpus naplnila, celý potrela plnkou a dozdobila ako vidíte.
Môj nevďačný synátor celé dopoludnie netušil, čo som nakoniec upiekla. V prvom momente bol prekvapený a vysmiaty, ale keď zbadal sekané pistácie na bokoch torty, začal frflať. Nuž, ja sa nezavďačím
(z torty si samozrejme nakoniec dal, ale lyžičkou nezabudol pistácie z boku pekne zoškrabať). Je to taký môj trest, alebo zákon schválnosti, že moji chlapci sú ufrflaní a prieberčiví, čo sa jedla týka, a že moje výtvory veľakrát ostanú nepochopené, resp. odmietnuté. Nuž, otvorene priznávam, variť a piecť doma nemám jednoduché. Existuje väčší trest pre foodblogera?
Mrkvová torta s citrónovým krémom
(zdroj inšpirácie: Trickitine)Na 24 cm korpus potrebujeme:4 veľké vajíčka
200 g hnedého cukru
štipka soli
250 ml rastlinného oleja
200 g celozrnnej špaldovej múky
2 ČL kypriaceho prášku
1 ČL škorice
štipka muškátového orieška
malý kúsok čerstvého nastrúhaného zázvoru
kôra z 1 citróna
80 g vlašských orechov (opečených), nahrubo nasekaných
350 g najemno nastrúhanej mrkvy
tuk a hrubá múka na vymastenie a vysypanie tortovej formy
Na krém:400 g krémového syra
250 g mascarpone
práškový cukor podľa chuti (cca 6 lyžíc)
kôra z 2 citrónov + šťava z jedného, resp. podľa chuti
Na dozdobenie:sekané orechy (vlašské alebo pistácie)
oranžový a zelený marcipán na mrkvičky
1. Rúru predhrejeme na 170 °C, formu vystelieme papierom na pečenie, resp. vymastíme a vysypeme múkou.
2. Múku preosejeme spolu s kypriacim práškom a korením.
3. Mrkvu zmiešame s nastrúhaným zázvorom a citrónovou kôrou.
4. Vajíčka s cukrom a štipkou soli vyšľaháme do svetlej peny. Potom do nej striedavo zapracujeme múku s korením a kypriacim práškom a rastlinný olej. Na záver pridáme do cesta mrkvu a nasekané orechy, zľahka ale dôkladne premiešame a vylejeme do pripravenej formy.
5. Pečieme 35 až 40 minút. Upečené cesto necháme chladnúť asi 15 minút vo forme, potom ho vyberieme a pred plnením necháme úplne vychladnúť.
6. Kým korpus chladne, pripravíme si marcipánové mrkvičky. Pokiaľ zoženieme farbený marcipán, máme o prácu menej. Základný marcipán si zafarbíme potravinárskou farbou zelenej a oranžovej farby a dôkladne zhnietime, aby sa rovnomerne zafarbil. Následne formujeme malé mrkvičky a zelenú vňaťku. Vňať môžeme pripraviť rôznym spôsobom, ja som si pomohla lisom na cesnak.
7. Pripravíme krém. Všetky suroviny dáme do misy a zľahka prešľaháme ručným mixérom. Podľa potreby dochutíme cukrom, alebo naopak, citrónovou šťavou a kôrou.
8. Vychladnutý korpus rozkrojíme, naplníme krémom vo vnútri, potrieme aj boky a vrch. Boky dozdobíme sekanými orechmi a vrch torty marcipánovými mrkvičkami.
9. Dobrú chuť!