Mlieko a smotanu privedieme k varu, pridáme nasekanú čokoládu a miešame, kým sa nerozpustí. Potom pridáme cukor, škoricu aj alkohol. Dobre premiešame, nalejeme do fľaše, necháme vychladnúť a potom uzavrieme. Skladujeme v chlade a spotrebujeme do 2 týždňov.
Vaječný likér
395 ml nesladeného kondenzovaného mlieka
120 ml smotany na varenie
1 vanilkový struk (alebo lyžička extraktu)
250 g krupicového cukru
5 veľkých žĺtkov
300 ml brandy (rumu, koňaku, tuzemáku)
Kondenzované mlieko a cukor dáme do hrnca, pridáme dreň vyškrabanú z vanilkového struku, ako aj struk a privedieme k varu. Zmes odstavíme a necháme vychladnúť. Prázdny struk vyberieme.
Nad paru postavíme misu, do ktorej dáme 5 žĺtkov a mliečnu zmes. Pomaly za stáleho miešania ohrievame až do zhustnutia. Pozor, aby sa zmes nezrazila, treba neprestajne miešať a voda v hrnci pod misou musí iba slabo perliť, nie prudko vrieť. Keď zmes zhustne, odstavíme ju a necháme vychladnúť. Do úplne vychladnutej zmesi primiešame vybraný alkohol (v mojom prípade tmavý kubánsky rum) a vlejeme do čistej fľaše. Skladujeme v chladničke a spotrebujeme do 2 týždňov.
Poznámka: Vaječnú zmes nemusíme miešať až tak dlho, ako napr. pri príprave holandskej omáčky či lemon curdu. V prípade hustej zmesi následne hotový likér v chladničke príliš zhustne. Hustý likér možno zriediť ďalším alkoholom, smotanou alebo trvanlivým mliekom.