food4fun.sk

Nočné kreovanie obedov

Doma v kuchyni

18. 10. 2013



Tí, čo ma sledujete aj na facebooku viete, že celkom pravidelne kreujem a chystám po nociach obedy na druhý deň do práce, resp. že ich kreujem priamo tam. Moje plastové dózičky sa presúvajú z domu do práce a späť, v taške nosievam fľaštičky s dresingom, krabičky a orechmi, občas strúhadlo na parmezán, pravidelne vložku na naparovanie zeleniny a iné pomôcky.
Moje odvykanie od mäsa naďalej pokračuje, nebaží sa mi a ani varenie s ním ma neláka. Plná dojmov z Londýna, zážitok zo zeleninových jedál v podaní Ottolenghiho, neustále listovanie v jeho knihe, zeleninové úlovky z trhoviska na Žilinskej, vytešovanie z doplnených exotických korenín, to všetko má aktuálne vplyv na moje varenie. Keď som tento týždeň kupovala romanesco, netušila som ako skončí. Doma už pár dní čakala na spracovanie maslová tekvica, a možno by ešte pár dní čakala, lenže romanesco si žiadalo okamžité spracovanie, preto som ich jednoducho spárovala. Šupla do rúry a upiekla. Teda, myslela som si, že romanesco sa bude v rúre správať podobne ako karfiol, ale on nie, zaťato odolával pečeniu, nie a nie zmäknúť. Nakoniec sa podarilo, zeleninový základ bol hotový. Bolo desať hodín večer a ja som mohla do rána premýšľať ako to dokončím a s čím skombinujem.



Rozmýšľala som nad ryžou (zmes basmati a divokej ryže), šošovicou i quinoou, vyhral to však cícer - moja najobľúbenejšia strukovina. A čím som celé jedlo, nazvem ho teplým šalátom, dochutila, si prečítajte nižšie...

Teplý šalát z tekvice, romanesca a cíceru s javorovo-lieskovcovou zálievkou


1 menšia maslová tekvica, očistená a pokrájaná na kocky
1 menšia hlávka romanesca alebo obyčajného karfiolu
trochu olivového oleja
1 plechovka cíceru, scedeného a prepláchnutého
hrsť lieskovcov, nahrubo nasekných
1 červená feferónka (jemnejšej chuti) nakrájaná na tenké kolieska

Na zálievku:
4 lyžice oleja z lieskových orieškov
1 lyžica citrónovej šťavy
1 lyžička javorového sirupu
pol lyžičky sumachu
soľ a čierne korenie



Rúru predhrejeme na 180 °C. Nakrájanú tekvicu a romanesco rozobrané na menšie ružičky dáme na plech, pokvapkáme olivovým olejom a zľahka rukami premiešame, aby sa zelenina rovnomerne obalila v oleji. Dáme do rúry a upečieme domäkka. Počas pečenia kontrolujeme, občas zeleninu zľahka premiešame. Pečieme, kým nie je romanesco upečené al dente. Upečenú zeleninu necháme trochu ochladnúť, potom presunieme na servírovaciu misu alebo tanier.
Cícer scedíme, prepláchneme vodou a necháme odkvapkať. Feferónku umyjeme a pokrájame na tenké kolieska. Lieskovce nahrubo nasekáme. Všetky tieto suroviny pridáme k zelenine a pripravíme zálievku. Uvedené suroviny dáme a misky a metličkou vyšľaháme do dresingu, alebo jednoducho dáme do zatváracieho pohárika, uzatvoríme a poriadne pretrepeme. Zeleninu prelejeme hotovou zálievkou a zľahka všetko premiešame. Podávame teplé alebo izbovej teploty.
 

Komentáre k článku

Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.