food4fun.sk

MDŽ po našom

Doma v kuchyni

10. 03. 2013



MDŽ sa u nás neoslavuje. Ale aj napriek tomu je tento deň u nás slávnostný. A dôvod? Môj muž má v tento deň narodeniny. Takže sme si vymenili garde - prekvapenie nechystá oň pre mňa, ale naopak, ja pre neho. Celý minulý týždeň mu syn rozprával, že mu s mamou upečie tortu. Naučil sa dokonca aj základné ingrediencie a tak celý týždeň spomínal, čo všetko musíme kúpiť - múku, cukor, prášok do pečiva, vajíčka... atď., a samozrejme lentilky :-) Syn chcel pre tatina urobiť lentilkovú tortu, mama však lentilky vynechala a nahradila ich bublinkovou čokoládou.



Pôvodne som chcela upiecť niečo v štýle Raffaello torty, ale v tmavom, čokoládovo-orieškovom prevedení. Nakoniec som si však spomenula na zmrzlinovú tortu, ktorú som robila na sklonku leta 2011 a ktorou som bola unesená. Použila som všetko, okrem zmrzliny. Miesto nej som ako krém použila mascarpone ochutené nutellou. Zmenšila som aj použitú formu, z 26 som skočila na 20, ale nebol to dobrý nápad. Cesto sa pieklo pri nižšej teplote a dlhší čas, čo mu nie veľmi prospelo, v strede bolo trocha tuhšie. Ak sa rozhodnete upiecť tortu s priemerom 20 cm, rozdeľte radšej cesto do dvoch foriem a upečte dva samostatné korpusy.



Pôvodnú mliečnu bublinkovú čokoládu som nahradila horkou. Inak, priznávam, že rozdrobená bublinková čokoláda sa mi ako dekorácia celkom pozdáva. V kombinácii s voňavými opraženými lieskovcami a čokoládovou omáčkou je povestnou čerešničkou na torte.
A ešte jedna poznámka - krému som mala celkom dosť, použila som 500 g balenie mascarpone, ale aj napriek tomu som boky nechala nepotreté. Mne sa totiž tzv. naked cake style celkom páči.  A čo vy, natreli by ste aj boky, alebo vám tento neohrabaný štýl nevadí?

Čokoládová torta s krémom z macarpone a nutelly


Na 2 x 20 cm korpus, alebo jeden 26 cm:
5 vajec
185 g prírodného cukru
85 g masla + trochu na vymastenie formy
4 lyžice kakaa + trochu na vysypanie formy
100 g hladkej múky

Na krém:
500 g mascarpone
1 lyžica mlieka
4 vrchovaté lyžice nutelly

Na čokoládovú omáčku:
100 g kvalitnej horkej čokolády
50 g masla
1 PL golden sirupu
1 PL granulovanej kávy

Na dokončenie:
60 g opečených lieskovcov, olúpaných a nasekaných nahrubo
60 g horkej bublinkovej čokolády



Maslo rozpustíme a necháme vychladnúť. Rúru prehrejeme na 190 °C. Otváraciu formu s priemerom 23 – 26 cm (alebo dve 20 cm) vymastíme maslom a vystelieme papierom, ktorý tiež potrieme maslom. Potom formu vysypeme kakaom, zvyšok vyklepeme. (Ak sa rozhodnete upiecť jeden korpus v 20 cm forme, pečte pri 160 - 170 °C, a čas pečenia adekvátne predĺžte na cca 35 min, stav upečenia skúšame špajľou vpichnutou do korpusu).
Vajíčka s cukrom vyšľaháme do svetlej peny, trvá to asi 5 minút. Okolo kraja misy vlejeme rozpustené maslo, navrch preosejeme múku spolu s kakaom. Zľahka zapracujeme, aby zmes príliš neklesla. Vylejeme do formy a pečieme približne 20 minút. Necháme 5 minút chladnúť vo forme, potom vyklopíme na mriežku.
Kým korpus chladne, pripravíme si omáčku. Do ohňovzdornej misy dáme všetky uvedené ingrediencie, postavíme nad hrniec s vodou a za občasného miešania necháme rozpustiť na hladkú hmotu. V chladničke vydrží omáčka 3 dni, v mrazničke mesiac.
Pripravíme si krém. Mascarpone dáme do misy a šľahačom vyšľaháme do hladkého krému. Ak je príliš hustý, pridáme lyžicu mlieka alebo smotany. Do hladkého mascarpone pridáme postupne nutellu, nikdy nie naraz ale postupne podľa chuti. Niekomu môžu stačiť 3 lyžice, iný bude potrebovať 5. Ja som použila 4 vrchovaté lyžice.
Vychladnutý korpus pozdĺžne rozrežeme. Spodný diel postavíme na servírovací tanier a potrieme polovicou krému. Prikryjeme druhou polovicou korpusu a potrieme zvyšným krémom. Posypeme lieskovcami a čokoládou a cikcakovito polejeme omáčkou. Necháme v chlade stuhnúť asi dve hodiny. Zvyšnú omáčku odložíme a podávame s pokrájanou tortou. Každý si môže svoj kúsok ešte poliať ďalšou omáčkou, a komu je málo, môže si k torte dať aj kopček zmrzliny.

Komentáre k článku


17. 03. 2013 18:10:10
Meno: JankaŠípka
AĎuš skúsila som. Krém úžasný, a to som len trochu koštla, lebo som na \"diéte\", ale ostatným chutila vééľmo. Cesto mi tak nevybehlo, ale je super. Ďakujem za receptík.


17. 03. 2013 21:13:01
Meno: Adusha
Janka, videla som, paradička ;) teší ma, že chutilo ;)

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.