food4fun.sk

Rajská rajská

Doma v kuchyni

13. 12. 2012



"Môj" mäsiar máva také krásne mäso, že len ťažko sa dá odolať, keď idem okolo. Naposledy som neodolala krásnej hovädzine, a keďže mäsko už bolo v košíku, musela som domyslieť čo z neho, resp. čo k nemu. Po inšpiráciu som nešla ďaleko, siahla som po knihe, o ktorej som písala naposledy. No, variť v strede pracovného týždňa českú klasiku nebol práve najlepší nápad. Nič som si totiž nemienila uľahčiť, k paradajkovej omáčke s vareným hovädzím mäsom som pripravila aj domácu parenú knedľu. Česká kuchyňa nie je minútkové varenie. Varením tohto jedla som včera strávila celé popoludnie. Ale, že by to bol zabitý čas sa veru nedá povedať! Varenie mäsa, voňavý vývar ako základ pre omáčku, miesenie cesta na knedľu, opätovné zistenie, že nemám poriadne široký hrniec na ich varenie, príprava omáčky - základ, zápražka, pasírovanie, dochucovanie... no skrátka, kopa kuchárskych úkonov. Pochvala od muža a dočista knedľou vytrený tanier bol znamením, že tento čas som nepremrhala nadarmo.


Paradajková omáčka s vareným hovädzím a domácou kysnutou knedľou

(zdroj inšpirácie: Dita Pecháčková)

1 kg hovädzieho zadného mäsa (alebo falošnej sviečkovej, či lúpaného pliecka)
2 mrkvy
3 cibule - jedna v celku aj so šupkou, dve nadrobno nakrájané
4 bobkové listy
10 guľôčok čierného korenia
6 guľôčok nového korenia
2 lyžice masla + kúsok na zjemnenie omáčky
2 lyžice hladkej múky
2 veľké paradajkové pretlaky (cca 400 ml)
cukor
soľ, štipka škorice, citrónová šťava, cukor

Na kysnuté knedle:
1 kg hrubej múky
1 lyžička soli
1 vajce
20 g čerstvého droždia
štipka krupicového cukru
500 ml vlažného mlieka
1 rohlík pokrájaný na kocky



Príprava mäsa a omáčky: Do hrnca dáme asi 1,5 litra vody, pridáme očistené mrkvy, celú cibuľu, čierne a nové korenie a soľ. Privedieme k varu. Do vriacej vody vložíme mäso, stiahneme plameň a pomaly varíme 1,5 - 2 hodiny (v tlakovom hrnci cca 40 minút).
Uvarené mäso vyberieme, necháme vychladnúť a pokrájame na plátky. Vývar precedíme a odložíme.
V hrnci zohrejeme maslo, pridáme nadrobno nakrájané cibule a pražíme dosklovita. Prisypeme múku a urobíme svetlú zápražku. Do zápražky pomaly prilievame vývar, po každej dávke dôkladne rozmiešame vzniknutú hustú hmotu na hladkú kašu. Pridáme ďalšiu časť vývaru, rozmiešame, a takto pokračujeme, až zmes dosiahne konzistenciu omáčky. Pridáme paradajkový pretlak, osolíme, pridáme škoricu, cukor a podľa chuti aj trochu citrónovej šťavy. Omáčku znovu precedíme, pomaly privedieme k varu a asi 10 minút povaríme. Hotovú omáčku zjemníme kúskom masla. Podávame s plátkami mäsa a knedľou.



Príprava knedľe:
V mise zmiešame múku, soľ, vajíčko, rozdrobené droždie, cukor a vlažné mlieko. Necháme 10 minút stáť, potom zmiesime cesto, zapracujeme doň pokrájaný rohlík, prikryjeme a necháme hodinu kysnúť na teplom mieste. Potom opäť premiesime a rozdelíme na tri alebo štyri časti, z ktorých vytvarujeme šišky. Uhladíme ich mokrými rukami a postupne uvaríme vo vriacej vode. Varíme 18 minút, po 9 minútach vo vode každu knedľu otočíme. Hotové knedle vyberieme z vody a po celej dĺžke popicháme vidličkou aby z nich odišla para.

Komentáre k článku

Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.