Slivková nátierka vydrží v chladničke asi týždeň, ale pre predĺženie trvanlivosti ju môžete aj sterilizovať. Vzhľadom na zloženie však neodporúčam odkladať konzumáciu tejto dobroty príliš dlho. Slivkovú nátierku si vychutnáte na čerstvom pečive, v palacinkách či s lievancami, ale vďaka hustejšej konzistencii ňou môžete plniť aj buchty a využiť do rôznych koláčov a plniek.
Slivková nátierka
1 kg sliviek s kôstkami
6 lyžíc kryštálového cukru
2 vrecúška vanilkového cukru
1 ČL vanilkovej esencie
2 vrecúška vanilkového pudingového prášku
2 lyžice rumu
2 lyžice kakaa

Slivky dôkladne umyjeme a celé ich vložíme do hrnca. Podlejeme 3 dl vody, pridáme kryštálový cukor, podlejeme a na miernom ohni varíme asi 2 hodiny, kým nezmäkne šupka na slivkách a dužina sa neoddeľuje od kôstiek. Vtedy hrniec odstavíme a necháme vychladnúť.
Slivky vykôstkujeme a vrátime späť k šťave, ktorú pustili. Rozmiešame na kašu, prípadne použijeme aj ponorný mixér. Pridáme vanilkový cukor, esenciu a pudingové prášky, ktoré sme si najprv rozmiešali v menšom množstve slivkového pyré. Za stáleho miešania opäť privedieme k varu a stiahneme z ohňa. Primiešame kakao a rum a ešte horúce plníme do čistých suchých fliaš. Sterilizujeme 10 minút pri 80 °C.
Pokiaľ nechceme nátierku sterilizovať, necháme ju najprv vychladnúť a až potom do nej primiešame rum a kakao. Nalejeme do čistých fliaš a držíme v chladničke. Spotrebujeme do 1 týždňa.