Z nasledujúcej dávky pripravíte dva litre voňavého sirupu. V mojom prípade jedna fľaša stojí v chladničke doma a druhá už obohacuje pitný režim mojich mlsných kolegov v práci.
Bazový sirup s vanilkou
(zdroj inšpirácie: Apetit)1,2 kg kryštálového cukru
2 litre vody
3 biocitróny, pokrájané na plátky
1 vanilkový struk (ja som použila 2, jeden nový a jeden starší, bez drene)
1 PL kyseliny citrónovej
cca 40 kvetov bazy, bez chrobáčikov

Do širšieho hrnca nalejeme 2 litre vody, pridáme cukor, nakrájané citróny, vanilkový struk (z ktorého sme vyškrabali dreň a odložili bokom) a kyselinu citrónovú. Pomaly privedenie k varu a potom varíme asi 40 minút, kým sa obsah nezredukuje približne o polovicu. Odstavíme.

Do hrnca vsypeme bazové kvety a zľahka premiešame. Necháme úplne vychladnúť, potom scedíme cez cedník vystlaný hustou tkaninou (cedím opakovanie aj 3-krát). Do sirupu vmiešame vyšrabané vanilkové semienka a nalejeme do suchých, sterilných fliaš. Do každej fľaše vložíme opláchnutý vanilkový struk a uzavrieme.
Sirup by mal na chladnom a tmavom mieste vydržať 2 mesiace, v chladničke aj pol roka. Podávame s vodou, ale hodí sa aj do miešaných nápojov, napr. čo tak vyskúšať s bazovým sirupom vychladené prosecco?