food4fun.sk

A predsa som ju stihla!

Sezónne suroviny

13. 06. 2012



Už som bola zmierená s tým, že tento rok bazu nestihnem. Pracovné dni bežia ako voda, víkendy ešte rýchlejšie a žiaľ, k "lovu" na bazu som sa nedostala. Tešila som sa na omamnú vôňu bazového sirupu, ale kvety tu na juhu odvitali veľmi rýchlo... V sobotu sme cestovali na Hornú Nitru a pozorujúc rozkvitnuté bazy z okna auta mi došlo, že ideme na sever a teda, že baza v týchto končinách ešte môže mať súce kvety. A nemýlila som sa!



Na kríkoch síce boli už aj odkvitnuté kvety, ale aj napriek tomu sa mi podarilo nazbierať plný košík pekných veľkých súkvetí. Večer, po príchode domov, som sa hneď pustila do prípravy sirupu. Tentoraz som si vybrala kombináciu bazy a vanilky.





Z nasledujúcej dávky pripravíte dva litre voňavého sirupu. V mojom prípade jedna fľaša stojí v chladničke doma a druhá už obohacuje pitný režim mojich mlsných kolegov v práci.

Bazový sirup s vanilkou

(zdroj inšpirácie: Apetit)

1,2 kg kryštálového cukru
2 litre vody
3 biocitróny, pokrájané na plátky
1 vanilkový struk (ja som použila 2, jeden nový a jeden starší, bez drene)
1 PL kyseliny citrónovej
cca 40 kvetov bazy, bez chrobáčikov



Do širšieho hrnca nalejeme 2 litre vody, pridáme cukor, nakrájané citróny, vanilkový struk (z ktorého sme vyškrabali dreň a odložili bokom) a kyselinu citrónovú. Pomaly privedenie k varu a potom varíme asi 40 minút, kým sa obsah nezredukuje približne o polovicu. Odstavíme.



Do hrnca vsypeme bazové kvety a zľahka premiešame. Necháme úplne vychladnúť, potom scedíme cez cedník vystlaný hustou tkaninou (cedím opakovanie aj 3-krát). Do sirupu vmiešame vyšrabané vanilkové semienka a nalejeme do suchých, sterilných fliaš. Do každej fľaše vložíme opláchnutý vanilkový struk a uzavrieme.
Sirup by mal na chladnom a tmavom mieste vydržať 2 mesiace, v chladničke aj pol roka. Podávame s vodou, ale hodí sa aj do miešaných nápojov, napr. čo tak vyskúšať s bazovým sirupom vychladené prosecco?

Komentáre k článku


14. 06. 2012 15:25:22
Meno: Dulce de leche
ooch,ten musi byt nadherne vonavy...hned by som si chlipla :))


14. 06. 2012 16:34:33
Meno: Adusha
Voňavučky je, ale som prekvapená z toho, že vanilka preprazila bazu... je totiž viac vanilkový :)


15. 06. 2012 14:06:36
Meno: maskrtnica-farfalla
Aj rok by mal vydržať, ale takéto množstvo asi nemá šancu:) Ja mám najradšej obyčajný, potom si pridávám do pohára mätu a iné ovoňávadlá. A baza je super aj v cheesecakeoch (ako to skloňovať?).


15. 06. 2012 16:28:41
Meno: Adusha
No, ja dumam aj nad zmrzlinou s pouzitim bazoveho sirupu... snad nieco vymyslim ;) a ano, o cheesecakeoch som uz pocula... len teraz nemam akosi cheesecake obdobie


16. 06. 2012 09:28:42
Meno: Adriana
To je dobrotka, kedysi sme ho s mamkou varievali vela, prevela:) Adka, pekne fotecky...


16. 06. 2012 21:40:48
Meno: Adusha
Adrika dakujem :-) mimochodom v UK baza nerastie?

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.