Koláčik, ktorý vidíte na fotografii je jeden z tých, ktoré mi evokujú detstvo, mamu, skoré leto, prvé jahody... Pre mňa a pre brata bol tento koláč jahodovou slasťou a nevedeli sme sa ho dojesť. Po plnom plechu sa zvyčajne len tak zaprášilo. Tento koláč som nejedla viac ako 13 rokov a keď ma drahý poprosil o upečenie koláča na barbecue firemnú párty, moja voľba padla práve naň. Volala som domov mame, aby ho pohľadala a nadiktovala mi ho do telefónu. Je to totiž jeden z tých receptov zo "Život" éry, ušmadlaný a ulepený kúsok papiera z časopisu, ktorý leží vo vyčlenenom šuflíku v kuchyni spolu s hromadou ďalších výstrižkov, z ktorých väčšina sa stala legendárnymi nielen u nás doma, ale po celom Slovensku. Úprimne priznajte, nenájde sa aj u vás doma nejaký umastený recept zo Života?
Jahodový koláč so snehom
Cesto:
150 g masla, zmäknutého
150 g práškového cukru
150 g hrubej múky
4 vajcia
1 vanilkový cukor
citrónová kôra z 1 citróna
tuk a hrubá múka na vymastenie a vysypanie plechu
K tomu:
jahodový džem
750 g jahôd
4 bielky z veľkých vajec
100 g cukru
vlašské orechy, nahrubo nasekané
Rúru vyhrejeme na 180 °C, plech vymastíme tukom a vysypeme hrubou múkou. Maslo a cukor vyšľaháme do svetlej peny, postupne zašľaháme vanilkový cukor, žĺtky a citrónovú kôru. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Na záver do žĺtkovej masy zľahka vmiešame múku a sneh z bielkov. Rozotrieme na plech a upečieme.
Upečený, ešte teplý koláč potrieme jahodovým džemom. Zo 4 bielkov a 100 g cukru vyšľaháme hustý sneh. Potretý koláč obložíme nahusto pokrájanými jahodami, potrieme snehom a posypeme nasekanými orechami. Dáme zapiecť do rúry (horný ohrev) dozlatista. Necháme vychladnúť a ihneď podávame, lebo najlepšie chutí úplne čerstvý.
Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.