Fattoush je šalát, ktorého podoba je závislá nielen od zahradkárskej sezóny, ale aj o preferencií chutí. Opečená pita však nikdy nemôže chýbať, a podobne sumach, i keď ten pokojte môžete nahradiť korením za´tarom (zmes sumachu, tymianu a sezamu). Teda, tak či onak, sumach nesmie chýbať. V bylinkovej encyklopédii som sa dočítala, že štandardnou zložkou fattoushu je
portulaka - bylinka s dužinatými jedlými listami. Hmm, ani som netušila, že nejaká portulaka existuje. Jej chýbanie sa dá nahradiť zväčšeným množstvom mäty, šalátu, či pridaním petržlenovej vňate.
Popravde, nájsť autentický a najpôvodnejší recept na šalát fattoush je v súčasnosti už nemožné. A zo vzdialenej strednej Európy, od počítača a internetu sa to nedá vôbec. Preto ten môj recept ani nevyhlasujem za autentický. Je však pestrý, chutný, osviežujúci, chladivý (uhorka, mäta sú prirodzené ochladzovače) a vďaka kúskom chrumkavého chleba aj zasýti. Jeho príprava je rýchla a chuť stvorená do horúcich jarných a letných dní, ktoré máme pred sebou.
Fattoush - libanonský chlebový šalát
Na 2 porcie:
1 pita
1 uhorka
zväzok reďkoviek
2 jarné cibuľky
2 menšie paradajky
šalátové listy (hlávkový, rímsky) alebo bejby špenátové listy
zväzok mäty
Na zálievku:
5 PL panenského olivového oleja
5 PL citrónovej šťavy
1 strúčik cesnaku, roztlačený
1 ČL sumachu
soľ
Poznámka: Sumach je nevyhnutnou zložkou arabskej, najmä libanonskej kuchyne. Získava sa z plodov dekoratívnej dreviny, ktoré sa sušia a následne sa drvia na tehlovočervený alebo červenohnedý prášok príjemnej kyslastej chuti a jemnej arómy. Zoženiete na viedenskom Naschmarkte, ale šťastie môžete skúsiť aj v orientálnych predajniach, či v špecializovaných predajniach korenín.
Červeno-hnedý prášok vpravo je sumach. Spolu s tymianom a sezamom tvorí súčasť zmesi za´atar (zahatar).
Pitu rozrežeme pozdĺžne a z vnútornej strany opečieme na grile, alebo v rúre. Uhorku ošúpeme a pozdĺžne rozpolíme. Vydlabeme vnútro a nakrájame na plátky. Reďkovky a cibuľku nakrájame na kolieska (ja som použila štíhle dlhé reďkovky, takže väčšiu časť z nich som pokrájala pozdĺžne na polovice a menšiu časť na kolieska.) Paradajky pokrájame na väčšie kúsky, mätu nasekáme. Umyté natrhané listy šalátu alebo celé listy bejby špenátu dáme do misy, pridáme nakrájanú uhorku, paradajky, cibuľku, reďkovky a mätu. Zalejeme zálievkou pripravenou vymiešaním uvedených ingrediencií a zľahka premiešame. Šalát posypeme nalámanými kúskami pity a nasekanou mätou. Podávame ihneď.