Ja som trošku pátrala po internete a natrafila na tento recept. A keďže som mala doma všetky potrebné koreniny, pustila som sa do toho. Mne na obed stačila samotná tekvica, zvyšky som podávala na večeru spolu s pečenými klobáskami, ktoré nám pred pár dňami doniesla kamarátka Adela z domácej zabíjačky. Muž pochválil nielen klobásky, ale aj výbornú prílohu, a to je už čo povedať.
Pečená žaluďová tekvica s mätou, sumacom a tekvicovými semiačkami
(zdroj inšpirácie: www.ecurry.com)žaluďová tekvica
5 PL olivového oleja + 1 ČL
2 PL medu
5 PL citrónovej šťavy
1 ČL rímskej rasce, čerstvo podrvenej v mažiari
3 ČL sumacu
soľ
mleté čierne korenie
ružové korenie, čerstvo podrvené
3 ČL sušenej mäty (použila som čerstvú, nadrobno nasekanú)
čerstvá mäta, nahrubo nasekaná
3 PL tekvicových semiačok
Rúru vyhrejeme na 180 °C. 5 PL oleja, med, citrónovú šťavu, všetky koreniny a sušenú mätu spolu vymiešame v malej miske. Tekvicu umyjeme a pokrájame priečne na 1 cm hrubé kolieska. Uložíme na plech vystlaný papierom a potrieme pripravenou zmesou. Pečieme 30 – 35 minút, v polovici času pečenia kolieska tekvice poobraciame, potrieme zvyšnou zmesou a pečieme domäkka a dozlatista.
Medzitým si na lyžičke oleja opražíme tekvicové semiačka. Tekvicu podávame posypanú opraženými semiačkami, čerstvou mätou a čerstvo drveným ružovým korením.