food4fun.sk

Dvakrát mleté mäso

Doma v kuchyni

07. 09. 2009


Priznám sa, mleté mäso mám rada. Je veľmi všestranné. Veď čo všetko sa dá z neho uvariť? Fašírky, sekaná, ragú, rôzne omáčky, či plnky. Dá sa piecť, zapekať, variť. Výborne sa kombinuje so zeleninou, zemiakmi či cestovinami. Je aj veľmi tvárne – môžeme ho vyváľať do šišky, do väčších či menších gulí, do placiek, valčekov.
Mleté mäso môžeme použiť aj na prípravu domácich polotovarov. Uvaríme si boloňské ragú vo väčšom množstve a potom už len podľa potreby rozmrazíme a použijeme do cestovín, do zeleninových nákypov a podobne. Alebo si môžeme pripraviť drobné mäsové guľôčky, opiecť na panvici, vychladnuté zamraziť a tiež použiť do rôznych jedál.
Mojim najobľúbenejším jedlom s mletého mäsa je tex-mex chilli con carne. Toto farebné jedlo z jedného hrnca varím rada a dosť často. Pri varení sa zašpiní iba jeden hrniec, ak nerátam varechu, dosku na krájanie a nôž. Nakrájanie všetkého síce chvíľu trvá, ale keď už je všetko v hrnci, stačí len čakať a sem-tam zamiešať. Farby paprík môžeme obmieňať, alebo použiť viaceré farby. Ja rada používam aj žltú a oranžovú papriku, jedlo je tak farebnejšie. Hotové chilli con carne podávame s pečivom, ryžou alebo veľkým múčnym zemiakom, pečeným v alobale.

Chilli con carne

(zdroj inšpirácie: Basic Cooking, Ikar)

500 g mletého hovädzieho mäsa
2-3 cibule
2-3 strúčiky cesnaku
2-3 mrkvy
kúsok zeleru
1 malá zelená paprika
1 malá červená paprika
0,25 l mäsového vývaru
0,25 l červeného vína
veľká konzerva paradajok (800 g)
tymian
soľ
čerstvo mleté čierne korenie
½ až 1 lyžička sambal oeleku
plechovka červenej fazule (400 g)
olej

Mrkvu, zeler, papriky umyjeme, očistíme a nakrájame na drobné kocky. V panvici ohrejeme olej a opražíme na ňom mäso do zlatohneda. Medzitým ako sa mäso praží, nakrájame nadrobno cibuľu a cesnak. K opraženému mäsu pridáme cibuľu a cesnak a chvíľu opekáme. Potom pridáme nakrájanú mrkvu, zeler, papriky a paradajky z plechovky. Zalejeme vývarom a vínom, okoreníme tymianom, pastou sambal oelek, posolíme, okoreníme. Necháme zovrieť, prikryjeme a na miernom plameni dusíme cca 1 hodinu až 1,5 hodiny.
Fazuľu z konzervy scedíme, opláchneme a dáme do hrnca a ešte 15 min pomaly dusíme.

Tip: Farby paprík môžeme obmieňať, alebo použiť viaceré farby. Ja rada používam aj žltú a oranžovú papriku, jedlo je tak farebnejšie.

Mäsové guľôčky v bleskovej omáčke

(zdroj inšpirácie: časopis Apetit)

Na cca 4 porcie potrebujeme:
3 väčšie zemiaky
olivový olej
500 g hotových mäsových guľôčok
1 cibuľa
3 strúčiky cesnaku
1 lyžica sušeného rozmarínu
500 g paradajkového pyré
200 g mrazeného hrášku
soľ a čierne korenie
tvrdý syr (parmezán) k podávaniu

Zemiaky olúpeme, pokrájame a v osolenej vode uvaríme domäkka. Medzitým v hlbokej panvici opražíme mäsové guľôčky do zlatohneda, vyberieme a necháme odkvapkať od oleja na obrúsku. Ak ich už máme opražené vopred, opražíme nadrobno pokrájanú cibuľu a nadrobno posekaný cesnak. Pridáme rozmarín a zalejeme paradajkovým pyré. Necháme zovrieť, potom vložíme guľôčky a mrazený hrášok a necháme cca 5 minút variť. Na záver pridáme scedené zemiaky, premiešame, osolíme a okoreníme, necháme zovrieť a vypneme. Podávame posypané tvrdým syrom, najlepšie parmezánom a s čerstvým pečivom alebo chlebom.

Komentáre k článku

Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.