food4fun.sk

Moje nové kráľovstvo

Zo zákulisia

22. 11. 2009


A zasa mám Vianoce! Tentoraz však väčšie ako minule. Žiadny vianočný koláč, ale rovno vianočný darček. Ale čoby darček! Rovno obrovský dar, ak nie darčisko. Ale nádherný, a najmä vysnívaný. Po novej kuchyni som túžila už dávno, veď sedem rokov som varila v provizórnej, ale zato funkčnej kuchyni. Ale na novú už čas naozaj dozrel a tak som sa dočkala. Kuchyňu som si kreslila a vyberala už viackrát, ale vždy z toho nejako zišlo. Našťastie, moje posledné predstavy, nákresy a návrhy sa stali skutočnosťou. Kresliť a plánovať novú kuchyňu bol nesmierne príjemný relax. Rozmýšľala som nad každým detailom, každou skrinkou a poličkou, v mysli som zariaďovala, upratovala a najmä, nesmierne sa tešila na svoje nové kráľovstvo.

Rekonštrukcia našej kuchyne bola expresná akcia. Všetko sa stihlo v podstate za týždeň. V posledný októbrový víkend sa všetko pobalilo, vysťahovalo do ostatných izieb, staré skrinky sa vyhádzali, ostala len prázdna miestnosť. V pondelok 2. novembra prišiel pán kachličkár, a na druhý deň bol so všetkým hotový. Jasné, že sa hneď vyskytol aj problém. Zistili sme, že obkladačky, ktoré sme doobjednávali (prvýkrát sme neodhadli množstvo, urobili sme malú objednávku) boli v inom odtieni ako pôvodné! Keď som to zistila, skoro ma vystrelo! Ešte šťastie, že som bola doma a robila stavebný dozor. Bohvieako by to dopadlo, keby som tam nebola... Kachličkár so svokrom boli totiž veľmi kreatívni a predkladali mi neprijateľné nápady. Našťastie, nakoniec sme sa nejako dohodli a dopadlo to dobre...obklad s inou farbou sa nám podarilo schovať za kuchynskú linku. K tomu však došlo až v nedeľu, keď prišli šikovní majstri a za jeden jediný deň nám zmontovali celú kuchyňu a zapojili všetky spotrebiče. Medzitým, ešte skôr ako došlo k finále, sa v kuchyni natiahli nové elektrické rozvody, vymaľovalo sa, položila sa nová podlaha. V nedeľu večer som si vydýchla a nevedela som sa vynadívať na moju novú kuchyňu. Trvalo však ešte niekoľko dní, kým som ju dala do prevádzky. Upratať veci a nasťahovať všetko do skriniek a zásuviek, to bola riadna makačka.

Kým som sa v novej kuchyni zorientovala a zabývala, pár dní to trvalo. Priatelia čoskoro začali zisťovať ako sa mi v nej darí, a kedy bude kolaudácia. Neviem, či sa zvyknú kolaudovať aj jednotlivé izby, ale my sme kolaudáciu našej kuchyne mali. A to dnes. A aby som „zabehla“ moju novú rúru, rozhodla som sa pripraviť môj obľúbený recept na kačku. Kačka sa v ňom nepečie 3 či 4 hodiny, ale rovno 13! Možno to znie bláznivo, alebo zbytočne veľa, ale výsledok stojí naozaj za to. Upiecť dobrú kačku je totiž umenie. Ak sa pečie krátko, býva tvrdá a húževnatá. Na druhej strane, ak sa pečie príliš dlho, môže sa stať, že kačacie mäso až príliš vyschne. I keď sa v tomto recepte pečie kačka dlho, výsledok je naozaj delikátny. Mäso je lahodné, krehké, a také jemné, že sa samo rozplýva na jazyku. Myslím, že týmto receptom sa nedá nič pokaziť, ale práve naopak – priviesť pečenú kačku k totálnej dokonalosti. Tu je moje dnešné menu:

Krémová kuracia polievka s citrónom

(zdroj inšpirácie: Knižnica šéfkuchára – Kurča, Slovart)

60 g masla
8 šalotiek, pokrájaných na jemné kolieska
2 stredne veľké mrkvy, pokrájané na kolieska
2 stonky zeleru, pokrájané
250 g kuracích pŕs bez kože, pokrájané na drobné kocky
3 umyté bio citróny
1,2 l kuracieho vývaru
150 ml hustej sladkej smotany
soľ a mleté čierne korenie
petržlenová vňať a plátky citróna na ozdobenie

Vo veľkom hrnci rozohrejeme maslo, pridáme zeleninu a mäso a opekáme cca 10 minút. Medzitým citróny natenko ošúpeme a šťavu vytlačíme. Kôru povaríme vo vode 3 minúty.
Do hrnca s mäsom pridáme uvarenú kôru aj šťavu z citrónov. Zalejeme vývarom, necháme zovrieť a na miernom ohni varíme asi 50 minút. Polievku necháme vychladnúť a potom ju po častiach rozmixujeme v mixéri. Vrátime späť do hrnca. Zohrejeme, dochutíme soľou a korením. Pridáme sladkú smotanu a odstavíme. Podávame ozdobené plátkom citróna a petržlenovou vňaťou.

Pomaly pečená kačka

(zdroj inšpirácie: časopis Apetit)

Najlepšie je kúpiť chladenú kačku, v prípade mrazenej nezabudnite v predstihu rozmraziť. Štyrom striedmym papkáčom stačí dvojkilová kačka, inak je lepšie kúpiť väčšiu. Tento recept som prvýkrát skúšala pred rokom, na obed sme boli štyria a jedna kačka nám bola tak akurát, no pokojne jej mohlo byť viac. Preto som sa tentoraz poistila. Keďže sme na kolaudáciu čakali o hosťa viac ako pred rokom, dokúpili sme ku kačke aj kačacie štvrťky.

Pre 2 až 4 osoby potrebujeme:
1 kačka o váhe cca 2 kg
4-5 lyžičiek soli
2-3 lyžičky rasce
150 ml medu

Kačku umyjeme, osušíme, odkrojíme viditeľný prebytočný tuk na krku a chvoste. Dôkladne osolíme zvonku aj zvnútra. Posypeme rascou a vložíme do pekáča. Podlejeme troškou vody, priklopíme a vložíme do rúry vyhriatej vopred na 90 °C. Pri tejto teplote pečieme kačku 7 hodín.
Po siedmych hodinách zvýšime teplotu na 120 °C a pečieme zvyšných 6 hodín. Kačka je naďalej priklopená, nepodlievame ju, tuk neodberáme. Moja kačička však bola asi nejaká mastnejšia a po 7 hodinách bolo v pekáči dosť veľa masti, tak som z nej časť odobrala preč.
Hodinu pred koncom celého pomalého pečenia kačku odkryjeme a potrieme ju medom. Vďaka medu koža pekne zozlátne a bude chrumkavá. Pár minút pred koncom pečenia môžeme pre väčšiu chrumkavosť zapnúť v rúre gril.
Kačku naporciujeme, podávame s dusenou červenou kapustou a knedľou alebo lokšami.

Dusená červená kapusta

červená kapusta
4 lyžice bravčovej masti
1 cibuľa
4 lyžičky hnedého cukru
kmín
soľ
mleté čierne korenie
ocot podľa potreby a chuti

Cibuľu pokrájame na drobné kocky, kapustu na rezance. Na masti speníme cibuľu spolu s cukrom. Pridáme kapustu, okoreníme a dusíme domäkka. Na záver doladíme chuť podľa potreby octom.

A na záver ako sa patrí – sladký dezert.

Mexický čokoládový puding so škoricou

pol litra mlieka
1 vanilkový pudingový prášok
4 polievkové lyžice cukru
mletá škorica
120 g čokolády na varenie

Zázvorový sirup
100 g hnedého cukru
kúsok čerstvého zázvoru
2 citróny
čerstvá mäta

Pudingový prášok rozmiešame v mlieku a dáme variť. Ochutíme cukrom a mletou škoricou. Do hotového, ešte horúceho krému vmiešame na kocky nalámanú čokoládu. Nalejeme do misiek a dáme vychladnúť. Misky pred naplnením vypláchneme studenou vodou, puding sa bude lepšie vyklápať. Ak chceme mať pevnejší puding, pridáme do neho rozpustenú želatínu.
Puding podávame so zázvorovým sirupom, ktorý si pripravíme takto: Hnedý cukor dáme variť s 2 dl vody a očisteným a nadrobno nasekaným zázvorom. Varíme, kým nevznikne hustý sirup. Ochutíme citrónovou šťavou a nasekanou mätou.
Studený puding vyklopíme na tanier a prelejeme vychladnutým sirupom. Ozdobíme mätou.

Komentáre k článku

Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.