food4fun.sk

Moja mexická narodeninová párty

Doma v kuchyni

14. 02. 2010


Včera som robila moju narodeninovú párty. Každý rok sa ju snažím poňať nejako tematicky. Minulý rok bol manžel v Rusku a doniesol mi kaviár, takže párty bola v ruskom duchu. Tentoraz som si vybrala Mexiko. A dôvod? Už pár rokov sa nám v bare „sušili“ 4 fľaše tequily. Tak som si povedala - piť sa bude tequila a kahlúa... a jesť? No predsa niečo mexické! Vymyslela som celé menu v mexickom duchu. A keďže som toho vymyslela až až, a nechcela som sa vzdať žiadneho receptu, rozložila som mexické mňamky na viacero dní. V piatok to začalo empanádami, zajtra to skončí kuraťom „Margarita“. Na včerajšiu párty som pripravila viacero jedál, väčšinu receptov nájdete hneď nižšie, a tie ďalšie v nasledujúcich príspevkoch.

Kukuričný chlieb so syrom a chilli

(zdroj inšpirácie: časopis Apetit)

100 g masla
270 ml cmaru
2 vajíčka
140 g kukuričnej múky na polentu
140 g hladkej múky
25 g krupicového cukru
2 lyžičky prášku do pečiva
½ lyžičky sódy bikarbóny
1 lyžička soli
85 g čerstvých alebo mrazených kukuričných zŕn
1 – 2 čerstvé chilli
4 jarné cibuľky
soľ a mleté čierne korenie

Rúru predhrejeme na 200 °C. V panvici, ktorú je možné použiť aj na pečenie v rúre, rozpustíme maslo a rozlejeme ho po celej panvici aj okrajoch. V mise zmiešame vajce a cmar. V druhej miske premiešame obidva druhy múky, cukor, prášok do pečiva a sódu bikarbónu. K suchým prísadám vlejeme zmes z vajec a cmaru a rozpustené maslo. Primiešame kukuričné zrná, nastrúhaný syr, časť jemne nakrájaných chilli papričiek a nakrájaných cibuliek. Zmes dáme do vymastenej panvice a posypeme zvyšnými papričkami a cibuľkami. Pečieme 25 až 30 minút, kým povrch nezozlátne.

Fazuľové placky s kukuricou

(zdroj inšpirácie: časopis Apetit)

5 lyžíc olivového oleja
2 cibule, najemno nakrájané
soľ a mleté čierne korenie
1 strúčik cesnaku, nasekaný
1 malá chilli paprička, pokrájaná
½ kg konzervovanej hnedej fazule
hrsť mrazenej kukurice, rozmrazenej
1 hrnček strúhanky
2 vajíčka, rozšľahané
2 lyžičky sekanej pažítky
Na koreniacu zmes:
1 lyžice sladkej papriky, 1 lyžička chilli korenia, 1 lyžica tymianu a 1 lyžica oregána

V hrnci na oleji opražíme cibuľu, osolíme, koreníme, po chvíli vmiešame cesnak a chilli papričku. Vlejeme fazuľu aj s nálevom a krátko prehrejeme. Necháme úplne vychladnúť a scedíme. Tri štvrtiny zmesi rozmixujeme dohladka. Osolíme, okoreníme a premiešame so zvyšnou fazuľou a kukuricou.
Strúhanku premiešame s koreniacou zmesou. Z fazuľového pyré formujeme placky, obalíme ich v rozšľahaných vajíčkach a v strúhanke. Vyprážame v horúcom oleji dozlata a necháme odsať tuk na papierových kuchynských obrúskoch. Podávame s mexickou pikantnou omáčkou.

Quacamole

  

2 avokáda
1 paradajka
malá cibuľa
2 čerstvé zelené chilli papriky
1 strúčik cesnaku
30 čerstvého koriandru
morská soľ a citrónova šťava podľa chuti

Avokáda rozpolíme, vyberieme kôstky, vnútro vydlabeme a vložíme do misy. Roztlačíme vidličkou. Paradajku, cibuľu a cesnak nakrájame nadrobno a pridáme k avokádu. Chilli papričku rozkrojíme, odstránime z nej semiačka a nadrobno nakrájame. Koriander nasekáme nahrubo. Všetko dáme do misy s avokádom, osolíme, ochutíme citrónovou šťavou a dobre premiešame. Podávame s tortilovými chipsami.

Zemiakové placky s quacamole a krevetami

(zdroj inšpirácie: Nigella Lawson: Nigella Express, Ikar)

3 vajíčka
125 ml plnotučného mlieka
2 mladé cibuľky, pokrájané na kolieska
2 lyžice olivového oleja
60 g instantnej zemiakovej kaše
40 g múky
½ lyžičky kypriaceho prášku
½ lyžičky citrónovej šťavy

K tomu: quacamole a varené krevety

V miske vyšľaháme vajíčka, mlieko, pokrájané cibuľky a olivový olej. Primiešame instantnú kašu, múku, kypriaci prášok a citrónovú šťavu. Zohrejeme panvicu, kladieme na ňu po lyžici cesta a vytvarujeme lievanček. Ak máme, použijeme špeciálnu panvicu na lievance. Pečieme približne pol minúty z každej strany, kým nie sú placky tuhé a zlatisté. Medzitým si uvaríme mrazené lúpané krevety. Placky potrieme quacamole a obložíme krevetami.

Nasledujúci recept pochádza opäť od Nigelly Lawson, len som ho upravila tak, aby sa podaril. V pôvodnom recepte sa pripravuje karamelový sirup iba z cukru. Žiaľ, takýto postup nefunguje. Keď som totiž horúci karamel vyliala do formy, hneď začal tuhnúť na kameň. A tvrdý karamel nemá vo flane čo hľadať. Čaro toho dezertu spočíva v tom, že po vyklopení z formy je na vrchu polotekutý karamelový sirup, ktorý sa rozleje po bokoch dezertu. Jednu skúsenosť s prípravou flanu som už mala, a keďže postup podľa Nigelly nevyšiel, spomenula som si, že karamelový sirup som robila s vodou. Žiaľ, nepamätala som si kedy som tú vodu pridávala. Tak som zobrala ďalší hrniec, upálila na karamel ďalších 150 g cukru a vliala som k nemu vodu. Najprv to vyzeralo, že je všetko na dobrej ceste, ale zrazu sa voda vyparila, cukor sa zrazil a vznikla svetlá, tvrdá cukrová krusta, ktorá sa nepodobala ani na karamel ani na sirup. Ani to ma však neodradilo a začala som listovať ďalšie kuchárky a našťastie som sa dočítala, že vodu treba pridať hneď na úvod. Tak som si odvážila tretiu dávku cukru, pridala k nej vodu, miešala a čakala. No a do tretice to vyšlo! Mala som pripravený krásny karamelový sirup a mohla som pokračovať v príprave dezertu.

Flan

(zdroj inšpirácie: Nigella Lawson: Nigella Express, Ikar)

150 g cukru
cca 1/2 hrnčeka vody
1 konzerva nesladeného kondenzovaného mlieka
1 konzerva sladeného kondenzovaného mlieka (Salko)
3 vajíčka
2 lyžičky vanilkového extraktu alebo pravú vanilku

Rúru predhrejeme na 170 °C a dáme zovrieť plnú kanvicu vody. V hrnci zohrievame cukor s vodou. Cukor začne karamelizovať až vznikne krásny karamelový sirup. Nalejeme ho do keramickej koláčovej formy a dôkladne ho rozlejeme aj po bokoch formy. Túto formu vložíme do umývadla napusteného studenou vodou.
Do misy vylejeme obidve kondenzované mlieka, zašľaháme vajíčka a vanilkový extrakt alebo dužinu. Zmes vylejeme do formy s karamelom a položíme na hlboký plech. Plech naplníme vriacou vodou asi do výšky 2,5 cm. Pečieme 45 – 50 minút, kým hmota nestuhne. Formu opatrne vyberieme z vodného kúpeľa a necháme vychladnúť. Flan necháme cez noc v chladničke a pred podávaním ho opatrne vyklopíme na hlbší tanier, aby sirup nevytiekol.

Komentáre k článku

Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.