food4fun.sk

Tri Margarity

Doma v kuchyni

15. 02. 2010



Prípravy na moju víkendovú narodeninovú párty začali už cez týždeň. V stredu som namiešala a dala zamraziť úžasnú domácu zmrzlinu z limetovej šťavy a tequily, zmrzlinu Margarita, na ktorú recept pochádza z knihy Nigella Express. Pôvodne som nemala žiadny plán ako ju budem servírovať, myslela som, že jednoducho, čistú do kokteilových pohárov, prípadne posypanú strúhanou limetkovou kôrou a s pohárikom tequily. Ako som si však prezerala recepty na mojom najobľúbenejšom blogu www.smittenkitchen.com, objavila som recept na Margarita cookies. Veľmi ma zaujal a hneď som sa rozhodla, že ich upečiem. Piekla som ich v skoré sobotňajšie ráno a keď som ich ochutnala, vedela som, že som urobila dobre. Ich chrumkavosť a zvláštna sladko-slaná chuť sa so sviežou a voňavou zmrzlinou neskutočne dopĺňala. Ako som na spomínanom blogu surfovala ďalej, objavila som recept na kuracie prsia v limetovo-tequilovej marináde. Vedela som, že aj tento recept chcem vyskúšať. Mäsko som naložila včera do marinády a dnes sme ho mali na večeru aj s tortillami a kapustovým šalátom.
Tu sú recepty na "tri Margarity", recept na kapustový šalát nájdete vyššie:

Zmrzlina Margarita

(zdroj inšpirácie: Nigella Lawson: Nigella Express, Ikar)

125 ml limetovej šťavy
2 lyžice tequily
3 lyžice pomarančového likéru (cointreau, triple sec)
150 g práškového cukru, preosiateho
500 ml šľahačkovej smotany

Najprv si odšťavíme limetky, na 125 ml budeme potrebovať približne 4 kusy. Šťavu nalejeme do misy, pridáme tequilu, pomarančový likér, cukor a miešame, kým sa cukor nerozpustí. Prilejeme smotanu a pomaly vyšľaháme na hustú hladkú hmotu. Dáme do nádoby vhodnej do mrazničky a necháme minimálne cez noc mraziť.

Rozpis surovín je vraj na 6 porcií, a keďže som čakala viac hostí, poistila som sa a urobila som zmrzlinu z 1,5násobnej dávky. Nakoniec bolo zmrzliny viac než dosť a ešte mi trošku ostalo v mrazničke, keď na mňa príde slabá chvíľka.

Margarita cookies

(zdroj inšpirácie: www.smittenkitchen.com)

230 g masla izbovej teploty
70 g práškového cukru, preosiateho
2 žĺtka z veľkých vajec, izbovej teploty
štipka soli
2 PL tequily
kôra z dvoch biolimetiek
kôra z 1/2 biopomaranča
kôra z 1 biocitrónu
280 g polohrubej múky

na dokončenie: pol pohára kryštálového cukru, niekoľko štipiek morskej soli, ale v ideálnom prípade 2 ČL vločiek morskej soli


Zmäknuté maslo vymiešame mixérom do peny. Pridáme cukor a vyšľaháme do hladkej peny. Potom zapracujeme mixérom alebo vareškou do cesta 1 žĺtok, soľ, tequilu, postrúhanú kôru. Na záver prisypeme múku a vypracujeme hladké cesto, ktoré zabalíme do fólie a necháme v chladničke pol hodiny odpočívať. Z cesta vyformujeme dlhé valčeky s priemerom 2,5 – 3 cm. Opäť zabalíme do fólie a vložíme do chladničky aspoň na dve hodiny. Rúru predhrejeme na 180 °C, plechy na pečenie vystelieme papierom. Druhú žĺtok rozšľaháme, poslúži ako glazúra. Zmiešame hrubší kryštálový cukor (nie ten najhrubší!) so soľou a vysypeme na pracovnú podložku. Valčeky cesta vyberieme z chladničky, rozbalíme a potrieme žĺtkom. Potom valček obalíme v cukre so soľou. Pokrájame na 7 mm široké kolieska, ktoré kladieme na plech cca 2 cm od seba. Pečieme 12 – 14 minút, alebo kým nebudú zlatisté. Hotové necháme vychladnúť pri izbovej teplote.

Kurča Margarita

(zdroj inšpirácie: www.smittenkitchen.com)

½ pohára zlatej tequily
1 pohár čerstvo vytlačenej limetkovej šťavy (5 – 6 kusov)
½ pohára čerstvo vytlačenej pomarančovej šťavy (2 kusy)
1 polievková lyžica chilli korenia
1 PL pokrájanej jalapeño papričky
1 PL pokrájaného cesnaku (3 strúčiky)
2 ČL soli
1 ČL čerstvo mletého čierneho korenia
3 celé kuracie prsia bez kože a kostí

Kuracie prsia umyjeme a vložíme do väčšej uzatvárateľnej nádoby. Ostatné ingrediencie premiešame a nalejeme na kuracie prsia. Nádobu zatvoríme, vložíme do chladničky a necháme minimálne cez noc marinovať.
Pred prípravou vyberieme z marinády, osušíme a grilujeme z každej strany cca cca 7 minút.
Podávame voľne s kapustovým šalátom a tortillami alebo zavinuté do tortilly so zeleninou a avokádom.

Komentáre k článku

Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.