Arašidové maslo som prvýkrát ochutnala pred pár rokmi. Bola som zvedavá ako chutí, myslela som, že to bude niečo podobné ako nutella. Lenže keď som zistila, že arašidové maslo je viacmenej slané a chutí ako chrumky, bola som sklamaná. Nevyšlo však úplne nazmar, môj manžel z neho vtedy pripravil koláč. Recept som vybrala ja, aj keď som ešte nemala potuchy ako arašidové maslo chutí. Výsledok bol celkom fajn, i keď až takí nadšení sme z toho neboli. S odstupom pár rokov som dala arašidovému maslu druhú šancu. Jeho chuť ma očarila nielen v ázijských receptoch, ale tentoraz už aj v dezertoch. Upiekla som z neho cookies, pripravila nepečené arašidové kocky a urobila som aj repete spomínaného koláča a z jeho chute som bola nadšená!
300 g sušienok
125 g masla
3 lyžice medu
Plnka:
370 g plnotučného tvarohu, scedeného
70 g krupicového cukru
200 g arašidového masla
240 ml smotany na šľahanie
Poleva:
180 ml smotany na šľahanie
35 g krupicového cukru
35 g masla
75 kvalitnej čokolády na varenie
Rúru predhrejeme na 180 °C. Tvaroh necháme odkvapkať v
sitku na čistej utierke. Medzitým si pripravíme korpus. Sušienky
rozdrvíme pomocou valčeka, alebo v mixéri. V rajnici roztopíme maslo s
medom a zmiešame s rozdrvenými keksami. Dáme do tortovej formy s
priemerom 23 cm a prstami roztlačíme, aby zmes dobre priľahla k dnu aj k
stenám formy. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme 10 minút. Potom
necháme úplne vychladnúť.
Pripravíme si plnku. Odkvapkaný tvaroh
prešľaháme s cukrom a arašidovým maslom. Smotanu vyšľaháme do polotuha a
primiešame k tvarohovej zmesi. Natrieme na pripravený korpus. Na záver
si pripravíme polevu. Do rajničky vlejeme smotanu, pridáme cukor a za
stáleho miešania privedieme k varu. Hneď ako začne vrieť, stiahneme
plameň a bez miešania varíme cca 6 minút, mala by trochu zhustnúť a
jemne zožltnúť. Potom stiahneme z ohňa, pridáme maslo a nasekanú
čokoládu. Premiešame, aby sa čokoláda rozpustila a necháme vychladnúť.
Vychladnutou polevou polejeme koláč a necháme v chladničke niekoľko
hodín chladiť, aby plnka aj poleva stuhli. Pred podávaním môžeme koláč
ľubovoľne ozdobiť, napríklad čokoládovými hoblinami.
150 g hladkej múky
½ ČL soli
1 ČL prášku do pečiva
70 g masla
70 g arašidového masla
110 g kryštálového cukru
100 g hnedého prírodného cukru
1 vanilkový cukor
1 vajce
Do misky preosejeme múku s práškom do pečiva. Vo väčšej miske zmiešame arašidové maslo s maslom a všetkými druhmi cukru. Pridáme vajíčko. Dôkladne premiešame, prisypeme múku a vypracujeme hladké cesto. Z cesta formujeme guľôčky o veľkosti vlašského orecha a kladieme ich na plech vystlaný papierom. Medzery medzi jednotlivými guľôčkami musia byť minimálne 5 cm, lebo pri pečení sa roztečú. Guľôčky zľahka roztlačíme do tvaru placiek a pečieme v rúre vyhriatej na 190 °C, približne 10 – 12 minút.
tenké sušienky
¾ pohára podrvených sušienok
½ pohára masla
1 pohár hnedého cukru
1/3 pohára mlieka
½ pohára nahrubo nasekaných nesolených arašidov
100 g čokolády na varenie
½ pohára arašidového masla
kúsok stuženého tuku (Cera)
Tenké sušienky naukladáme do formy s rozmermi 22 x 30 cm. Podrvené sušienky, maslo, hnedý cukor a mlieko povaríme približne 5 minút, kým nevznikne hustá hmota. Primiešame posekané arašidy. Zmes nalejeme na rozložené sušienky, rovnomerne rozotrieme a prikryjeme druhou vrstvou sušienok. Čokoládu rozpustíme spolu so stuženým tukom. Pridáme arašidové maslo, dobre vymiešame a natrieme na sušienky. Necháme stuhnúť v chlade do druhého dňa a pokrájame na úhľadné kocky.
Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.
Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.
klasická verzia webu |
---|