food4fun.sk

Zelená je dobrá

Doma v kuchyni

14. 03. 2010



Sem-tam sa v mojej chladničke nakopí hromada zeleniny a ja potom vymýšľam, čo z nej uvarím, kombinujem, strategicky plánujem jedálny lístok, tak, aby nič nevyšlo nazmar. Niektoré druhy zeleniny mávam v chladničke pravidelne, iné len vtedy, ak na ne natrafím. Napríklad taký mangold som mala doma prvýkrát. U nás som ho, priznám sa, ešte nevidela. Včera som však naň natrafila vo Viedni a nedalo mi to, musela som ho kúpiť, aby som zistila, ako chutí. Doma som hneď vytiahla jednu z mojich najnovších kuchárskych kníh, knihu od Marcela Ihnačáka: Radosť variť. V tejto knihe je viacero receptov s použitím mangoldu, čo ma nesmierne potešilo. Vybrala som si recept na dusený mangold, ktorý som dnes podávala v pečenej bravčovej panenke v slaninovom kabátiku. Mangold som použila aj do najzelenšej polievky, akú som kedy varila. Do mojej zelenej minestrone som dala až 8 druhov zelenej zeleniny: mangold, pór, dva druhy zelenej fazuľky, hrášok, brokolicu, stopkový zeler a cuketu. Výsledok bol naozaj úžasný, koncentrovaná zeleninová chuť v jednej miske. Výborné!

Zelená minestrone

  

1 pór, nakrájaný na kolieska
2 stonky stonkového zeleru, pokrájané na plátky
120 g zelenej fazuľky, pokrájanej na 2,5 cm kúsky
120 g zelenej tyčkovej fazuľky, pokrájanej na 2,5 cm kúsky
polovica mangoldu, pokrájaná
1 cuketa, pokrájaná na kocky
120 g hrášku
120 g brokolice, rozobratej na ružičky
2 litre zeleninového vývaru
3 strúčiky cesnaku
4 lyžice olivového oleja
soľ
čierne korenie
100 g sušených cestovín vhodných do polievky
bazalkové pesto
strúhaný parmezán na podávanie


Vo veľkom hrnci zohrejeme olivový olej a opražíme na ňom pór a zeler, aby pustili vôňu. Potom pridáme obidva druhy fazuľkových strukov, pokrájané mangoldové stonky a cesnak, zalejeme vývarom a na strednom plameni necháme zovrieť. Oheň zmiernime a približne po polhodine pridáme mangoldovú vňať, hrášok, cuketu a brokolicu a pomaly varíme asi hodinu. Polievku osolíme, okoreníme čerstvo mletým korením a pridáme cestoviny. Varíme približne 8 minút, kým cestoviny nie sú dosť mäkké, ale nie rozvarené. Cestoviny sa totiž dovaria aj v odstavenej polievke pôsobením tepla. Do polievky zamiešame približne 3 lyžice pesta a odstavíme. Podávame ozdobené trochou pesta, parmezán podávame zvlášť.

Dusený mangold

(zdroj inšpirácie: M. Ihnačák: Radosť variť, Slovart)

1 kg mangoldu, umytý a pokrájaný na pozdĺžne pásy
olivový olej
3 strúčiky cesnaku
1 lyžička chilli lupienkov
100 g sardeliek
soľ a mleté čierne korenie
šťava z 1 citróna


V hrnci necháme zovrieť osolenú vodu. Vložíme do nej pokrájaný mangold a varíme asi 5 minút domäkka. Uvarený mangold scedíme.
Do horúcej panvice nalejeme olej, pridáme cesnak, čili a krátko opekáme. Pridáme sardelky aj mangold a chvíľu podusíme. Ochutíme soľou a korením, pokvapkáme citrónovou šťavou a olejom.
Podávame k pečenému bravčovému mäsu.

V poslednej dobe som sa naučila jesť šaláty, takže mám doma vždy nejakú valeriánku, radicchio, či rímsky šalát. Minule mi ostal mladý baby rímsky šalát, ale na žiadny miešaný šalát som nemala chuť. V jednom zo starších čísel Apetitu som natrafila na zaujímavú, tepelnú úpravu šalátu. Little gem šalát, ktorý stál v recepte, som síce nemala, ale baby rímsky šalát nie je až natoľko odlišný, aby sa tam nehodil. Rýchla príprava v jednej panvici, lahodná jemná a zároveň sýta chuť, taký je nasledujúci recept. Je to pomerne sýte jedlo, s čerstvým chlebom, či pečivom vystačí na poriadny obed alebo večeru.

Krémový hrášok so šalátom a slaninou

(zdroj inšpirácie: časopis Apetit 5/2009)

250 g čerstvého hrášku
25 g masla
100 g anglickej slaniny, pokrájanej na rezančeky
4 jarné cibuľky, nakrájané najemno
2 hlávku šalátu little gem alebo baby rímskeho šalátu
3 lyžice suchého bieleho vína
2 lyžice kyslej smotany alebo crème fraiche
2 lyžičky dijonskej horčice
morská soľ a čierne korenie


Hrášok uvaríme vo vode alebo vo vývare domäkka, trvá to cca 5 minút. Medzitým v panvici na masle opečieme slaninu dozlata a pridáme cibuľku. Spolu opekáme ďalšiu minútu. Do panvice pridáme šalát pokrájaný pozdĺžne na štvrtinky a zamiešame. Pridáme víno a necháme chvíľu bublať. Osolíme, okoreníme, vmiešame smotanu a horčicu. Hneď ako začne všetko opäť vrieť, pridáme scedený hrášok, krátko prehrejeme a podávame.

Na záver pridávam ešte jeden zelený recept, na moju obľúbenú a najmä efektnú prílohu.

Fazuľkové struky v slanine

  

čerstvé fazuľkové struky
tenké plátky slaniny
soľ
troška olivového oleja


V hrnci necháme zovrieť osolenú vodu. Fazuľku umyjeme a odrežeme z nej konce zo stopkami. Vložíme do vriacej vody a varíme, kým nie je fazuľka mäkká, ale stále dostatočne pevná. Vyberieme a necháme odkvapkať. Na plátky slaniny kladieme malé zväzky fazuľky, zrolujeme a slaninu spevníme špáradlom.
V panvici zohrejeme trošku oleja a na ňom opekáme fazuľkové balíčky, kým nie je slanina pekne prepečená a chrumkavá. Podávame ako teplú prílohu k mäsitým jedlám.

Komentáre k článku

Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.