food4fun.sk

Mexická nedeľa

Doma v kuchyni

09. 05. 2010



Po troch mesiacoch som sa opäť vrátila k mexickej kuchyni. Doviedli ma k tomu moje zásoby v špajzi. Mala som v nej ešte balík pšeničných tortíl a kopu konzerv s kondenzovaným mliekom. Myslela som, že mám v zásobe sladené aj nesladené mlieko, ale pri včerajšej kontrole som zistila, že sladké Salko prevažuje, preto som sa rozhodla ho minúť. Už dlhšie som sa chystala zopakovať prípravu karamelového flanu. Tento dezert som prvýkrát skúšala minulý rok, samotný flan sa vydaril, bol dostatočne tuhý, krásne sa vyklopil z formičky, ale problémom bola príprava karamelového sirupu. Pripravila som ho veľmi svetlý, takže môj prvý flan nemal tu správnu karamelovú farbu. Druhý pokus prebehol vo februári a ako som spomínala, opäť som mala problémy s prípravou sirupu. Na tretí pokus to vyšlo a vtedy som si myslela, že už viem ako na to. Včera, keď manžel so synom odišli von na prechádzku, rozhodla som sa do toho pustiť. Dala som do hrnca krupicový cukor s trochou vody. Cukor sa rozpustil, svetlý sirup začal vrieť, ale zatiaľ nejavil žiadne znaky po karamelizovaní. Čakám, čakám, ale miesto toho, aby som sa dočkala tmavého sirupu som sa dočkala toho, čo pred tromi mesiacmi. Voda sa vyparila a s cukru vznikla tvrdá biela krusta. Neodradilo ma to a nachystala som ďalší hrniec s cukrom. Tentoraz som do neho pridala len nejakú tú lyžicu vody. Cukor sa tentokrát, i keď po dlhšej dobre, pekne rozpustil, ale vznikol viac menej karamel, pretože keď som ho naliala do formičky, hneď stuhol na kameň. Rozhodla som sa, že ho zriedim vodou. To isté som urobila aj naposledy a dopadlo to zle, karamel sa zrazil a premenil sa na krustu. Tentoraz však iba zabublal, zašumel, vodu pekne vstrebal. Zdal sa mi však stále príliš hustý, takže som vodu pridala ešte asi dvakrát. A dopadlo to dobre. Takže neviem... príprava karamelového sirupu mi robí problémy. Cukor sa stále správa inak a ja neviem, kde robím chybu. Našťastie, nakoniec sa to podarilo.
Ako hlavné jedlo som pripravila Alambre – zmes kuracieho mäsa, slaniny, zelenej papriky a syru, k tomu som podávala čerstvú domácu salsu a opečené tortily.

Alambre

(Zdroj inšpirácie: časopis Apetit)

3 lyžice olivového oleja
3 – 5 zelených paprík, pokrájaných na kocky
3 cibule, nakrájané nahrubo
150 g anglickej slaniny, nakrájanej na rezančeky
350 g kuracích pŕs, nakrájaných na rezančeky
500 g syru gouda, nastrúhaného nahrubo
Morská soľ

K podávaniu: pšeničné tortily a salsa

V panvici na oleji pražíme slaninu cca 3 minúty. Pridáme cibuľu a papriku a opekáme domäkka asi 8 minút. Potom pridáme mäso a ďalej miešame, kým sa opečie do zlatohneda. Na záver vsypeme postrúhaný syr, miešame, kým sa nerozpustí a panvicu odstavíme. Podávame s tortilami a so salsou.


Salsa fresca

(zdroj inšpirácie: www.smittenkitchen.com)

2 veľké paradajky, pokrájané nadrobno
½ veľkej bielej cibule, pokrájanej nadrobno
¼ ČL sušeného cesnaku alebo strúčik čerstvého, najemno nakrájaného
1 jalapeño paprička
¼ pohára čerstvých koriandrových lístkov
1 PL limetovej šťavy
soľ, čierne korenie


Nadrobno nakrájané paradajky a cibuľu zmiešame v miske, pridáme cesnak a nadrobno nasekanú čili paptičku. Koriandrové lístky tiež nasekáme a primiešame. Osolíme, okoreníme, pridáme limetovú šťavu a premiešame.

Karamelový flan

(zdroj inšpirácie: časopis Apetit)

1 plechovka sladeného kondenzovaného mlieka
1 plechovka nesladeného kondenzovaného mlieka
1 konzerva kokosového mlieka
5 vajec
štipka mletej vanilky
200 g krupicového cukru na karamel


Cukor rozpustíme v hrnci s trochou vody a varíme, kým nezačne karamelizovať. Z cukru by mal vzniknúť karamelový sirup, ani riedky ani príliš hustý. Prelejeme ho do formičiek alebo do jednej väčšej plochej nádoby tak, aby sa rozlial aj po stenách. Trúbu predhrejeme na 180 °C. Medzitým spolu prešľaháme všetky tri mlieka, žĺtky a vanilku. Bielky vyšľaháme zvlášť a spojíme so žĺtkovou zmesou.
Zmes rozdelíme do formičiek na karamel a postavíme ich do ohňovzdornej nádoby. Okolo formičiek nalejeme horúcu vodu, mala by siahať do polovice výšky formičiek. Vo vodnom kúpeli varíme 45-50 minút, kým krém nezhustne. Necháme vychladnúť a vložíme aspoň na 3 hodiny do chladničky. Okraje obídeme nožom a krém opatrne vyklopíme.

Komentáre k článku

Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.