Bývanie v paneláku má svoje nevýhody najmä v lete. Človek nemôže
usporiadať žiadnu "garden", či "barbecue" párty. Nemôže hocikedy
vybehnúť na dvor, či terasu, grilovať, sedieť na slniečku alebo v tieni
pod slnečníkom a popíjať nejaký chutný letný drink. O pár rokov sa snáď
toto zmení a aj my sa presunieme do domčeka so záhradou. Už teraz sa na
to teším!
V bytových podmienkach sa dá grilovať maximálne v rúre, na kontaktnom
grile alebo na panvici. Občas tieto možnosti využívam a pripravím niečo
grilované. Najradšej máme grilované rebrá, ktoré predtým naložím na deň
do marinády. Po dlhej dobe som tento týždeň pripravila aj klasický
americký hamburger – na prvý pohľad možno nezdravé, ale pri pozornejšom
skúmaní ingrediencií musíte uznať, že až taký hriech voči zdravej strave
to zasa nie je. Samozrejme že nie, pokiaľ si ho človek dopraje raz za
dlhší čas a nie pravidelne.
Marináda č. 1:
1 strúčik cesnaku, roztlačený
1 lyžička pálivej papriky
2 PL worcesterovej omáčky
1 PL prírodného cukru
2 PL olivového oleja
morská soľ
čierne korenie
Marináda č. 2:
2 PL sójovej omáčky
1 PL tekutého medu
1 PL olivového oleja
1 PL dijonskej horčice
morská soľ
čierne korenie
rebrá na grilovanie
Obidve marinády si pripravíme zmiešaním uvedených ingrediencií. Rebrá naporciujeme, rozdelíme na polovicu a vložíme do dvoch uzatvárateľných plastových nádob. Rebrá zalejeme marinádou, dôkladne premiešame, uzavrieme a necháme v chladničke marinovať 24 hodín.
Približne hodinu pred grilovaním ich vyberieme z chladničky, aby sa ohriali na izbovú teplotu. Rúru predhrejeme na 200 °C. Plech na pečenie vystelieme papierom. Rebrá vyberieme z marinády a poukladáme na plech. Pečieme vo vyhriatej rúre a občas potrieme zvyšnou marinádou. Asi v polovici pečenie rebrá obrátime a dopečieme z druhej strany. Upečené rebrá majú byť mäkké a chrumkavé.
1 kg mletého chudého, čistého hovädzieho mäsa
2 zarovnané lyžičky soli
čerstvo mleté čierne korenie a trochu worcesterovej omáčky na dochutenie
4 veľké zrelé paradajky
2 malé cibuľky
4 kyslé uhorky
6 hamburgerových žemlí
slnečnicový olej na potretie
6 plátkov pevného syra
6 lyžíc majonézy zmiešanej s 2 lyžicami dijonskej horčice
krehké šalátové lístky
Pomleté mäso dáme do misy, pridáme soľ, trochu worcesterovej omáčky a
veľa čerstvo mletého čierneho korenia. Dôkladne prepracujeme rukami,
aby bola hmota hladká a homogénna. Hovädzie mäso musí byť kvalitné, malo
by obsahovať trošku tuku, aby bol hamburger šťavnatý.
Ak chceme mať hamburgery ideálneho rovnakého tvaru, na formovanie
použijeme formičky s priemerom 10 cm. Plech vystelieme alobalom a mäsovú
zmes natlačíme do formičky, stlačíme a uhladíme. Takto na plech pomocou
formičky pripravíme 6 mäsových placiek. Potiahneme fóliou a dáme na
hodinu do chladničky. Ak nemáme formičky, placky vytvarujeme rukami.
Asi 15 minút pred prípravou hamburgerov nakrájame paradajky na hrubšie
kolieska, cibuľku na jemné kolieska a uhorky na plátky. Dáme bokom.
Rozpálime grilovaciu panvicu a opečieme na nej rozkrojené žemle.
Odložíme. Potom panvicu zľahka potrieme olejom a na strednom plameni
opečieme mäsové placky, približne 3 minúty z každej strany. Po obrátení
dáme na poslednú minútu navrch plátok syra a uhorky a necháme ohriať.
Kým sa pečú mäsové placky, opečenú stranu žemlí potrieme majonézou
zmiešanou s horčicou a na spodnú časť rozložíme šalátové lístky, plátok
paradajky a krúžky cibuľky. Pridáme opečenú placku mäsa so syrom a
uhorkou, priklopíme a ihneď podávame.
Na omáčku:
2 PL olivového oleja
1 cibuľa, pokrájaná nadrobno
3 strúčiky cesnaku, na plátky
1 rozdrvená čili paprička
400 g konzerva krájaných paradajok
85 g tmavého trstinového cukru (muscovado)
2 PL jablčného octu
2 PL worcesterovej omáčky
1 PL hustého paradajkového pretlaku
Na mäsové paličky:
2 plátky toastového chleba
3 PL bieleho vína
1 vajce
500 g mletého mäsa (zmes hovädzieho a bravčového mäsa)
1 červená cibuľa, pokrájaná nadrobno
1 strúčik cesnaku, roztlačený
2 hrsti nasekanej petržlenovej vňate
morská soľ
čerstvo mleté čierne korenie
olivový olej na potretie
Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.
Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.
klasická verzia webu |
---|