food4fun.sk

"Indoorové" grilovanie

Doma v kuchyni

14. 07. 2010



Bývanie v paneláku má svoje nevýhody najmä v lete. Človek nemôže usporiadať žiadnu "garden", či "barbecue" párty. Nemôže hocikedy vybehnúť na dvor, či terasu, grilovať, sedieť na slniečku alebo v tieni pod slnečníkom a popíjať nejaký chutný letný drink. O pár rokov sa snáď toto zmení a aj my sa presunieme do domčeka so záhradou. Už teraz sa na to teším!
V bytových podmienkach sa dá grilovať maximálne v rúre, na kontaktnom grile alebo na panvici. Občas tieto možnosti využívam a pripravím niečo grilované. Najradšej máme grilované rebrá, ktoré predtým naložím na deň do marinády. Po dlhej dobe som tento týždeň pripravila aj klasický americký hamburger – na prvý pohľad možno nezdravé, ale pri pozornejšom skúmaní ingrediencií musíte uznať, že až taký hriech voči zdravej strave to zasa nie je. Samozrejme že nie, pokiaľ si ho človek dopraje raz za dlhší čas a nie pravidelne.

Grilované rebrá v dvoch marinádach

  

Marináda č. 1:
1 strúčik cesnaku, roztlačený
1 lyžička pálivej papriky
2 PL worcesterovej omáčky
1 PL prírodného cukru
2 PL olivového oleja
morská soľ
čierne korenie

Marináda č. 2:
2 PL sójovej omáčky
1 PL tekutého medu
1 PL olivového oleja
1 PL dijonskej horčice
morská soľ
čierne korenie

rebrá na grilovanie


Obidve marinády si pripravíme zmiešaním uvedených ingrediencií. Rebrá naporciujeme, rozdelíme na polovicu a vložíme do dvoch uzatvárateľných plastových nádob. Rebrá zalejeme marinádou, dôkladne premiešame, uzavrieme a necháme v chladničke marinovať 24 hodín.


Približne hodinu pred grilovaním ich vyberieme z chladničky, aby sa ohriali na izbovú teplotu. Rúru predhrejeme na 200 °C. Plech na pečenie vystelieme papierom. Rebrá vyberieme z marinády a poukladáme na plech. Pečieme vo vyhriatej rúre a občas potrieme zvyšnou marinádou. Asi v polovici pečenie rebrá obrátime a dopečieme z druhej strany. Upečené rebrá majú byť mäkké a chrumkavé.

Pravý americký hamburger

(zdroj inšpirácie: časopis Apetit 8/2006)

1 kg mletého chudého, čistého hovädzieho mäsa
2 zarovnané lyžičky soli
čerstvo mleté čierne korenie a trochu worcesterovej omáčky na dochutenie
4 veľké zrelé paradajky
2 malé cibuľky
4 kyslé uhorky
6 hamburgerových žemlí
slnečnicový olej na potretie
6 plátkov pevného syra
6 lyžíc majonézy zmiešanej s 2 lyžicami dijonskej horčice
krehké šalátové lístky


Pomleté mäso dáme do misy, pridáme soľ, trochu worcesterovej omáčky a veľa čerstvo mletého čierneho korenia. Dôkladne prepracujeme rukami, aby bola hmota hladká a homogénna. Hovädzie mäso musí byť kvalitné, malo by obsahovať trošku tuku, aby bol hamburger šťavnatý.
Ak chceme mať hamburgery ideálneho rovnakého tvaru, na formovanie použijeme formičky s priemerom 10 cm. Plech vystelieme alobalom a mäsovú zmes natlačíme do formičky, stlačíme a uhladíme. Takto na plech pomocou formičky pripravíme 6 mäsových placiek. Potiahneme fóliou a dáme na hodinu do chladničky. Ak nemáme formičky, placky vytvarujeme rukami.
Asi 15 minút pred prípravou hamburgerov nakrájame paradajky na hrubšie kolieska, cibuľku na jemné kolieska a uhorky na plátky. Dáme bokom.
Rozpálime grilovaciu panvicu a opečieme na nej rozkrojené žemle. Odložíme. Potom panvicu zľahka potrieme olejom a na strednom plameni opečieme mäsové placky, približne 3 minúty z každej strany. Po obrátení dáme na poslednú minútu navrch plátok syra a uhorky a necháme ohriať.
Kým sa pečú mäsové placky, opečenú stranu žemlí potrieme majonézou zmiešanou s horčicou a na spodnú časť rozložíme šalátové lístky, plátok paradajky a krúžky cibuľky. Pridáme opečenú placku mäsa so syrom a uhorkou, priklopíme a ihneď podávame.

Paličky z mletého mäsa s domácou BBQ omáčkou

(zdroj inšpirácie: časopis Apetit)

Na omáčku:
2 PL olivového oleja
1 cibuľa, pokrájaná nadrobno
3 strúčiky cesnaku, na plátky
1 rozdrvená čili paprička
400 g konzerva krájaných paradajok
85 g tmavého trstinového cukru (muscovado)
2 PL jablčného octu
2 PL worcesterovej omáčky
1 PL hustého paradajkového pretlaku


Na mäsové paličky:
2 plátky toastového chleba
3 PL bieleho vína
1 vajce
500 g mletého mäsa (zmes hovädzieho a bravčového mäsa)
1 červená cibuľa, pokrájaná nadrobno
1 strúčik cesnaku, roztlačený
2 hrsti nasekanej petržlenovej vňate
morská soľ
čerstvo mleté čierne korenie
olivový olej na potretie


Na omáčku v hrnci na oleji opekáme cibuľu, cesnak a čili asi 3 minúty. Pridáme ostatné ingrediencie a necháme na slabom plameni variť asi pol hodiny do zhustnutia. Rozmixujeme, prípadne dosolíme a necháme vychladnúť.

Na mäsové paličky v robote krátko rozmixujeme chlieb, víno a vajíčko. Necháme 10 minút odstáť, potom pridáme zvyšné prísady. Mixujeme, kým nevznikne kompaktná zmes. Vo vode namočenými rukami formujeme valčeky, ktoré napicháme na špajle. Mäso mierne pritlačíme, potrieme olejom a na grilovacej panvici opekáme 5 minút z každej strany.
Podávame s chlebom pita a barbecue omáčkou

Komentáre k článku

Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.