food4fun.sk

Dezerty z pohárov

Doma v kuchyni

28. 07. 2010



Chuť na sladké človeka neopúšťa ani v lete, i keď v tomto období ho láka skôr niečo ľahké, jednoduché na prípravu a najmä podľa možností plné sezónneho ovocia. Dezerty podávané v pohári, či v miske sú málokedy komplikované svojou prípravou, a aj napriek tomu pôsobia veľmi slávnostne. Vizuálny dojem robí veľa – aj obyčajný puding sa v peknej dezertnej miske alebo pohári stáva honosným dezertom. Podobne obyčajný jogurt osladený medom a podávaný so sezónnym ovocím sa môže stať rafinovanou sladkou bodkou za (nielen) slávnostným obedom. Tieto dezerty majú v sebe obrovský potenciál – sú jednoduché na prípravu, pôsobia honosne a rafinovane, sú väčšinou ľahké a svieže, dajú sa sezónne obmieňať... a aj napriek tomu ich naše reštaurácie vôbec neponúkajú. Mrzí ma, že väčšina reštaurácií na Slovensku pozná iba palacinky a tie lepšie tiramisú, či šomloi halušky. Nepotrebujem, aby reštaurácie vypekali komplikované zákusky, rolády, či torty. Stačilo by, aby boli kuchári, či cukrári trošku viac kreatívni a uvedomili si, že aj z mála sa dá vyčarovať niečo originálne a prekvapivo chutné.

Amarettový syllabub

   (zdroj inšpirácie: Nigella Lawson: Nigella Express, Ikar)

80 ml likéru amaretto
25 g kryštálového cukru
1 PL citrónovej šťavy
250 ml smotany na šľahanie
1 balíček sušienok amaretti (talianske mandľové sušienky)


Amaretto nalejeme do misky, pridáme cukor, citrónovú šťavu a vymiešame. Vmiešame smotanu na šľahanie a vyšľaháme na šľahačku. Pripravíme si 4 poháre s objemom 150 ml a do každého nalámeme 2 sušienky. Syllabub navrstvíme do pohárov a premiešame so sušienkami. Rozdrvíme ďalšie sušienky, ktorými posypeme krém v pohároch. Zvyšné sušienky podávame spolu s krémom.

Karibský krém

   (zdroj inšpirácie: Nigella Lawson: Nigella Express, Ikar)

175 ml kokosového jogurtu
175 ml smotany na šľahanie
1 lyžica kokosového rumu (Malibu)
1 banán
2 lyžice tmavého trstinového cukru


V miske spolu zmiešame jogurt, smotanu a rum a vyšľaháme do mierne hustého krému. Banán pokrájame a rozdelíme do 4 malých misiek s objemom 125 ml. Na banánovú vrstvu naložíme krém a povrch uhladíme. Každú misku posypeme 1 ½ lyžičkou cukru, zabalíme do fólie a dáme na noc do chladničky.

Jogurt & Lemon curd fool

(zdroj inšpirácie: BBC Good Food)

Na 4 poháre potrebujeme:
300 g lemon curd
500 g gréckeho jogurtu
200 g malín
2 PL práškového cukru
sušienky k podávaniu


Ďalší expresný, rýchly a zdravý dezert na horúce letné dni. Výrazom "fool" sa v angličtine označujú rýchle, bláznivé nepečené dezerty z pohára či malej misky.
Jogurt dáme do misky, pridáme lemon curd a veľmi zľahka premiešame tak, aby vznikol pásikavý žltobiely efekt. Krém navrstvíme do pohárov. Maliny zmiešame s práškovým cukrom a pomocou lyžice roztlačíme. Navrstvíme na krém a dáme vychladiť. Môžeme ozdobiť mätou alebo medovkou. Podávame s obľúbenými sušienkami, alebo len tak.

Ostružinový krém s medom

(zdroj inšpirácie: časopis Apetit)

500 ml hustého bieleho jogurtu
3 PL medu
300 g ostružín
ostružinová omáčka


Jogurt premiešame s medom, podľa chuti môžeme pridať viac medu. Polovicu ostružín rozdelíme do 4 pohárov, zľahka zalejeme ostružinovou omáčkou a pridáme jogurt. Prisypeme zvyšné ostružiny a znova zalejeme omáčkou.

Ostružinová omáčka:
250 g ostružín a 50 g prírodného cukru dáme do malého kastróla a pridáme 100 ml vody. Privedieme k varu a varíme asi 5 minút, aby bolo ovocie mäkké. Na záver primiešame ½ lyžičky vanilkovej esencie.

Trifle s ostružinami, limoncellom a mascarpone

   (zdroj inšpirácie: časopis Apetit 7/2010)

100 g krupicového cukru
kôra z dvoch biocitrónov, olúpaná zestrom
250 g citrónovej piškóty
4 lyžice likéru limoncello
300 g ostružín
250 g mascarpone
200 ml tučnej kyslej smotany
140 ml smotany na šľahanie
150 g citrónového krému (lemon curd)


Cukor rozmiešame v 100 ml vody a dáme variť na stredne silný plameň. Pridáme citrónovú kôru a privedieme k varu. Povaríme, kým kôra získa priesvitný vzhľad, odstavíme a necháme vychladnúť.
Piškótu nakrájame na kocky a dáme na dno pohárov alebo jednej misy. Pokvapkáme limoncellom a posypeme ostružinami. Mascarpone prešľaháme s kyslou aj šľahačkovou smotanou a nakoniec do neho zľahka vmiešame citrónový krém, aby sme vytvorili mramorový efekt. Krém nanesieme na ostružiny a ozdobíme scedenou citrónovou kôrou.

Komentáre k článku

Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.