Banány mám najradšej vtedy, keď ešte nie sú úplne zrelé. Zrelé banány
sú pre mňa už sladké a o prezretých ani nehovorím. Niekedy sa stane, že
sa kúpené banány nezjedia hneď, ale ležia v košíku a zo dňa na deň sú
zrelšie a zároveň menej príťažlivé. Nikdy som nevedela čo s takými
banánmi, zvyčajne som z nich robila mliečny kokteil alebo som si ich
pokrájala do müsli. Na internete som viackrát natrafila na tzv. banana
bread, ale nikdy ma nelákalo vyskúšať ho. Veď vždy som objavila množstvo
ďalších a atraktívnejších receptov. Včera večer, pozerajúc na 4
prezreté banány, som si povedala, že dozrel čas, aby som banánový chlieb
vyskúšala. Zapla som internet a začala hľadať. Našla som viacero
receptov, až som si nakoniec vybrala jeden, ktorý som trochu upravila.
Biely cukor som sa rozhodla nahradiť trstinovým nerafinovaným cukrom –
muscovadom – ktorý obsahuje vysoký podiel melasy a preto je tmavohnedej
farby a s trochu lepkavou (akoby sirupovou) štruktúrou. K základnému
receptu som pridala aj pol pohára vlašských orechov. Banánový chlebík sa
piekol a ja som sa tešila na zajtrajšie sladké raňajky. To som vtedy
ešte netušila, že ten chlieb zjeme skoro celý na posedenie! Odkrojila
som z neho na ochutnávku, ale asi trikrát som sa musela otočiť do
kuchyne, lebo mne a ku podivu aj manželovi nesmierne chutil. Voňavé
šťavnaté cesto s chrumkavými orechmi a s jemnou chuťou po karamele.
Cukor sa mi totiž zle rozmiešal a v ceste ostali menšie zlepené cukrové
kúsky. Tie sa v rúre krásne roztiekli a vytvorili v chlebe zaujímavú
štruktúru.
Som rada, že som tento chlebík konečne vyskúšala. Už budem navždy
vedieť, čo s prezretými banánmi.
Banánový chlieb s muscovadom a vlašskými orechmi
(zdroj inšpirácie: www.simplyrecipes.com)
3-4 prezreté banány, dôkladne roztlačené
80 g mäkkého masla + trochu na vytretie formy
1 pohár tmavého trstinového cukru (muscovado)
1 vajce
1 ČL vanilkovej esencie
1 ČL sódy bikarbóny
štipka soli
1 ½ pohára polohrubej múky
½ pohára vlašských orechov, nahrubo nasekaných
Rúru predhrejeme na 175 °C. S drevenou varechou vo veľkej mise
rozmiešame roztlačené banány so zmäknutým maslom. V druhej miske
dôkladne vymiešame cukor s vajíčkom a vanilkou. (Ja som to neurobila,
miešala som všetko v jednej mise, preto sa mi cukor zle rozmiešal. Ale
pokiaľ chcete získať vyššie popísaný efekt, môžete aj vy miešať všetko
pekne spolu v jednej mise.) Cukrovo-vajíčkovú hmotu prilejeme k
banánom a premiešame. Potom do misy nasypeme preosiatu múku so štipkou
soli a sódou bikarbónou. Zľahka ale dôkladne premiešame. Na záver
primiešame orechy. Dáme do vymastenej formy a pečieme približne 1
hodinu.
Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.