food4fun.sk

Dobroty z mrazničky

Doma v kuchyni

30. 08. 2010



Celé leto som vyrábala domáce mrazené pochúťky – granitu, sorbety, zmrzliny. Skúšala som rôzne príchute, rôzne recepty. Určite si kladiete otázku, prečo začínam s touto témou teraz, na konci leta? Viem, že hlavná zmrzlinová sezóna sa pomaly končí, ale prečo si leto nepredĺžiť? Ja si zmrzlinu doprajem po celú rok, v mrazničke vždy mávam nejakú, hlavne kvalitnú vanilkovú zmrzlinu nájdete u mňa po celý rok. No, je tu jeden dôvod, prečo o zmrzlinách až teraz. Totiž, nestihla som ich skôr nafotiť. A keďže v mrazničke už boli len posledné zvyšky, konečne som si dala námahu a nafotila všetky moje posledné výtvory. Zmrzlinovač doma nemám, takže všetko to bola ručná práca. Pri príprave väčšiny zmrzlín je potrebné počas procesu mrazenia pravidelné dôkladné miešanie, aby sa nevytvorili v hmote veľké kryštáliky ľadu, ktoré by potom drhli na jazyku. Ak máte doma zmrzlinovač, robí túto činnosť za vás. Ak ho však nevlastníte, musíme miešať ručne, dôkladne pomocou vidličky, ponorným mixérom, ale vo veľkom mixéri. Všetko podľa vlastného uváženia a chcenia, a to pravidelne každú hodinu aspoň štyri razy. Od domácej zmrzliny však nečakajte, že bude úplne hladká a krémová, a že ju poľahky naberiete zmrzlinovou lyžicou. Po vytiahnutí z mrazničky je tuhšej konzistencie, ale keď ju necháte trochu povoliť, už sa naberá ľahko. Síce nemusí sa vám podariť nabrať krásne, úhľadné kopčeky, ale aj napriek estetickej nedokonalosti sú domáce zmrzliny chutné a najmä bez konzervantov, umelých farbív a ďalšej chémie.

Domáce smotanovo-jahodové nanuky

  

Na 6 nanukov:
160 g čerstvých jahôd
4 lyžice práškového cukru
200 g syra typu Philadelphia (cream cheese)
100 g hustého bieleho jogurtu
1 PL citrónovej šťavy


Tieto osviežujúce a veľmi jednoduché domáce nanuky chutia ako nanuky Jarka, akurát im chýba čokopoleva.
Jahody umyjeme, odstopkujeme, pokrájame na väčšie kúsky, dáme do nádoby na mixovanie, pridáme 2 PL cukru a ponorným mixérom rozmixujeme. Kto má rád sladké, môže pridať viac cukru. Miesto jahôd môžeme použiť napríklad maliny, čučoriedky a podobne. Krémový syr, 2 PL cukru, jogurt a citrónovú šťavu spolu vyšľaháme ručným mixérom. Pripravíme si formičky na nanuky. Pokiaľ ich nemáme, môžeme použiť mini poháriky od jogurtov a drevené paličky, prípadne lyžičky ako rúčky. Do formičiek striedavo pomocou malej lyžičky vrstvíme syrovú a ovocnú hmotu. Do naplnených formičiek vložíme rúčky, prípadne drevené paličky, alebo niekoľko špajlí vedľa seba. Dáme do mrazničky stuhnúť na minimálne 5 hodín. Pred podávaním ich na chvíľu ponoríme do horúcej vody, aby sa uvoľnili z formičky.

Zázvorovo-mätová granita

   (zdroj inšpirácie: časopis Apetit)

70 g krupicového cukru
75 g jemne nasekaného zázvoru
1-2 lyžice citrónovej šťavy
2 lyžičky jemne nastrúhanej citrónovej kôry
1 lyžica nasekaných mätových lístkov


Cukor zmiešame v hrnci s litrom vody a na slabom plameni zohrievame, kým sa cukor nerozpustí. Potom zosilníme plameň a minútu povaríme. Do hrnca pridáme zázvor, citrónovú šťavu aj kôru a odstavíme. Po chvíli prepasírujeme cez sitko a pridáme nasekanú mätu. Vlejeme do kovovej nádoby a necháme 2 hodiny tuhnúť v mrazničke. Potom zmes poriadne zamiešame a servírujeme.

Citrónový sorbet

   > (zdroj inšpirácie: Marcel Ihnačák: Radosť variť, Slovart)

500 ml vody
250 g cukru
350 ml citrónovej šťavy
2 PL bieleho jogurtu


V hrnci zmiešame vodu s cukrom a varíme asi 10 minút, kým sa cukor nerozpustí. Potom pridáme citrónovú šťavu a jogurt a dôkladne premiešame. Necháme vychladnúť. Potom prelejeme do kovovej nádoby a vložíme do mrazničky. Po troch hodinách sorbet dôkladne premixujeme ponorným mixérom. Dáme do mrazničky a o hodinu mixovanie zopakujeme. Potom necháme sorbet úplne stuhnúť.


Sorbet z lesného ovocia

  

3 poháre čerstvého alebo mrazeného lesného ovocia
1 pohár cukru
2 poháre vody
šťava a kôra z jedného citróna


Uvedené ingrediencie vložíme do hrnca a na stredne silnom plameni privedieme k varu. Stiahneme plameň a varíme 10 minút. Necháme úplne vychladnúť. Rozmixujeme v mixéri a prepasírujeme cez sito. Zlejeme do vhodnej nádoby a dáme mraziť. Aspoň dvakrát (po dvoch a po troch hodinách) dôkladne premiešame alebo premixujeme.

Čokoládová zmrzlina

   (zdroj inšpirácie: www.cafefernando.com)

1 pohár plnotučného mlieka
2 poháre smotany na šľahanie
1 pohár kakaa
1 pohár cukru
2 PL kukuričného škrobu
štipka soli


Smotanu privedieme k varu a odstavíme. V miske zmiešame mlieko s kakaom, cukrom, škrobom a štipkou soli. Pridáme do horúcej smotany, dôkladne premiešame a varíme, kým sa cukor a kakao nerozpustí. Trvá to asi 10 minút. Necháme vychladnúť, odložíme do chladničky na noc. Potom vložíme do mrazničky. Každú hodinu (zopakujeme asi 4 krát) vytiahneme zmrzlinu von a dôkladne premiešame.

Vietnamská kávová zmrzlina

   (zdroj inšpirácie: www.cafefernando.com)

1 plechovka sladeného kondenzovaného mlieka
1 ½ pohára vody
½ pohára mletej kávy (alebo ¼ pohára instantnej kávy)
1 PL mletej kávy
1/3 pohára plnotučného mlieka


Z 1 ½ pohára vody a kávy uvaríme silnú kávu. Ak sme použili mletú kávu, prefiltrujeme cez papier. Kávu zmiešame spolu s kondenzovaným aj obyčajným mliekom a s lyžicou mletej kávy. Chladíme v chladničke aspoň tri hodiny, potom presunieme do mrazničky. Každú hodinu (zopakujeme asi 4 krát) vytiahneme zmrzlinu von a dôkladne premiešame.

Čokoládové sušienky na zmrzlinové sendviče

   (zdroj inšpirácie: www.smittenkitchen.com)

1 ½ pohára polohrubej múky
¾ pohára kakaa
1 pohár práškového cukru
¼ ČL soli
¼ ČL sódy bikarbóny
180 g masla, ľahko zmäknutého
3 PL mlieka
1 ČL vanilkového extraktu


V miske mixéra zmiešame múku, kakao, cukor, soľ, sódu bikarbónu. Pridáme nakrájané maslo a necháme hniesť. V inej miske zmiešame mlieko s vanilkovým extraktom. Kým mixér beží, pomaly prilievame mlieko a necháme hniesť, kým sa cesto nezačne oddeľovať od stien misky. Potom cesto premiestnime na podložku a rukami zmiesime na hladké cesto. Vyformujeme z neho valec s priemerom 6 cm, zabalíme do fólie a necháme aspoň hodinu chladiť v chladničke.


Rúru predhrejeme na 180 °C. Plech vyložíme papierom na pečenie. Valec cesta rozbalíme a nožom pokrájame na tenké, asi 4 mm hrubé kolieska. Plech z poukladanými kolieskami vložíme do rúry na hornú koľajničku. Pečieme 6 minút, potom plech presunieme na spodnú koľajničku a dopečieme ďalších 6 minút.
Sušienky vydržia v mrazničke 2 mesiace, v chladničke 2 týždne.


Jogurtová zmrzlina s ovocnou dreňou

  

250 g jemného tvarohu bez hrudiek (alebo krémového syru)
250 ml smotany na šľahanie
150 g tučného gréckeho jogurtu
120 g práškového cukru
2 vanilkové cukry
100 g bobuľového ovocia (zmes, alebo jednodruhové – maliny, čučoriedky...)
50 g krupicového cukru


V jednej miske spolu vyšľaháme tvaroh s jogurtom, cukrom a vanilkovým cukrom. V druhej miske vyšľaháme smotanu do polotuha. Obsah obidvoch misiek zľahka premiešame, nalejeme do nádoby a dáme mraziť. Po hodine vyberieme a obsah nádoby dôkladne premiešame. Zopakujeme ešte dvakrát. Medzitým si pripravíme ovocnú dreň. Ovocie s cukrom dáme do rajnice, zalejem trochou vody a necháme rozvariť. Prepasírujeme cez sitko. Po troch alebo štyroch hodinách mrazenia, keď je už zmrzlina dostatočne tuhá v nej urobíme varechou hlboké brázdy, do ktorých nalejeme pripravenú ovocnú dreň. Zľahka „preorieme“ a postup ešte zopakujeme, kým neminieme celú dreň. Dáme do mrazničky úplne zmraziť.

Komentáre k článku

Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.