food4fun.sk

Čokoláda a soľ

Postrehy a skúsenosti

18. 11. 2010



Približne pred 10 rokmi boli krátko v predaji slané praclíky v čokoláde. Na prvé počutie absurdná kombinácia, ale po ich ochutnaní sme aspoň my (teda ja a môj manžel – vtedy čerstvý priateľ) mali pocit, že kombinácia slanej a sladkej chuti má veru čo do seba. Vyrábala ich tuším čokoládová hviezda od našich susedov a balené boli v malých alumíniových vrecúškach. Prvýkrát sme ich ochutnali v kine, kde ich rozdávali v rámci promo akcie. Potom sme ich ešte párkrát kúpili aj v obchode, ale čoskoro sa nenávratne vytratili. Nepoznám dôvod, ale pravdepodobne neoslovili široké masy konzervatívnych spotrebiteľov.


Občas som si na ne nostalgicky spomenula, ale nedávno som si ich pripravila aj doma. Prvýkrát som kúpené „soletkové“ praclíky iba namočila do čokoládovej polevy. Slaná chuť praclíkov však v čokoláde zanikla, manžel mi dodatočne povedal, že som ich mala ešte posoliť. Druhý pokus, ktorý som robila pred dvoma dňami som zavŕšila aj soľou, a to krásnou elegantnou vločkovou morskou soľou značky Maldon, ktorá je vraj svetovo najobľúbenejšia v rade šéfkuchárov. Nádherné kryštály soli sa v čokoláde krásne vynímajú a praclíky chutia božsky! Chuť čokolády a soli si vôbec neprotirečí, skôr naopak, soľ chuť čokolády ešte zintenzívňuje.


Aj keď spomínané praclíky v obchode už nedostať, je tu iná pochúťka. Švajčiarska rada kvalitných čokolád rozšírila svoju ponuku aj o 70 % čokoládu s príchuťou morskej soli. A vyšlo im to! Táto novinka je naozaj zaujímavá a mojim chuťovým kanálikom poriadna ulahodila. Horkosť kvalitnej čokolády sa v ústach vďaka soli stráca a naberá plnú a skôr sladkú chuť. Rozhodne stojí za ochutnanie!
Vo svete čokolád však soľ nepatrí k najnezvyčajnejším príchutiam. Príchuť čili, čierneho korenia, či orientálnych korenín nám pred pár rokmi pripadala extravagantná, dnes sú však takými čokolády s príchuťou slaniny, húb, či zemiakov. A bohvieaké netradičné prísady sa objavia v čokoládach o pár rokov.

Slané praclíky v čokoláde

  

slané „soletkové“ praclíky
čokoláda na varenie
trochu masla
vločková soľ


Čokoládu s trochou masla rozpustíme vo vodnom kúpeli. Ak je poleva príliš hustá, pridáme ešte trošku masla a premiešame. Do hotovej polevy namáčame praclíky a ukladáme ich na mriežku. Posypeme zľahka vločkovou soľou a necháme stuhnúť.

Na nasledujúcej fotografii vidieť detail na nádherný pyramídový kryštál vločkovej soli. No nie je úžasný?


Komentáre k článku

Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.