food4fun.sk

Bez mixéra ako bez ruky

Zo zákulisia

20. 11. 2010



Mixér je už tuším týždeň (alebo dlhšie?) v oprave, takže moje vypekanie sa zminimalizovalo. Dnes mi to však nedalo a pustila som sa do pečenia aj bez neho. Nepotrebovala som šľahať žiadny sneh z bielkov, ani šľahačku, iba vymiešať spolu cukor s maslom do peny a následne zašľahať ďalšie ingrediencie. Povedala som si, že veď toto by mal zvládnuť aj kuchynský robot. Veď rôznych nástavcov je k nemu habadej, snáď použijem ten správny a všetko pôjde ako po masle. Priznám sa, robot používam len na jemné sekanie orechov, a dokonca sa v ňom dá aj mäso krásne najemno nasekať (pomlieť). Sem-tam používam aj nástavec na strúhanie zemiakov do halušiek, či do zemiakových placiek. No a naozaj sem-tam na ňom sekám aj kapustu. Inak ho skoro nepoužívam. Okrem nožov a rôznych strúhadiel patria k robotu aj dva plastové diely, nejdem ich ani popísať, lebo neviem ako. Dnes som použila obidva. A bola to jedna veľká katastrofa. Cukor s maslom sa mi ako-tak podarilo vyšľahať do peny, i keď až taká pena to zasa nebola. Jedna metlička najprv všetku hmotu stiahla na jednu stranu a točila sa ďalej naprázdno, druhá metlička ju zasa porozťahovala po celej miske a bežala nakoniec tiež viac-menej naprázdno. Keď už bol cukor s maslom vymiešaný, pridala som postupne vajíčka a džem. No a čo sa nestalo? Všetko sa mi zrazilo. Šľahala som ďalej, menila som rýchlosti, menila som tie dva nešťastné nástavce, všetko okolo bolo špinavé od krému, lenže v mise jedna veľká spúšť – zrazená hmota. Naštvala som sa, všetko som preliala do misy, že to budem šľahať ručne, metličkou. Po minúte ma však strašne bolela ruka, ...a potom ma zrazu osvietilo a napadlo mi vyskúšať ponorný mixér. Mám len taký obyčajný, s nožmi, ale ku podivu ono to zabralo! Hmota sa krásne vymiešala do hladkého krému, po zrazeninách neostalo ani stopy. Následne som s ním zašľahala aj múku a cesto bolo ako sa patrí. A po upečení? Jedna báseň!


A čo som vlastne piekla? Keď sa pozriete na fotografie, vidíte, že už aj ja začínam otravovať Vianocami ;-) No, na druhej strane, ak by som v predstihu neuverejnila niečo vianočné, koho by som inšpirovala priamo na sviatky? To už by bolo trošku neskoro na hľadanie vianočných receptov. Koláč, alebo skôr tortička, ktorú som dnes upiekla ma mátala už mesiac. Jednoduché cesto, pomaranče a krásny, slávnostný marcipánový "kabátik". Recept pochádza z novembrového čísla časopisu Chef Gurmán, resp. s najnovším decembrovým číslom už prichádza aj nový názov – Gurmet. V pôvodnom recepte som urobila dve zmeny – upravila som množstvo marcipánu na potiahnutie (200 g v žiadnom prípade nemôže stačiť na potiahnutie štvorcového korpusu so stranou 21 cm), ríbezľový džem v ceste som nahradila citrusovým, ktorým som následne tortu aj potrela predtým, ako som ju potiahla marcipánom. Kto nemá rád kyslastý džem, môže ho nahradiť napríklad marhuľovým.
Vrátim sa na záver k téme mixér. Manželovi dnes volali zo servisu a pýtali sa ho, po koľkej minúte začal mixér smrdieť po spálenine. Že vraj mu robia záťažový test a nič sa nedeje, všetko je v poriadku. Potom sa ho ešte spýtali na to, či nevie akú poruchu odstraňovali pri prvej oprave. Nahnevaný Peter už iba odvrkol, nech si to zistí sám, veď to má v papieroch. Takže som zvedavá ako to nakoniec všetko dopadne. Určite dostanem mixér naspäť v pôvodnom stave s odôvodnením, že žiadna chyba na ňom nebola nájdená. Len dúfam, že to nebude týždeň pred Vianocami. Dovtedy sa bez mixéra zbláznim.

Pomarančová tortička s marcipánom

(zdroj inšpirácie: časopis Chef Gurmán)

250 g masla
250 g krupicového cukru
1 vanilkový cukor
štipka soli
4 vajíčka
2 PL pomarančového alebo citrusového džemu (prípadne iný)
250 g polohrubej múky, preosiatej
2 ČL prášku do pečiva
1 veľký pomaranč, olúpaný a nakrájaný na kúsky
cca 100 g pomarančového alebo citrusového džemu na potretie
300 g marcipánu


Rúru predhrejeme na 180 °C. Zmäknuté maslo vyšľaháme s cukrom, vanilkovým cukrom a štipkou soli do svetlej peny. Postupne pridáme celé vajíčka, džem, múku a prášok do pečiva. Vymiešame husté cesto, do ktorého na záver zamiešame nakrájaný pomaranč. Cesto nalejeme do štvorcovej formy (21 cm x 21 cm) vyloženej papierom na pečenie a vymastenej maslom, uhladíme a dáme piecť na približne 40 minút.


Hotový korpus necháme chladnúť vo forme približne 15 minút, potom ho vyklopíme na mriežku a necháme úplne vychladnúť. Pred zdobením z neho opatrne stiahneme papier na pečenie. Džem zohrejeme v rajnici a prepasírujeme cez sitko. Potrieme nim vrch korpusu. Marcipán položíme na pracovnú plochu posýpanú práškovým cukrom a rozvaľkáme na veľký štvorec s rozmermi približne 30 cm x 30 cm. Opatrne pomocou valčeka prenesieme na tortu, dlaňami uhladíme a pritlačíme, aby sa priľnul k cestu. Upravíme bočné strany, zahladíme. Zvyšný marcipán odkrojíme približne 1 cm od kraju torty. Dolný okraj zahneme pod tortu. Zo zvyšného marcipánu vykrojíme hviezdičky, spodnú časť navlhčíme vodou a prilepíme ich na vrch torty.

Komentáre k článku

Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.