food4fun.sk

Passion fruit & liči

Doma v kuchyni

02. 01. 2011



Máme za sebou Silvester a aj Nový rok a život sa začína normalizovať. Do normálu sa vracia aj chladnička. Pomaly sa vyprázdňuje, dojedajú sa zvyšky, spracúvajú nakúpené potraviny. Ešte pred Vianocami som výhodne kúpila passion fruit a rozmýšľala, aký dezert z neho pripravím. Pôvodne som chcela niečo na snehovej báze, bezé alebo Pavlovu tortu. Nakoniec som sa rozhodla pre trifle, čo je anglický vrstvený dezert, servírovaný v sklenenej prehľadnej mise, aby bolo vidno jednotlivé vrstvy – piškótovú, ovocnú, vrstvu krému a šľahačky. Kvôli ľahšiemu a aj krajšiemu podávaniu som radšej pripravila 5 malých individuálnych dezertov namiesto jedného veľkého. Okrem passion fruit, som použila aj čerstvé liči, ktorého dužinu pokrájanú na menšie kúsky som zamiešala do šľahačky. Liči svojou sladkou chuťou vyvážilo ľahko kyslú, sviežu chuť a intenzívnu vôňu passion fruit.

Mini trifle s passion fruit a liči

Na 5 porcií potrebujeme:
1 piškótový korpus
500 ml smotany na šľahanie
3 – 4 PL práškového cukru
cca 200 ml liči džúsu
10 liči
8 – 10 passion fruit


Liči olúpeme a vykôstkujeme na misou tak, aby sme zachytili vytekajúcu šťavu. Dužinu pokrájame na menšiu kúsky. Passion fruit rozrežeme a vydlabeme dužinu. Z piškótového korpusu vykrojíme kolieska rovnakého priemeru ako majú poháre, do ktorých budeme dezert vrstviť. Na jeden pohár potrebujeme dve piškótové vrstvy. Smotanu vyšľaháme s cukrom do polotuha. Polovicu šľahačky zmiešame s nakrájaným liči.


Na dno pohárov vložíme koliesko z piškótového korpusu, ktoré navlhčíme liči džúsom alebo zachytenou liči šťavou tak, aby bolo celé vlhké. Na piškótu navrstvíme časť dužiny z passion fruit. Pridáme šľahačku s liči, ktorú prikryjeme druhou vrstvou korpusu. Ak nemáme celé kolieska, môžeme použiť aj kúsky cesta, ktoré opäť navlhčíme. Nasleduje vrstva čistej šľahačky, ktorú ozdobíme zvyšnou dužinou z passion fruit. Podávame vychladené.

Komentáre k článku

Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.