food4fun.sk

Nemecká štóla vs. talianske panettone

Doma v kuchyni

05. 01. 2011



Už tretí mesiac vás otravujem s Vianocami, však? Sľubujem, že dnes naposledy. Dnes som totiž po mesačnom odležaní načala štólu, ktorú som piekla na Mikuláša. Preto som ju nemohla skôr odfotiť a podeliť sa s vami s receptom aktuálne v čase Vianoc. Pre mňa osobne však sviatky končia zvyčajne až na Troch kráľov, kedy už tradične rozoberáme stromček, schovávame dekorácie a vraciame sa do normálu. Stromček je už chudák zvädnutý a ozdoby na ňom zasa nedajú pokoj nášmu synovi, ktorý ich v jednom kuse chytá, dáva dole a dnes už s radosťou jednu krásnu guľu aj rozbil. Nuž, v našom prípade je naozaj najvyšší čas rozlúčiť sa so stromčekom.
Spomínanú štólu sme načali až dnes hlavne kvôli tomu, že posledné týždne bolo všetkého hojne, takže by sa asi ani nezjedla. Dnes som však dostala chuť na sladké raňajky a hlavne, bola som zvedavá ako bude štóla po mesiaci vyzerať. Voňala ako originál štóla, vyzerala tiež dobre, ale pokojne mohla ešte nejaký ten týždeň-dva ležať. Chuťovo je fajn, ale ešte nezískala tú správnu vlhkosť a vláčnosť. Veď v recepte aj odporúčali piecť ju už v polovici novembra. K takému skorému pečeniu som sa však nedopracovala. Nevadí, nabudúce budem vedieť.


V decembri som skúsila upiecť aj taliansky vianočný koláč – panettone. Nepiekla som však klasickú a najrozšírenejšiu verziu s kandizovaným ovocím, ale panettone s kávou, čokoládou a píniovými orieškami. Panettone bolo veľmi výdatné a sýte, k raňajkám mi stačil jeden kúsok. Ku káve chutil výborne. Cesto mi chuťou trochu pripomínalo dvojfarebné kysnuté bábovky, ktoré sa u nás predávali za komunizmu a ktoré sme zvykli v škole (či v škôlke?) dostávať s mliekom na mliečnu desiatu. Ani neviem, či sa tieto bábovky ešte predávajú.
Chcela som tieto sviatky vyskúšať upiecť aj vianočku, čo by bola moja premiéra. O rok sa k nej snáď dopracujem.
Štóla, panettone, vianočka aj iné druhy vianočného pečiva z iných kútov Európy majú niečo spoločné. Sú z výdatného kysnutého cesta a zvyčajne sú plné sušeného, či kandizovaného ovocia a orechov.

Tvarohová štóla

(zdroj inšpirácie: časopis Apetit)

500 g hladkej múky
1 kypriaci prášok
100 g práškového cukru
1 vanilkový cukor
2 vajíčka
250 g tučného tvarohu
štipka soli
3 lyžice rumu
250 g masla, zmäknutého
150 g hrozienok, prepláchnutých
100 g kandizovaného ovocia
1 lyžica strúhanej citrónovej kôry
100 g nasekaných olúpaných mandlí
150 g marcipánu

Na potretie:
70 – 100 g masla, rozpusteného
120 – 150 g práškového cukru


Múku preosejeme s práškom do pečiva a s práškovým cukrom. Pridáme vanilkový cukor, vajíčka, tvaroh, soľ, rum a maslo. Spracujeme na hladké cesto, do ktorého na záver zapracujeme hrozienka, kandizované ovocie, citrónovú kôru a mandle. Cesto prikryjeme a necháme 30 minút odpočinúť pri izbovej teplote.


Z cesta vyvaľkáme obdĺžnik, do stredu položíme valček z marcipánu. Jednou z dlhších strán prekryjeme marcipán a druhú preložíme navrch a zatlačíme – mala by vzniknúť typická vlna. V rúre vyhriatej na 180 °C pečieme 40 minút, na plechu vyloženom papierom.
Upečenú štólu potierame maslom, vždy ho necháme vsiaknuť do cesta. Potom ho husto posypeme práškovým cukrom. Štólu cukrujeme dovtedy, kým sa cukor neprestane vstrebávať do cesta a nevytvorí suchú vrstvu. Štólu necháme vychladnúť, zabalíme do papiera a do alobalu a odložíme na chladné miesto, kde ju necháme minimálne mesiac odležať.

Mocha panettone

(zdroj inšpirácie: Chléb a domácí pekárny, Reader Digest)

2 PL instantnej kávy
140 ml mlieka
1 vajce + 2 žĺtky
400 g hladkej nebielenej múky (prípadne zmes bielenej a nebielenej)
1 PL kakaového prášku
1 ČL škorice
½ ČL soli
75 g krupicového cukru
75 g zmäknutého masla
1 ½ ČL instantného droždia
120 g horkej čokolády, nasekanej nahrubo
3 PL píniových orieškov, ľahko opražených
rozpustené maslo na glazúru


Najprv si pripravíme silnú kávu z dvoch lyžíc instantnej zmesi a dvoch lyžíc vody. Nalejeme ju do nádoby domácej pekárničky. Pridáme mlieko, vajce a žĺtky. Navrch preosejeme múku s kakaom tak, aby hladina tekutiny bola úplne prekrytá. Pridáme mletú škoricu. Do rôznych rohov nádoby dáme soľ, cukor a maslo. Do stredu múky urobíme jamku a nasypeme do nej droždie. Nastavíme program na samostatnú prípravu cesta. Medzitým si pripravíme formu na pečenie. Úzku tortovú formu s priemerom 15 – 20 cm potrieme zľahka maslom a boky obložíme dvoma vrstvami papiera na pečenie tak, aby papier presahoval formu o 10 cm.


Po skončení fázy kysnutia cesta skontrolujeme, či zdvojnásobilo svoj objem. Ak nie, necháme ho v zavretej pekárni ešte aspoň 30 minút kysnúť. Potom ho vyberieme na pomúčenú dosku a zľahka ho premiesime. Zapracujeme do neho nasekanú čokoládu a píniové oriešky a vytvarujeme do gule. Prikryjeme ju potravinovou fóliou a necháme 5 minút odpočívať. Potom cesto vytvarujeme do plochého guľatého tvaru a vložíme ho do pripravenej formy. Fóliu zľahka potrieme olejom a prikryjeme ňou cesto. Na teplom mieste necháme kysnúť 45 – 60 minút, alebo tak dlho, až cesto siaha takmer k okraju formy. Medzitým rúru predhrejeme na 200 °C. Povrch bochníka potrieme maslom a hlbokým zárezom narežeme do kríža. Pečieme 10 minút. Potom teplotu rúry znížime na 180 °C a panettone pečieme ďalších 30 – 35 minút do zlatista. Či je panettone upečené, zistíme pomocou špajle, zapichnutej do stredu bochníka.


Upečené panettone necháme vo forme 5 – 10 minút, potom ho vyberieme na mriežku, aby vychladlo úplne.

Komentáre k článku

Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.