food4fun.sk

4 x cheesecake

Doma v kuchyni

30. 01. 2011



Cheesecake je druh dezertu, ktorý ponúka neskutočné množstvo variácií a chutí. Prekladať do slovenčiny anglický názov nejdem, syrový koláč znie dosť divne a ani nevystihuje presne podstatu cheesecake. Syr je síce veľmi dôležitý, pretože tvorí jeho základnú zložku. Používajú sa viac-menej všetky druhy čerstvých syrov – krémový syr (napr. značky Philadelphia), mascarpone, ricotta, u nás tvaroh, či lučina. Okrem syrovej plnky, je druhým dôležitým znakom cheesecakes báza (korpus), vytvorený najčastejšie s podrvených keksov zmiešaných s rozpusteným maslom a následne natlačených do formy.
Cheesecakes sa delia do dvoch základných skupín, a to na pečené a nepečené. Pečené varianty sa pripravujú buď voľne v rúre, alebo vo vodnom kúpeli. Ich ďalšou dôležitou súčasťou sú vajíčka, vďaka ktorým krém počas pečenia zhustne a spevnie.
Nepečené cheececakes ako „spevňovač“ využívajú želatínu. Keďže nejdú do rúry, ako korpus môže poslúžiť napríklad aj čokoláda zmiešaná s ovsenými vločkami, burizónmi, pukancami, omrvinkami zo susienok a podobne.

Prvý recept v tomto príspevku bol vlastne mojou prvou skúsenosťou s cheesecake. Tento recept objavil môj manžel a kým ešte v našej starej kuchyni vypekal on (Áno, je to tak, pred pár rokmi bol u nás pekárom a cukrárom môj manžel. Vtedy ma kuchyňa ešte veru nezaujímala.), robil ho niekoľkokrát a vždy zožal veľký úspech. Je to neskutočná pochúťka, a najmä vďaka použitým pukancom v korpuse aj veľmi originálna. Skúsila som urobiť aj variant s burizónmi, tiež to bolo super. Krém je veľmi lahodný, ľahký a svieži, určite odporúčam vyskúšať. A keď poviete hosťom, že táto nepečená torta je z pukancov, ani veriť vám nebudú chcieť.

Pukancová torta

Na korpus:
200 g horkej čokolády
75 g pukancovej kukurice

Na plnku:
8 plátkov čírej želatíny
500 g nízkotučného tvarohu (jemný, bez hrudiek)
150 ml pochúťkovej smotany
50 g kryštálového cukru
šťava z 1 citróna
300 ml šľahačkovej smotany
2 balíčky vanilkového cukru


Čokoládu nalámeme na kocky a roztopíme vo vodnom kúpeli. Z pukancovej kukurice urobíme na oleji pukance, ktoré nahrubo nasekáme a vmiešame do rozpustenej čokolády. Túto hmotu natlačíme do tortovej formy, ktorú sme vyložili papierom na pečenie, a necháme stuhnúť. Želatínu namočíme do studenej vody a necháme napučať. Tvaroh zmiešame s pochúťkovou smotanou, cukrom a šťavou z citróna. Napučanú želatínu rozpustíme pri miernej teplote za stáleho miešania a vmiešame do tvarohu. Odložíme do chladničky na 30 minút. Smotanu na šľahanie vyšľaháme dotuha s vanilkovým cukrom a vmiešame do polotuhej tvarohovej hmoty. Zľahka spolu všetko premiešame a navrstvíme na stuhnutý korpus. Dáme do chladničky. Po stuhnutí tortu vyberieme z formy a posypeme kakaom, prípadne inak dozdobíme.


Tip: Skôr ako pukance zmiešame s čokoládou, treba ich prebrať a nepuknuté zrná a čiastočné puknuté (tvrdé) pukance odstrániť. Inak by vadili nielen pri krájaní, ale aj pri konzumácii.

Burizónový variant:


Postup prípravy je rovnaký, akurát pukance nahradíme burizónmi. Môžeme použiť celé, ale lepšie je ich nasekať, čokoládová hmota sa potom ľahšie natlačí do formy.

Mandľovo-čokoládový cheesecake

(zdroj inšpirácie: časopis Apetit)

Na korpus:
250 g drvených čokoládových sušienok
120 – 150 g rozpusteného masla
200 g mletých mandlí

Na plnku:
200 g práškového cukru
350 g mascarpone (prípadne krémový syr, ricotta, lučina)
3 veľké vajíčka
75 g rozpustenej čokolády
1 lyžica kakaa
štipka vanilky
2 – 3 lyžice smotany na šľahanie
2 lyžice kukuričného škrobu (maizena, Gustin)

Na dokončenie:
hobliny bielej a tmavej čokolády


Vo veľkej mise zmiešame drvené sušienky s mandľami a s ropusteným maslom. Dôkladne premiešame a natlačíme do formy s priemerom 25 cm (formu vyložíme kruhom papiera). Dáme do chladničky stuhnúť (najlepšie cez noc).


Cukor zmiešame s marcarpone a s vajíčkami, pridáme ostatné ingrediencie a vymiešame dohladka. Vylejeme na korpus a pečieme 10 minút pri 200 °C. Potom teplotu znížime na 130 °C a dopekáme približne 55 minút. Upečený cheesecake je na krajoch tuhý, ale v strede by sa mal po potrasení formou trošku chvieť.


Necháme ho vychladnúť na mriežke, potom uvoľníme formu a opatrne ho presunieme na servírovací podnos. Dozdobíme hoblinkami čokolády.

Kahlúa & čoko cheesecake

(zdroj inšpirácie: BBC Good Food)

Na korpus:
50 g rozpusteného masla
225 g čokoládových sušienok, drvených

Na plnku:
225 g kvalitnej čokolády, nalámanej
400 g krémového syra (možno nahradiť mäkkým tvarohom bez hrudiek)
100 g zlatého trstinového cukru
4 vajíčka (veľkosť M)
285 ml smotany na šľahanie
5 PL kávového likéru Kahlúa

Na topping:
200 g crème fraîche
2 PL likéru Kahlúa
kakao


23 cm tortovú formu vystelieme papierom. Rozpustené maslo dôkladne premiešame s nadrvenými sušienkami a natlačíme do formy. Uhladíme oblou stranou lyžice. Dáme chladiť do chladničky a pripravíme si plnku.
Čokoládu rozpustíme nad parou. Rúru vyhrejeme na 160 °C. Krémový syr a cukor spolu prešľaháme a potom postupne po jednom zašľaháme vajíčka. Nakoniec zľahka vmiešame rozpustenú čokoládu, smotanu na šľahanie a likér. Nalejeme na stuhnutý sušienkový základ a pečieme 55 – 60 minút. V strede má byť cheesecake trochu trasľavý, na bokoch tuhý a tmavší. Necháme vychladnúť, potom odložíme do chladničky, najlepšie cez noc. Cheesecake vyberieme z formy a presunieme na podnos.


Crème fraîche vymiešame s Kahlúou a natrieme na koláč. Poprášime kakaom. Pri servírovaní jednotlivé rezy na tanieri zľahka prelejeme trochou kávového likéru.

Perníkový cheesecake

(zdroj inšpirácie: Chef Gurmán)

Na korpus potrebujete polovičnú dávku z nasledujúceho rozpisu. Uvádzam však celú dávku, pretože z druhej polovice som napiekla perníčky. Zopár som použila na ozdobu, ostatné sa zjedli.

Na korpus + na perníčky:
400 g hladkej múky
140 g práškového cukru
60 g masla
1 vajce
100 g medu
1 PL kakaa
1 ½ ČL sódy bikarbóny
1 ČL škorice
1 ČL perníkového korenia


Múku a cukor preosejeme do misy, pridáme rozpustené maslo a vajíčko a premiešame. Pridáme med s ostatnými surovinami a vypracujeme cesto. Zabalíme ho do fólie a necháme v chladničke odležať 24 hodín.
Na druhý deň si cesto rozdelíme na dve polovice. Rúru vyhrejeme na 180 °C. Okrúhlu formu s priemerom 23 – 26 cm vyložíme papierom na pečenie. Polovicu cesta rozvaľkáme na plát hrubý asi 1 cm. Vložíme ho do formy a pečieme asi 15 minút. Necháme ho vychladnúť.
Z druhej polovice cesta upečieme perníčky.

Na korpus ďalej potrebujeme:
4 PL rozpusteného masla
1 PL krupicového cukru

Na plnku potrebujeme:
½ hrnčeka krupicového cukru
500 g tučného tvarohu (bez hrudiek)
400 g krémového syra (Philadelphia, Buko, Cream Cheese)
1 vanilkový struk
4 vajíčka
½ hrnčeka tekutého medu
½ ČL soli
1 ½ ČL mletého zázvoru
1 ČL škorice
1 ČL nastrúhanej citrónovej kôry


Vychladnutý korpus rozmixujeme na strúhanku, ktorú zmiešame s rozpusteným maslom a lyžicou cukru. Zmes natlačíme späť do tortovej formy vystlanej papierom. Pečieme pri 180 °C 10 minút. Vyberieme a teplotu znížime na 130 °C.
Vanilkový struk rozrežeme a z polovice vyškrabeme semiačka. Syr premiešame s tvarohom, cukrom a vanilkovou dreňou. Vajíčka krátko prešľaháme s medom, soľou, korením a citrónovou kôrou a potom spojíme so syrovou hmotou. Vlejeme do formy na vychladnutý korpus. Formu postavíme do hlbšieho plechu, do ktorého nalejeme vriacu vodu (mala by siahať do ½ výšky formy). Ak nie je forma vodotesná, zabalíme ju do alobalu. Pečieme 50 minút. Hotový cheesecake necháme vo forme vychladnúť pri izbovej teplote a potom odložíme do chladničky na noc. Pred podávaním vyberieme cheesecake z formy a ozdobíme perníčkami.

Tip: Na korpus môžeme použiť ah hotové rumové perníčky z obchodu. V tom prípade vynecháme cukor.

Komentáre k článku

Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.