food4fun.sk

Zimné krémové polievky

Doma v kuchyni

08. 02. 2011



O svojej vášni ku krémovým polievkam som už písala. Spomínam si však, že ako mladšia som tieto polievky nevyhľadávala. Zdali sa mi nudné, veď naberať si na lyžicu stále to isté, no nie je to otrava? Dnes však na tieto hladké, zamatové polievky nedám dopustiť. V podstate však nedám dopustiť na žiadne polievky, pretože ich zbožňujem. Hocijaké! Dajú sa totiž uvariť zo všetkého. Zo zeleniny, strukovín, cestovín, krúpov, mäsa... Už si ani nepamätám, kedy som naposledy jedla rovnakú polievku krátko po sebe. Mám doma ešte toľko receptov, ktoré chcem vyskúšať! Túto zimu som vyskúšala viacero krémových polievok, a samozrejme, zo sezónnych surovín – zemiakov, zeleru, póru, cíceru, mrkvy, tekvice. Nech sa páči, tu ich máte.

Cícerovo-mrkvová polievka s badiánom

3 lyžice masla
2 cibule, pokrájané
drvený badián + celé hviezdičky na ozdobu
1 strúčik cesnaku, prelisovaný
250 g mrkvy, olúpanej a pokrájanej na väčšie kúsky
zeleninový vývar
1 konzerva cíceru, scedeného a prepláchnutého


Maslo zohrejeme v hrnci na strednom plameni, prisypeme cibuľu, ½ čajovej lyžičky drveného badiánu a cesnak. Chvíľu opekáme, potom pridáme mrkvu a zalejeme vývarom. Varíme, kým mrkva nezmäkne. Prisypeme scedený cícer a prehrejeme. Polievku odstavíme a necháme chvíľu chladnúť. Z polievky vyberieme kúsok mrkvy, ktorý použijeme na ozdobu a rozmixujeme ju na hladký krém.
Podávame ozdobené hviezdičkou badiánu a kolieskami mrkvy.

Pórovo-zemiaková polievka

50 g masla
1 cibuľa, najemno nasekaná
3 póry, len biele časti, nakrájané
1 stopka zeleru
1 strúčik cesnaku, najemno nakrájaný
200 g múčnych zemiakov, nakrájaných
kurací vývar
200 ml smotany na šľahanie
soľ a korenie
2 lyžice nasekanej pažítky na ozdobu


Maslo rozpustíme v hrnci, pridáme cibuľu, cesnak a zeler a chvíľu opekáme. Potom pridáme pór, hrniec prikryjeme a na slabom plameni varíme asi 15 minút, kým nie je zelenina mäkká. Potom pridáme zemiaky a vývar a privedieme k varu. Opäť stiahneme plameň, prikryjeme a varíme domäkka. Polievku necháme trochu vychladnúť, rozmixujeme v mixéri a vrátime späť do hrnca. Privedieme tesne k varu a primiešame smotanu. Dochutíme soľou a korením. Podávame posypané pažítkou.

Krémová zelerová polievka

200 g zeleru (buľvy)
250 g múčnych zemiakov
2 PL masla
40 g hladkej múky
1 cibuľa
soľ, korenie
zeleninový vývar
2 dl smotany na šľahanie
petržlenová vňať a krutóny k podávaniu


Zeler očistíme a postrúhame na hrubom strúhadle. Zemiaky ošúpeme a pokrájame. V hrnci zohrejeme maslo, prisypeme nastrúhaný zeler a opekáme. Posypeme hladkou múkou a znovu chvíľu pražíme. Pridáme nakrájanú cibuľu, osolíme, podlejeme trochou vývaru a povaríme asi 20 minút. Potom prisypeme zemiaky, zalejeme vývarom a uvaríme domäkka. Rozmixujeme, zjemníme smotanou a dochutíme korením.
Podávame s chlebovými krutónmi a posypané nasekanou petržlenovou vňaťou.

Tekvicová polievka s parmezánom a šalviou

(zdroj inšpirácie: M.Ihnačák: Radosť variť, Slovart)

3 PL olivového oleja
1 cibuľa, nakrájaná nadrobno
2 strúčiky cesnaku, nakrájané nadrobno
1 vetvička šalvie + lístky na ozdobu
1 kg očistenej dužiny z maslovej tekvice (butternut)
200 g múčnych zemiakov, pokrájaných
soľ a mleté čierne korenie
horúci kurací vývar
parmezán


V hrnci zohrejeme olej, pridáme cibuľu, cesnak a šalviu a za občasného miešania na slabom ohni pražíme dozlatista. Potom prisypeme nakrájanú tekvicu a zemiaky, ochutíme soľou a korením, zalejeme horúcim vývarom a varíme asi 40 minút, kým sa zelenina nerozvarí. Ak polievka počas varenia zhustne, zriedime ju vývarom. Mäkkú zeleninu v polievke roztlačíme šťuchadlom na zemiaky, čím získame hustú polievku s hrubšou štruktúrou, ale nie krémovú.
Podávame husto posypanú nastrúhaným parmezánom, pokvapkanú olivovým olejom a ozdobenú chrumkavou šalviou.

Chrumkavú šalviu si pripravíme takto: V panvici zohrejeme väčšie množstvo oleja. Keď je dostatočne horúci, vložíme doň rozobrané lístky šalvie a vypražíme dochrumkava. Vyberieme na papierové obrúsky a necháme odkvapkať.

Tekvicová krémová polievka so slaninou a hráškom

  (zdroj inšpirácie: časopis Gurmet)

400 g nakrájanej maslovej tekvice (butternut)
1 cibuľa, nasekaná nadrobno
2 strúčiky cesnaku, nasekaný
1 PL oleja
1 mrkva, nakrájaná
1 stopka zeleru, nakrájaná
4 plátky slaniny
1 hrsť zeleného hrášku
muškátový kvet
soľ
biele korenie


V hrnci zohrejeme olej a opečieme na ňom cibuľu, cesnak a zeler. Keď zmäknú, prisypeme nakrájanú tekvicu a mrkvu. Opečieme, zalejeme vývarom, osolíme a privedieme k varu. Stiahneme plameň a varíme do mäkka asi 15 minút. Polievku ochutíme mletým bielym korením a muškátovým kvetom. Rozmixujeme ponorným mixérom na hladký krém.
Na panvici opečieme dochrumkava nakrájanú slaninu a hrášok. Polievku rozdelíme do tanierov a ozdobíme slaninou a hráškom.

Zemiaková polievka s parmezánom

  (zdroj inšpirácie: časopis Apetit)

2 cibule, nadrobno nakrájané
1 lyžica masla
6 múčnych zemiakov, olúpaných a nakrájaných
1 liter zeleninového vývaru
300 ml polotučného mlieka
50 g strúhaného parmezánu + na ozdobu
pažítka na ozdobu
soľ a čierne korenie


Cibuľu podusíme na masle do mäkka. Potom pridáme zemiaky, zalejeme vývarom a mliekom a varíme, kým zemiaky nezmäknú. Uvarenú polievku rozmixujeme, vmiešame do nej nastrúhaný parmezán, podľa chuti osolíme a okoreníme. Podávame ozdobené hoblinami parmezánu a posypané pažítkou.

Komentáre k článku

Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.