food4fun.sk

Warm-up na sobotňajšiu párty

Doma v kuchyni

16. 02. 2011



Pôvodne som si myslela, že dnes budem písať nejaký „after Valentine“ príspevok, ale žiaľ, v pondelok sa mi akosi znova nezadarilo. Žiadna kulinárska večera ani originálny dezert sa nekonal. Chcela som upiecť red velvet cupcakes s krémom z cream cheese (red velvet – ľahunké, zamatové cesto zafarbené červenou potravinárskou farbou, existuje mnoho variánt na jeho podobu – torty, cupcakes, drobné pečivo...) Zničila som však 350 g drahej Philadelphie, kopu masla a práškového cukru, a zbytočne. Krém z tohto syra, masla a cukru som už robila veľakrát, ale aby mi nestuhol sa mi ešte nestalo. Teda, presnejšie, tentoraz ostal krém tekutý, riedky, a ani v chladničke nestuhol. Takže sa s ním nedalo nijako pracovať a nieto striekať ho ozdobným vrecúškom na vrch koláčikov.

Ale prejdem k inej téme. V sobotu sa koná moja narodeninová párty. Už sa na ňu veľmi teším, dúfam, že moji drahí pozvaní tiež. Jeden kamarát mi dokonca napísal, že oddnes diétuje, aby v sobotu vládal jesť. Ja sa len modlím, aby do soboty nikto neochorel a tí, čo su chorí sa dovtedy dali dokopy.
Pred rokom som mala mexickú párty, a vyzerá to tak, že ostávame na rovnakom kontinente. Pôvodne som uvažovala nad Thajskom, Talianskom, Španielskom, prípadne mixe bez presného geografického zaradenia. Nakoniec som sa však rozhodla pre americkú kuchyňu. Tá ponúka široké pole možností, spája v sebe rôzne vplyvy, má typické suroviny, ktoré sa budem snažiť v sobotu využiť. Presné menu ešte nie je na svete, ale už sa črtá. Pri jeho výbere mi veľmi pomohla táto kniha.


Objavila som ju v sieti Marks&Spencer. Kuchárske knihy sú v tomto obchode novinkou a keď som ich zbadala, srdce zaplesalo. Zaujalo ma viacero kúskov, ale odolala som. Ale iba na tri dni. Potom mi to nedalo, musela som sa tam vrátiť a kúpiť nielen knihu o americkej kuchyni na obrázku, ale aj bibliu o anglickej kuchyni. Ešte jedna kniha ma tam veľmi zaujala, biblia o curry, ako sa poznám, nabudúce jej neodolám.
Kniha Food of America. Around America´s Kitchens je rozdelená do šiestich kapitol: domácka kuchyňa, tex-mex, chute hlbokého Juhu, špeciality (predovšetkým tipy na raňajky), veľké americké klasiky a posledná kapitola je venovaná sladkostiam. V celej knihe sú nádherné fotografie, množstvo informácií a poznámok o rýdzo amerických záležitostiach a veľa prehľadných receptov. Nájdete tu nielen všeobecne známe americké záležitosti, ale ďaleko viac. Iba jedna vec ma na celej knihe zarazila. Nie je tu ani zmienka o donuts.


Už pár dní sa mi v chladničke „sušili“ kuracie prsia a ani za ten svet som nevedela, čo z nich mám uvariť. V situáciách, keď mi nič nenapadá, sa väčšinou rozhodnem pre moju „čínu“ alebo pre kari. Listovala som však v knihe, ktorú som si kúpila už dávnejšie, ale nejako som jej nevenovala viac pozornosti. Ide o knihu Varíme malým deťom. Kúpila som ju v čase, keď náš syn veľmi vymýšľal a mali sme problém do neho niečo dostať. Našťastie, už je to lepšie, i keď stále nie ideálne. Listovala som si v tej knihe a zrazu mi padlo do oka viacero zaujímavých receptov, ktoré sú v prvom rade prispôsobené detských chutiam, ale aj napriek tomu ma zaujali. Nie všetky recepty sú síce úplne v zhode so slovenskými predstavami o zdravej strave, ale raz za čas podľa mňa nie sú až takým hriechom. No a do tejto skupiny receptov by som zaradila aj chrumkavé kuracie tyčinky, známe pod názvom „prsty“. Keď som ich zbadala v knihe, hneď som vedela, čo budem variť. Kuracie prsty boli vynikajúce, chrumkavé a mäso šťavnaté. Určite som ich nerobila poslednýkrát, i keď ani dnešné varenie sa neobišlo bez nehody. Presnejšie, jedna dávka na panvici žiaľ zhorela. Skôr ako som stihla dovariť totiž vstal syn a pribehol ku mne do kuchyne. Najprv zobral jeden kúsok do ruky a pekne jedol. Keď som na panvici obrátila posledné kúsky mäsa, chytil ma za ruku a odtiahol do detskej izby. Tam sme sa hrali, čítali si a ja som úplne zabudla na to, že ešte varím. Digestor išiel na plný výkon, dvere do kuchyne syn cestou do detskej zavrel, takže žiadnu spáleninu nebolo cítiť. Asi po 15 minútach sme šli po vodu a vtedy som zbadala tú skazu. Spodná strana prstov spálená na uhoľ a v kuchyni smrad. Ešte šťastie, že bol plyn na minime, skaza tak postupovala pomalšie. Toto je už tretí nezdar v kuchyni v krátkom čase. Neviem, nebude to znamenie, že si mám dať konečne pauzu a hodiť sa na tú, dlho odkladanú diétku?
K prstom som sa rozhodla upiecť americké zemiaky. Netuším, či je recept na ich prípravu skutočne americký, a ani netuším, aké ingrediencie patria do koreniacej zmesi. Išla som na to intuitívne a myslím, že som nič nepokazila. Skúste si vyhľadať recept na slovenskom vyhľadávači. Ak by ste náhodou nevedeli, tak na prípravu amerických zemiakov potrebujete zemiaky a kupovanú zmes na americké zemiaky. Nikde sa nedočítate, čím sa dá táto zmes nahradiť, všetci ju aicky uvádzajú, akoby bola nenahraditeľná. (Viem, viem. Stačí si prečítať zloženie na obale a budem vedieť, čo je v zmesi. Ja však narážam na to, že nikto, kto zavesil recept na internet sa neunúval zistiť zloženie, to aké koreniny a bylinky sa v zmesi nachádzajú.) Prečo by som si však kupovala hotové korenie, keď sa dá namiešať vlastná zmes v pohode doma? Vezmem soľ, čierne korenie, sladkú papriku, mleté čili, mletú rascu, sušenú bylinkovú zmes, sušený cesnak a hotovo. Možno domáce americké zemiaky nebudú chutiť rovnako ako tie z reštaurácie, ale aspoň sú z čerstvých surovín a nie z mrazeného polotovaru. Vzhľadom na to, že na trhu sú momentálne len staré zemiaky, ošúpala som ich. Nemali už totiž najkrajšiu šupku. V zemiakovej sezóne ich však pečte určite so šupkou, ušetrite si nielen čas pri ich príprave, ale zachránite aj veľké množstvo vitamínov.

Chrumkavé kuracie tyčinky - kuracie „prsty“

Presný pomer surovín neuvádzam, záleží od toho, koľko porcií chcete pripraviť.

kuracie prsia
hladká múka
soľ
čierne korenie, čerstvo mleté
mletá sladká paprika
vajíčka
kukuričné lupienky (cornflakes)
olej na vyprážanie


Kuracie prsia umyjeme, dôkladne osušíme a pokrájame na dlhé kúsky, široké asi 2,5 cm. V igelitovom vrecúšku zmiešame hladkú múku, soľ, korenie a trochu sladkej papriky. Kúsky mäsa vložíme do vrecúška a dôkladne poprehadzujeme, aby sa z každej strany obalili múčnou zmesou.
Kukuričné lupienky rozdrvíme dreveným valčekom na strúhanku. Vajíčka rozšľaháme v mise. Kúsky mäsa oklepeme od zvyšnej múky, obalíme vo vajíčku a v kukuričnej strúhanke a vypražíme v horúcom oleji z oboch strán dozlatista. Vyprážame pri slabšom plameni, inak by nám kukuričná strúhanka príliš rýchlo stmavla a mäso by ostalo vo vnútri nedopečené.
Podávame s majonézou alebo s kečupom.

Moje americké zemiaky

zemiaky múčneho typu
olej
soľ
čierne korenie, čerstvo mleté
mletá sladká paprika
mleté čili korenie
mletá rasca
bylinková zmes korenia so sušeným cesnakom a cibuľou (nemusí byť, prípadne len sušený cesnak)


Rúru predhrejeme na 220 °C. Staré zemiaky ošúpeme (nové necháme so šupkou), umyjeme a pokrájame na štvrtinky, menšie stačí na polovičky. Dôkladne osušíme a dáme do veľkej misy alebo do igelitového vrecúška. Pridáme k nim olej a všetky uvedené ingrediencie. Dôkladne premiešame a vysypeme na plech vystlaný papierom. Pečieme v hornej tretine rúre dochrumkava, občas zemiaky poprevraciame.

Komentáre k článku

Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.