Schwarzwaldská torta, torta Čierny les, alebo keď chcete Black forest
cake / Black forest gateau patrí k svetovo najznámejším dezertom. Táto
torta nie je pomenovaná priamo podľa Čierneho lesa na juhozápade
Nemecka, ale podľa alkoholu, ktorý sa destiluje z višní, rastúcich v
tejto oblasti. Tzv. Kirschwasser je najdôležitejšia prísada tohto
dezertu. Podľa nemeckej interpretácie, ak torta neobsahuje tento
alkohol, nemôže sa volať Schwarzwaldská. Vo svete, predovšetkým v USA sa
však bežne pripravuje bez alkoholu. Existuje mnoho receptov na tento
lahodný dezert, okrem višňového destilátu sú dôležitými ingredienciami
višne a šľahačková smotana. V 20. storočí sa torta začala zdobiť aj
čokoládou, ktorá sa tiež stala dôležitou súčasťou. Višňový dezert je
však oveľa starší, a pravdepodobne v Nemecku podávali višne s alkoholom a
šľahačkou. Táto kombinácia neskôr položila základy torty, keď pribudol
piškótový korpus.
V roku 1915 si cukrár Josef Keller nárokoval autorstvo Schwarzwaldskej
torty, keď ju predstavil v prominentnej Café Agner in Bad Godesberg pri
Bonne, vzdialenom 400 km severne od Čierneho lesa. Tvrdenie, že vymyslel
túto tortu však nebolo samozrejme nikdy podložené a ani uznané.
Prvá písomná zbierka o Schwarzwaldskej torte pochádza z roku 1934. V tom
čase sa spájala predovšetkým s Berlínom, ale významní cukrári tej doby
ju pripravovali aj v ďalších mestách Nemecka, Rakúska a Švajčiarska. V
roku 1949 obsadila 13. miesto v zozname najznámejších nemeckých dezertov
a odvtedy sa stala známa po celom svete. Aj v súčasnosti patrí k
najznámejším a najobľúbenejším dezertom.
A aj v mojom súkromnom rebríčku patrí k špičke. Kombináciu čokolády,
višní a šľahačky milujem. Už som ju niekoľkokrát piekla, ale konečne som
sa dostala k receptu, ktorý mi úplne sedí. Prvýkrát som ju piekla podľa
receptu v knihe Basic Baking, ale rozpis surovín na korpus je zlý. Aj
keď som ho piekla iba v 20 cm forme, upečené cesto bolo také nízke, že
sa dalo ledva raz prekrojiť. A nie tobôž dvakrát. Myslela som si, že som
niekde urobila chybu a po čase som spravila repete podľa rovnakého
receptu, ale výsledok bol rovnaký.
Niekedy v decembri som objavila recept na Schwarzwaldskú tortu v
jednom časopise a vytrhla som si ho. V januári mi to nedalo a v jeden
víkend som ju upiekla. Cesto som naliala do 20 cm formy, keďže som
chcela mať istotu, aby mi narástlo a dalo sa dvakrát prekrojiť. Pokojne
som ho však mohla piecť aj vo väčšej forme, ideálne v 23 cm, 26 cm forma
by už bola asi trošku veľká a rozdeliť korpus na tri časti by šlo len s
ťažkosťami.
Zaujala ma aj plnka, možno nie je autentická, ale rýchla a originálna.
Tešilo ma najmä to, že nemusím variť žiadny krém z maizeny. S výsledkom
som bola nadmieru spokojná. Musela som však upraviť množstvo smotany v
recepte, pôvodných 500 ml by bolo málo nielen pre 23 cm korpus, ale aj
pre 20 cm.
Ešte minulý rok som si v Lidli kúpila úžasné višňové želé s
čerešňovicou, teda, keďže ide o nemecký výrobok, tak s Kirschwasser (čo je, ako som už spomínala, najdôležitejšia prísada) a práve teraz prišla jeho chvíľa. Voňalo intenzívne po ovocí a príjemne po alkohole. Ako stvorené pre tento dezert!
Ako som už spomínala v predošlom príspevku, tento týždeň som
pripravovala dezert trifle. Podľa receptu na korpus k torte som upiekla
cesto vo forme na srnčí chrbát. Stačila by polovičná dávka, ale upiekla
som celú. Jeden chrbát šiel do trifle, kde som použila tiež to úžasné
želé, a z druhého som spravila pralinky. Vzhľadom na to, že cesto nie je
veľmi sladké, odporúčam ho pri výrobe praliniek dosladiť cukrom.
Posledný recept pochádza ešte z minulého roka, ale až teraz naň prišlo.
Cupcakes môžete ozdobiť poriadnou dávkou šľahačky, višňou a strúhanou
čokoládou, alebo ako ja, polevou a troškou šľahačky. K tejto verzii som
sa utiekla kvôli problémom so šľahačkou, pamätám si, že za ten svet mi
nechcela zhustnúť. Tak som zaimprovizovala a na ozdobu použila
čokoládovú polevu.
No a na záver nemôžem nepripomenúť Schwarzwaldskú roládu, ktorú som piekla na Vianoce 2009 a následne repete v marci. Slávnostná a neskutočne lahodná verzia dezertu z Čierneho lesa. Keď chcete zaujať a prekvapiť, vyskúšajte ju. A pohrajte sa predovšetkým s výzdobou, tá dáva tejto roláde punc luxusu. Recept nájdete TU.
Korpus:
20 g olúpaných mletých mandlí
60 g masla, rozpusteného
6 vajec
180 g krupicového cukru
160 g polohrubej múky
50 g kakaa
tuk a hrubá múka na vymastenie a vysypanie formy
Plnka:
400 g kompótových višní
200 g horkej čokolády
650 ml smotany na šľahanie
3 vrecúška vanilkového cukru
2 ½ stužovača šľahačky
200 g višňového džemu alebo želé
čerešňovica
12 višní na ozdobu (najlepšie čerstvých)
čokoládové hoblinky na ozdobu
Maslo rozpustíme a necháme ochladnúť. Rúru predhrejeme na 160 °C.
Vajíčka rozbijeme a žĺtka oddelíme od bielok. Bielky vyšľaháme s cukrom
do peny a potom do nej postupne zašľaháme aj žĺtky. Do vaječnej peny
vmiešame preosiatu múku s kakaom a mleté mandle. Nakoniec pridáme
rozpustené maslo a vymiešame hladké cesto. Tortovú formu s priemerom 23
cm vymastíme a vysypeme hrubou múkou a nalejeme do nej cesto. Pečieme vo
vyhriatej rúre asi 45 minút. Upečený korpus necháme chladnúť vo forme
asi 15 minút, potom ho vyklopíme na mriežku a necháme úplne vychladnúť.
Vychladnutý korpus rozrežeme na tri pláty.
Višne scedíme, kompótovú šťavu zachytíme do misky a odložíme. Čokoládu
nastrúhame. Asi 200 ml kompótovej šťavy zmiešame s 3 – 4 lyžicami
čerešňovice. Smotanu vyšľaháme s vanilkovým cukrom a stužovačmi dotuha.
Rozdelíme na 4 časti. Do jednej štvrtiny šľahačky zamiešame polovicu
džemu (alebo želé), do druhej polovicu nastrúhanej čokolády a dve
štvrtiny necháme čisté – tými potrieme vrch a boky torty.
Na tortový podnos položíme spodný diel korpusu a polejeme ho šťavou
zmiešanou s čerešňovicou. Potrieme zvyšným džemom a naň rozotrieme
džemovú šľahačku. Do šľahačky uložíme odkvapkané višne a prikryjeme
stredným plátom cesta, ktorý rovnako štedro pokvapkáme šťavou s
alkoholom. Nanesieme šľahačku s čokoládou a prikryjeme vrchným plátom,
ktorý predtým tiež na reznej strane navlhčíme kompótovou šťavou. Vrch a
boky torty potrieme čistou šľahačkou. Zvyšnú šľahačku dáme do zdobiaceho
vrecúška a na tortu nastriekame pusinky, do ktorých vtlačíme višne na
ozdobu. Ozdobíme hoblinkami čokolády, boky torty obalíme zvyšnou
nastrúhanou čokoládou.
Tortu uložíme pred podávaním na dve hodiny do chladničky.
čokoládový piškótový chlebíček (podľa predošlého receptu, alebo kúpený polotovar)
višňový džem alebo želé
čerešňovica
višňový kompót
1 liter plnotučného mlieka
2 čokoládové pudingy
125 g horkej čokolády
6 PL krupicového cukru
500 ml smotany na šľahanie
čokoládové hobliny na ozdobu
K tomu: misa na trifle
Čokoládový chlebíček si môžeme upiecť podľa predošlého receptu tak,
že hotové cesto nalejeme do chlebíčkovej formy, alebo do formy na srnčí
chrbát. Stačí polovičná dávka cesta.
Upečený chlebíček necháme vychladnúť, potom nakrájame na plátky a vždy
dva k sebe zlepujeme višňovým džemom alebo želé. Hotovými sendvičmi
vyložíme dno misy.
Višne scedíme a necháme odkvapkať. Šťavou polejeme čokoládové
sendviče tak, aby nasiakli a neostali suché. Podľa chuti polejeme aj
čerešňovicou. Do misy nasypeme odkvapkané višne.
Z mlieka, pudingových práškov a cukru si uvaríme puding. Pridáme
nalámanú čokoládu a dôkladne premiešame, aby sa rozpustila. Puding
prikryjeme natesno potravinárskou fóliou a necháme vychladnúť.
Vychladnutý puding premiešame a nalejeme na višne. Odložíme do
chladničky. Tesne pred podávaním navrstvíme na trifle vyšľahanú smotanu a
posypeme čokoládovými hoblinkami.
čokoládový korpus (chlebíček) podľa prvého receptu
mascarpone (cream cheese)
práškový cukor
trochu čerešňovice
zopár nasekaných zaváraných višní
čokoláda na varenie
trochu stuženého tuku
Korpus rozlámeme a rozmixujeme na omrvinky. Pridáme mascarpone a podľa chuti cukor a čerešňovicu. Na záver primiešame nasekané višne a vypracujeme kompaktnú hmotu, z ktorej tvarujeme pralinky. Obalíme ich v rozpustenej čokoláde a necháme stuhnúť. Dáme do košíčkov a odložíme do chladničky.
150 g višní
125 g masla
100 g horkej čokolády
2 vajcia
100 g cukru
1 vanilkový cukor
150 g tučnej kyslej smotany
250 g hladkej múky
1 ČL prášku do pečiva
1 štipka soli
4 PL šťavy z višňového kompótu
čerešňovica (nemusí byť)
200 g smotany na šľahanie
1 stužovač smotany
12 višní na ozdobu
čokoládové hoblinky na ozdobu (alebo poleva)
Rúru predhrejeme na 200 °C, višne necháme odkvapkať. Maslo s čokoládou rozpustíme nad parou a schladíme. Vajíčka vymiešame s cukrom, vanilkovým cukrom a so smotanou. Pridáme čokoládové maslo. V inej miske zmiešame preosiatu múku s práškom do pečiva a soľou a pridáme k mokrej zmesi. Vymiešame cesto, do ktorého na záver primiešame odkvapkané višne. Cestom naplníme košíčky a pečieme 20 – 25 minút. Necháme vychladnúť. Z koláčikov odrežeme vršky a polejeme šťavou z kompótu (môžeme ju zmiešať s čerešňovicou, ale len v prípade, že cupcakes nebudú jesť deti). Vršky potrieme čokoládovou polevou (alebo ich necháme holé, ak použijeme na zdobenie čokoládové hobliny). Smotanu vyšľaháme dotuha a nastriekame ju na spodné časti cupcakes, prikryjeme odrezanými vrškami. Ozdobíme zvyšnou šľahačkou a višňou (a v prípade, že sme nepoužili polevu, posypeme čokoládovými hoblinami).
11. 12. 2011 15:54:57 |
Meno: nemou |
Dobry den, akurat robim schw. tortu avsak teraz pozeram...v recepte nie je prasok do peciva...? ako trochu ma to zmiatlo, ale nakoniec som to dala bez neho...nema tam nahodou byt?dakujem.,..cesto sa mi v rure moc nedviha..:( |
11. 12. 2011 16:54:49 |
Meno: Adusha |
Dobry den, ako to dopadlo nakoniec? V povodnom recepte prasok nie je a ani ja ho do tohto cesta nedavam. Sice som ju podla tohto receptu piekla iba dvakrat, ale vzdy sa zadarilo. |
12. 12. 2011 17:47:04 |
Meno: nemou |
:) dopadlo to dobre, nedvihla sa nijako extra ale vacsi problem som mala so šľahačkou, asi som nemala dobry stužovač lebo bola aj po hodine v ladničke taka mlandrava..celkový dojem nebol taký krásny ako tu na stránke, ale teší ma že sa aspon zjedla :)nabudúce dám pre istotu aspon pol prášku do pečiva a sneh radšej nakonci :) ale dakujeem:) |
12. 12. 2011 22:58:15 |
Meno: Adusha |
No šľahačka je niekedy mrcha. Mňa za posledný polrok asi 5 krát sklamala šľahačka od Raja. Verila som jej niekedy najviac, ale už veru nie. Nie a nie ju vyšľahať a môžem dať stužovačov koľko chcem :( Možno ste aj vy natrafili na blbú smotanu :( |
Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.
klasická verzia webu |
---|