food4fun.sk

Sladká Veľká Noc

Doma v kuchyni

25. 04. 2011



Tento príspevok som pôvodne plánovala pridať ešte pred Veľkou nocou, ale žiaľ, nevyšiel mi čas. Posledné dni minulého týždňa som bola rozlietaná, vo štvrtok v noci som ešte piekla hot cross buns a v piatok sme v podstate celý deň cestovali na Východ. Chcela som sa k počítaču dostať ešte skôr ako tieto jarné sviatky skončia, ale až dnes som si našla chvíľočku.
Dva z týchto veľkonočných receptov som skúšala už minulý rok. Tvarohový mazanec bol taký dobrý, že som ho upiekla znovu a pri hot cross buns som sa rozhodla pre trošku iný recept. Iná glazúra, ale najmä iné cestíčko na kríže. Tie minuloročné krížiky boli trochu tvrdé a mali tendenciu sa odlupovať. Tentoraz tomu už tak nebolo. Boli mäkké a pri pečení pekne priľnuli ku kysnutému cestu. Veľkonočné cupcakes som piekla na Zelený štvrtok hlavne kvôli mojim starým aj novým kolegom v práci, ktorých som bola navštíviť a ukázať sa, keďže sa mi čoskoro končí rodičovská dovolenka.

Tvarohový mazanec

(zdroj inšpirácie: časopis Gurmet)

Na tento recept som natrafila pred minuloročnou Veľkou nocou - celkom ma zaujal, i keď najprv som nad ním krútila nosom, keďže do neho nejde kvások, ale prášok do pečiva. Príprava je preto veľmi rýchla a výsledok? Geniálny! Lahodný, voňavý a jemný mazanec, ktorý úžasne sviežo chutí po tvarohu a vydrží dlho čerstvý.

4 lyžice hrozienok
4 lyžice umu
500 g hladkej múky (ja som dala 200 g polohrubej a 300 g hladkej 00)
2 prášky do pečiva
kôra z jedného citróna
150 g mäkkého masla alebo margarínu
3 vajíčka (ja som použila 6 žĺtkov)
150 g cukru
1 vanilkový cukor
500 g mäkkého tvarohu
60 g sekaných mandlí (alebo lupienkov) a 10 g lupienkov na posypanie
1 vajíčko na potretie

Najprv si pripravíme všetky suroviny. Všetko z chladničky a zo studenej komory vytiahneme a necháme ohriať pri izbovej teplote. Ja som tak urobila cca 2 hodiny vopred. Hrozienka zalejeme rumom a necháme nasiaknuť. Do misy preosejeme múku, prisypeme prášky do pečiva, kôru z jedného citrónu a premiešame. Do druhej misy dáme zmäknuté maslo, kryštálový aj vanilkový cukor a vajíčka. Vyšľaháme do svetlej peny. Potom pridáme tvaroh a zašľaháme. Tvarohovú zmes spojíme s múkou, do cesta zapracujeme aj hrozienka (i s rumom) a mandle. Cesto spracujeme najprv varechou, potom rukami. Rozdelíme na dve časti a vytvarujeme bochníky.

Rúru si predhrejeme na 190 °C. Bochníky položíme na plech s papierom a navrchu narežeme do kríža. Narezané bochníky potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme mandľovými lupienkami. Vložíme do vyhriatej rúry.
Mazance pečieme najprv 20 - 25 minút pri 190 °C, potom teplotu znížime na 150 °C a dopekáme asi 15 minút. Mojej rúre to trvalo trochu dlhšie. To, či sú mazance upečené zistíme špajľou, keď ju pichneme zhora do mazanca. Pokiaľ je špajľa vlhká a lepí sa na ňu cesto, pečieme ďalej. (Mazanec, ktorý bol na plechu bližšie k dvierkam sa piekol pomaly, takže som ku koncu otočila plech, čo pomohlo tomu, aby sa dopiekol rovnako ako zadný mazanec.) Upečené mazance presunieme na mriežku a necháme vychladnúť.

Hot cross buns 2

(zdroj inšpirácie: Chléb a domácí pekárny, Reader´s Digest)

Kríž na týchto veľkonočných sladkých žemličkách má svoj pôvod pravdepodobne v starých pohanských zvykoch a mal symbolizovať štyri ročné obdobie. Až neskôr sa krížmi začal označovať Veľký piatok a Ukrižovanie. Tradične sa pečie z jednej dávky cesta 12 kusov, čo má symbolizovať počet apoštolov Ježiša Krista.

210 ml vlažného mlieka
1 vajíčko
450 g nebielenej chlebovej múky
1 ½ lyžičky mixed spice (zmes korenia podobná perníkovému koreniu)
½ lyžičky mletej škorice
½ lyžičky soli
50 g krupicového cukru
50 g zmäknutého masla
1 ½ lyžičky instantného droždia
75 g sušených ríbezlí (použila som brusnice)
3 lyžice sultánok
3 lyžice kandizovanej citrusovej kôry

Na kríže:
50 g hladkej múky
2 lyžice masla

Na glazúru:
2 PL krupicového cukru
2 PL mlieka

Do nádoby domácej pekárne nalejeme mlieko a pridáme vajce. Na tekutinu nasypeme múku, korenie a škoricu. Do jednotlivých rohov nádoby dáme soľ, cukor a maslo. Do stredu múky urobíme jamku, kde nasypeme droždie. Nastavíme program na prípravu cesta a spustíme. Asi 5 minút pred koncom cyklu miesenia, resp. po zaznení zvukového signálu, pridáme do pekárne aj ríbezle, hrozienka a kandizovanú kôru.
Vykysnuté cesto premiesime, rozdelíme na 12 rovnakých dielov a vytvarujeme z nich buchtičky, ktoré uložíme na vymastený plech asi 5 cm od seba. Plech prikryjeme fóliou, ktorú zľahka potrieme olejom. Necháme podkysnúť na teplom mieste 30 – 45 minút. Medzitým si rúru vyhrejeme na 200 °C a pripravíme si riedke cesto na kríže. Múku spracujeme spolu s maslom a pridáme toľko vody, aby vzniklo riedke cesto, ktoré sa bude dať tlačiť cez zdobiace vrecúško. Na podkysnuté buchtičky nastriekame riedkym cestom kríže, vložíme do vyhriatej rúry a pečieme 15 – 20 minút, do zlatohneda. Hneď po vybraní z rúry ich potrieme glazúrou, ktorú pripravíme tak, že v hrnci zohrejeme mlieko s cukrom, tak, aby sa cukor rozpustil. Potreté buchtičky necháme vychladnúť na mriežke.

Veľkonočné cupcakes

(zdroj inšpirácie: časopis Gurmet)

120 g masla
120 g krupicového cukru
2 vajcia
1 ČL nastrúhanej pomarančovej kôry
120 g čokolády na varenie, nasekanej
150 g hladkej múky
1 prášok do pečiva
cukríky vo tvare veľkonočných vajíčok

Na krém:
200 g krémoveho syra (Philadelphia)
125 g masla, izbovej teploty
450 g práškového cukru

Maslo s cukrom utrieme do peny, potom po jednom zašľaháme vajíčka. Pridáme pomarančovú kôru, čokoládu a nakoniec zľahka vmiešame preosiatu múku s práškom do pečiva. Cesto rozdelíme do 12 košíčkov na mafiny a v rúre vyhriatej na 200°C pečieme asi 20 minút.
Kým cupcakes chladnú, pripravíme si krém. Krémový syr vyšľaháme s maslom do peny. Pridáme preosiaty cukor a šľaháme dovtedy, kým nie je krém hladký. Krém naberieme do zdobiaceho vrecúška so špičkou a ozdobíme nim cupcakes. Do krému posadíme cukrové vajíčka.

Komentáre k článku

Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.