food4fun.sk

Pavlova ako vianočný veniec

Doma v kuchyni

31. 12. 2020


Tento nádherný sladký vianočný veniec mal byť pôvodne dezertom na Vianoce, ale nakoniec z toho nejako zišlo, preto som jeho prípravu odložila na Silvester. Vianočné obdobie stále beží, takže v tom nevidím až taký problém. No a brusnice s granátovým jablkom sú sezónnymi surovinami celú zimu, a tak je Pavlova s týmto ovocím aktuálna celé zimné obdobie.
Či sa do prípravy tohto dezertu pustím záviselo aj od toho, či sa mi podarí zohnať čerstvé alebo mrazené brusnice. Síce som mala pripravenú alternatívu v podobe mrazených červených ríbezlí (mrazila som dokonca aj celé strapce, práve na takéto dekoračné účely), ale na ne neprišlo, keďže sa mužovi podarilo kúpiť čerstvé.


Priznám sa, bola to moja prvá skúsenosť s čerstvými brusnicami, a prvý dojem - som z nich paf! Sú nádherné ako korálky, ako drahokamy, v spoločnosti granátov z granátového jablka ako surové rubíny. No proste nádhera, snáď najkrajší odtieň červenej - brusnice, ako aj zrniečka z granátového jablka. Už len farba týchto bobúľ v kombinácii s belostným bezé základom predurčuje tento dezert na slávnostné vianočné chvíle.


Pavlova a jej variácie sú ideálnou príležitosťou na spracovanie hromady bielok z predvianočného vypekania. Zvyšné bielky vám v chladničke vydržia asi týždeň, v mrazničke pokojne aj pol roka, ale ideálne je, spracovať ich do troch mesiacov. Tešila som sa, že odľahčím mrazničke zo zásob, nakoniec som však spracovala bielky spred týždňa, keď som na poslednú chvíľu musela dopekať vanilkové rožky a linecké pečivo.
Pavlova v podobe venca nie je zložitý dezert, i keď jeho príprava pozostáva z viacerých krokov, ktoré treba dobre časovo naplánovať. Ideálne je korpus, brusnice a omáčku pripraviť vopred, a v deň podávania už len pripraviť smotanový krém a všetko spolu poskladať do nádherného výsledku.
Pavlova je vo svojej podstate jednoduchý dezert, len treba mať zvládnutú prípravu bielkového základu. Učím sa s každou jednou pavlovou, ktorú som upiekla, niekedy sa to podarí lepšie, inokedy horšie. Nejaké zásady a skúsenosti som spísala už v článku pri tejto pavlove, tu doplním ďalšie zhrnutie:
- snehový veniec je ideálne pripraviť deň vopred, najlepšie večer, aby mohol pokojne chladnúť, bez toho, aby ho nebolo treba predčasne vybrať von z rúry
- bielky musia mať izbovú teplotu, ľahšie sa vyšľahajú
- cukor sa do snehu pridáva pomaly a po malých množstvách
- sneh sa šľahá dovtedy, kým sa cukor úplne nerozpustí, v snehu nesmie byť cítiť kryštáliky, tie spôsobujú to, že snehový korpus po upečení "slzí", vytekajú z neho roztopené kryštáliky cukru
- správne vyšľahaný sneh je hladký, leský a s pevnými špičkami
- bezé sa pečie na maximálnej teplote 120 °C, pre teplovzdušnú rúru platí hodnota o 20 °C menej
- počas pečenia v rúre sa rúra nesmie otvárať, rovnako po upečení sa nechá v zatvorenej rúre pavlova úplne vychladnúť. Týmto sa zabráni tomu, aby  sa neprepadla a nepopraskala.

Dúfam, že som vás v decembri neotrávila prídavným menom "vianočný" a záplavou sladkých receptov, ale mala som niekoľkoročné resty s vianočnými témami a tento mesiac bola asi moja posledná príležitosť sa vianočným sladkým témam venovať naplno. December je pre mňa zvyčajne pracovne najhektickejší mesiac, a o rok to už tak asi bude, preto som si tento advent, posledný na rodičovskej dovolenke, patrične užila a vychutnala.
Prajem vám krásny a šťastný nový rok, nech je 2021 iný, nech prinesie nádej na zlepšenie situácie, nech sa znormalizuje spoločnosť, aj naše životy.

Všetko dobré v roku 2021 a hlavne, nech je prežitý v zdraví, vám želá Adusha.

Pavlova ako vianočný veniec s brusnicami a granátovým jablkom


Na bezé základ v tvare venca s priemerom 24 cm:
4 bielky z veľkých vajec, izbovej teploty
225 g jemného krupicového cukru
1 ČL kukuričného škrobu
1 ČL octu

Na sladené brusnice:
1 pohár čerstvých brusníc
3/4 pohára vody
3/4 pohára krupicového cukru + 3 PL na obalenie brusníc

Na omáčku z brusníc a granátového jablka:
1/2 pohára brusníc
1/2 pohára zrniečok z granátového jablka
3 PL javorového sirupu
sirup pripravený na sladenie brusníc

Na mramorový smotanový krém:
1 a pol pohára smotany na šľahanie (375 ml), ideálne 40 %
1 vanilkový cukor
1 lyžička vanilkového extraktu
približne polovica z objemu omáčky z brusníc a granátového jablka

Na dokončenie a ozdobu:
zrniečka z granátového jablka
vetvičky z rozmarínu - čisté alebo obalené v cukrovom sirupe a krupicovom cukre
tyčinka škorice

Poznámka: pokiaľ nezoženiete brusnice, alternatívne môžete použiť červené ríbezle alebo maliny. A ak netrváte na čisto červenej farbe, môžete použiť plátky pomarančov alebo mandarínok, dužinu z passion fruit, alebo zmes tropického ovocia.


1. Príprava snehového základu. Rúru predhrejeme na 120/100 °C, plech na pečenie vystelieme papierom na pečenie a naznačíme si na ňom kruh s priemerom 24 cm, čo bude tvoriť vonkajší okrej venca. Podľa potreby si ceruzkou na papier môžeme vyznačiť aj vnútorný okraj. Bielky ohriate na izbovú teplotu dáme do misy na šľahanie a šľaháme, kým bielky nevytvoria ľahkú bielu penu. Až potom pridáme prvú lyžicu cukru, ktorú zašľaháme. Takto po lyžici, pridávame postupne všetok cukor, a to s prestávkami, každú dávku cukru najprv dôkladne zašľaháme, až potom pridáme ďalší. Sneh šľaháme dovtedy, kým sa kryštáliky cukru v snehu nerozpustia. Hotový sneh je hustý a lesklý. Na záver zašľaháme aj lyžičku octu a škrobu. Pomocou dvoch lyžíc ukladáme sneh na pripravený papier tak, aby sme vytvorili pekný kruh. Šírka kruhového základu by mala byť cca 8-10 cm. Pripravený veniec vložíme do rúry na strednú koľajničku a pečieme hodinu a pol. Rúru neotvárame. Upečený korpus necháme vo vypnutej rúre do úplneho vychladnutia, alebo cez noc (ak pečieme večer).


2. Príprava sladených brusníc. Vodu a cukor dáme do menšieho hrnca, privedieme k varu a varíme, kým sa cukor nerozpustí. Sirup necháme chvíľu chladnúť, potom, nie do príliš horúceho vložíme brusnice a necháme ich v sirupe dve hodiny. Sirupom nasiaknuté brusnice vyberieme a rozložíme na plech vystlaný papierom (sirup odložíme!). Polovicu brusníc necháme tak, druhú polovicu obalíme v krupicovom cukre a rozložíme na papier, aby trochu obschli.
3. Príprava omáčky z brusníc a granátového jablka. Brusnice, granátové zrniečka, javorový sirup, a sirup, v ktorom sme macerovali brusnice, dáme do rajnice a pomaly privedieme k varu. Keď začnú brusnice praskať, stiahneme plameň a povaríme približne 10 minút. Dnom ťažkého pohára popučíme rozvarené brusnice aj granátové zrniečka. Ovocnú šťavu následne prepasírujeme cez sitko a vrátime do rajnice. Šťavu ohrievame, kým sa nezredukuje a nezhustne na konzistenciu sirupu. Sirupovú omáčku necháme vychladnúť.
4. Príprava mramorového smotanového krému. Vychladenú smotanu na šľahanie, jedno vrecúško vanilkového cukru a 1 čajovú lyžičku vanilkového extraktu dáme do misy a vyšľaháme na hustú šľahačku. Potom pridáme približne polovicu sirupovej omáčky a opatrne ju vareškou zamiešame tak, aby vznikol mramorovaný efekt.
5. Dokončenie. Bezé základ opatrne pomocou dlhého širokého noža alebo pomocou plochých lopatiek odlepíme od papiera a prenesieme na servírovací tanier alebo podnos. Na veniec rovnomerne nanesieme mramorovaný krém. Krém ozdobíme pripravenými sladenými brusnicami a zrniečkami z granátového jablka. Dozdobíme škoricou, na ktorú môžeme uviazať mašličku a drobnými vetvičkami rozmarínu. Rozmarín môžeme použiť čerstvý, ale jednotlivé vetvičky môžeme podobne ako brusnice vložiť do teplého sirupu a následne obaliť v cukre, v tejto podobe sa stane jedlým (sladkým a chrumkavým).
Na záver celý veniec bohato pokvapkáme zvyšnou omáčkou a podávame. Jednotlivé porcie môžeme ešte preliať ovocnou omáčkou, ak sa nám zvýšila.







Komentáre k článku

Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.