Obidva koláčiky na fotografii som skúšala prvýkrát vlani, a hneď tento rok prišlo na repete. Po husárskych gombíkoch som pozerala už dlhšie, ale nikdy sa nezmestili do zoznamu. No a keď na ne konečne prišlo, povedala som si, a prečo k husárskym gombíkom nepridať aj gombíky poľovnícke?
Obidva koláčiky obsahujú voňavé orechy - husárske majú v ceste pomleté lieskovce, ale pokojne ich možno nahradiť vlašskými orechmi, prípadne aj netradične, pekanovými. Poľovnícke gombíky sú pre zmenu plné vlašských orechov. Ktorým gombíkom dáte prednosť?
Husárske gombíky
Na cesto:
200 g masla
100 g práškového cukru
1 balíček vanilkového cukru
3 žĺtky
275 g hladkej múky
80 g mletých lieskovcov
Na dokončenie:
3 PL práškového cukru
250 g ríbezľového džemu (alebo podľa vlastnej preferencie)
1. Polomäkké maslo zmiesime so všetkými uvedenými surovinamu ručne, alebo v mixéri. Najprv do masla zašľaháme oba cukre, potom postupne po jednom pridáme žĺtky a na záver múku a oriešky. Cesto sformujeme do roliek s priemerom 2 cm, zabalíme do fólie a necháme v chladničke aspoň hodinu odpočívať.
2. Rúru vyhrejeme na 180/160 °C. Rolku cesta pokrájame na asi 1 cm hrubé kolieska, ktoré sformujeme do guľôčky. Tie ukladáme na plech vystlaný papierom a koncom varešky do stredu urobíme jamôčky. V rúre pečieme 15 minút, hotové necháme vychladnúť.
3. Ríbezľový džem povaríme 5 minút, miešame, aby neprihorel a následne necháme vychladnúť. Medzitým gombíky pocukrujeme práškovým cukrom. Vychladnutý džem dáme do vrecúška na zdobenie, odstrihneme konček a takto naplníme jamky džemom. Koláčiky necháme 12 hodín stáť, aby džem trochu obschol, následne uskladníme na chladné miesto.
Poľovnícke gombíky
Na cesto:
300 g hladkej múky
200 g masla
60 g práškového cukru
2 žĺtky
Na potretie:
marhuľový džem
3 bielky
200 g krupicového cukru
1 ČL octu
200 g mletých vlašských orechov
polovičky orechov na ozdobenie
1. Z uvedených surovín vypracujeme hladké cesto a necháme v chladničke odležať niekoľko hodín, ideálne do druhého dňa. Odpočinuté cesto vyváľkame na hrúbku 4 mm a vykrajujeme z neho kolieska s priemerom 4,5 cm. Kolieska potrieme marhuľovým džemom.
2. Z bielkov vyšľaháme polotuhý sneh a potom pomaly po troche doň zašľaháme cukor. Šľaháme, kým sa cukor nerozpustí a nevznikne pevný sneh. Ku koncu do snehu zašľaháme aj lyžičku octu. Do hotového snehu zľahka zamiešame mleté orechy. Orechový sneh dáme do zdobiaceho vrecúška s hladkou širokou špičkou a na pripravené kolieska striekame kopčeky snehu. Na každý koláčik položíme do stredu polovicu vlašského orecha.
3. Poľovnícke gombíky pečieme v rúre vyhriatej na 150/130 °C približne 20 minút.
Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.
Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.