Po lineckých zlepovaných koláčikoch sú voňavé a krehké vanilkové rožky asi druhým najobľúbenejším vianočným pečivom. Teda, minimálne u nás doma. Klasika je proste klasika, môžu byť na tanieri kadejaké neopozerané koláčiky, tradičné pečivo vždy zmizne ako prvé. Názov vanilkové rožky je trochu zavádzajúci, lebo vo svojej podstate tieto rožky zvyčajne okolo vanilky ani nešli. Upečené rožky sa obaľujú v zmesi práškového a vanilkového cukru, v lepšom prípade je v tom vanilkovom cukre primiešaný rozomletý vanilkový struk, častejšie však ide o cukor vanilínový, ktorý obsahuje vanilín, umelú náhradu za pravú vanilku. Ja zvyknem do cukru na obaľovanie pridať aj trochu čerstvo vyškrabanej vanilkovej drene, ale podľa mňa nie vanilka, ale použité orechy v ceste dávajú týmto koláčikom správny punc. Presnejší názov by preto bol krehké orechové rožteky.
V našich končinách sa zvyčajne používajú vlašské orechy, na juhozápad od nás aj lieskovce alebo mandle. Skúšala som piecť krehké rožteky aj z mandlí, ale tie neboli také voňavé. Ak chcete zintenzívniť vôňu týchto rožtekov, stačí orechy pred namletím krátko opiecť v rúre. Toto platí pre všetky orechové recepty, ide len o to, či sa nám chce.
Najväčšia výzva pri týchto rožtekoch je ich obalenie v cukre po upečení. Hneď po upečení sú veľmi krehké, ale zároveň platí, že by sa mali obaľovať ešte teplé, lebo na studené už zmes vanilkového a práškového cukru nepriľnie tak ľahko. Postupovať treba opatrne, určite sa vám nejaký ten rožtek zlomí či rozpadne, ale zasa, nie je to skvelá príležitosť na prvú ochutnávku?
Okrem klasických rožtekov som začala pred niekoľkými rokmi pravidelne robievať aj mandľové rožteky z marcipánu a bielok. Bol to recept vybraný na zúžitkovanie prebytočných bielok, ale mal taký úspech, že sa zaradil k receptom, ku ktorým sa na Vianoce rada vraciam.
No, ale to by som nebola ja, keby som neskúšala aj netradičné chute a suroviny. Aby som farebne doplnila zmes vianočného pečiva, pred dvoma rokmi som vsadila na zelené rožteky z pistácií, no a pred rokom na rožteky z čaju matcha a tonky. Obidva recepty boli zaujímavé a netradičné, určite sa k nim ešte vrátim, ale domáca zostava preferuje klasiku.
Vanilkové rožky
280 g hladkej múky
200 g masla
100 g mletých vlašských orechov
50 g práškového cukru
2 žĺtky
Na obaľovanie:
približne 200 g preosiateho práškového cukru
3 balíčky vanilkového cukru
dreň z 1/3 vanilkového struku (možno vynechať)
1. Preosiatu múku a cukor zmiešame s mletými orechmi, pridáme studené maslo a žĺtky a vypracujeme hladké cesto. Zabalíme ho do fólie a v chladničke necháme odležať aspoň hodinu, ideálne však až do druhého dňa.
2. Studené, pri izbovej teplote krátko ohriate cesto premiesime na pracovnej doske a vytvarujeme ho do valčeka (valčekov) s priemerom približne 2 cm. Valčeky pokrájame na 1 cm hrubé kolieska, z ktorých ušúľame 10 cm dlhý valček. Snažíme sa ho šúľať tak, aby sa konce zľahka zúžovali. Valčeky vytvarujeme do tvaru rožka a poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
3. Pripravené rožteky pečieme v rúre vyhriatej na 180/160 °C približne 12 minút. Necháme trochu ochladnúť, aby spevneli, a následne ešte teplé obaľujeme v zmesi cukru a vanilky.
Mandľové rožteky (Mandelhörnchen)
Obľúbené vianočné pečivo v Nemecku, a práve skrz jeden nemenovaný nemecký reťazec som sa s nimi prvýkrát stretla a zamilovala sa do nich. A tak som našla recept a odvtedy ich pečiem sama. Recept je zároveň skvelý tým, že v ňom zúžitkujete dva bielky, ktoré sa zvyknú vo vianočnom čase kopiť v chladničke.
200 g marcipánu
100 g mletých mandlí
2 ČL citrónovej šťavy
100 g práškového cukru
2 bielky
100 g mandľových lupienkov
100 g čokolády na polevu
1. Marcipán postrúhame nahrubo, pridáme mleté mandle, citrónovú šťavu, cukor a jeden bielok. Zmiesime spolu do cesta, ktoré bude trochu lepkavé.
2. Z cesta formujeme rožteky, ak sa cesto lepí, ruky si zľahka namočíme do vody. Rožteky ukladáme na plech, potom ich potrieme druhým bielkom, ktoré sme zľahka rozšľahali vidličkou a posypeme mandľovými lupienkami.
3. Pečieme v rúre rozohriatej na 180/160 °C približne 12-15 minút dozlatista. Upečené rožteky necháme vychladnúť na mriežke, potom oba konce namočíme v rozpustenej čokoláde a necháme stuhnúť.
Pistáciové rožteky v pomarančovo-kardamómovom cukre
Na pomarančový cukor:
1 pomaranč v bio kvalite
100 g krupicového cukru
3 tobolky kardamómu
Na cesto:
100 g mletých pistácií
150 g múky
30 g škrobovej múčky (maizena/solamyl)
50 g práškového cukru
150 g studeného masla
Poznámka: Mleté pistácie nie je bežná surovina. Nesolené pistácie vylúpeme a pomelieme najemno. Ak chceme výraznejšiu zelenú farbu, musíme ich zbaviť vnútornej šupky. Funguje to podobne ako pri mandliach. Obvaríme ich vo vriacej vode (cca 5 minút). Zcedíme, prelejeme studenou vodou a následne vnútorné jadrá vytlačíme zo šupky. Necháme dôkladne osušiť a až následne pomelieme.
1. Pomaranč umyjeme a osušíme, potom z neho oškrabeme kôru, ktorú dáme do kuchynského robota spolu s cukrom a najemno rozmixujeme. Zmes dáme na papier a necháme usušiť. Medzitým kardamómové tobolky dáme do mažiara a rozdrvíme. Obaly z toboliek vyberieme a semienka rozdrvíme najemno. Pridáme ku kôre s cukrom, premiešame a necháme cez noc usušiť.
2. Mleté pistácie zmiesime s ostatnými surovinami do hladkého cesta. Z cesta vyformujeme dva valčeky s priemerom približne 2 cm. Odložíme do chladničky aspoň na hodinu, aby cesto stuhlo.
3. Valčeky pokrájame na 1 cm široké kúsky, z ktorých tvarujeme guľôčky a následne rožteky. Dáme na plech vyložený papierom na pečenie a pri teplote 180/160 °C pečieme 12-15 minút, dávame pozor, aby sa nesfarbili príliš dozlatista.
4. Ešte teplé rožteky obalíme v pripravenom cukre a necháme vychladnúť. Upečené vydržia v plechovej dóze aj 3-4 týždne.
Matcha rohlíčky s tonkou
150 g masla
polovica tonka fazule, nastrúhaná najemno
1-2 zarovnané polievkové lyžice matcha práškového čaju
50 g práškového cukru
150 g hladkej múky
30 g škrobovej múčky (maizena/solamyl)
štipka soli
100 g mletých mandlí
Na obaľovanie:
150 g zmesi práškového a jemného krupicového cukru
1. Maslo necháme 30 minút povoliť pri izbovej teplote. Tonka fazuľku postrúhame na jemnom strúhadle (ako na muškátový oriešok) a 1/4 čajovej lyžičky odložíme bokom. Zvyšok premiešame s práškovým cukrom a matcha čajom. Túto zmes zmiesime s pokrájaným maslom - buď pomocou rúk alebo v mixéri. Pridáme múku, štipku soli, mandle a škrobovú múčku a vymiesime hladké cesto. Z cesta vyformujeme dva valčeky s priemerom približne 2 cm. Odložíme do chladničky aspoň na hodinu, aby cesto stuhlo.
2. Valčeky pokrájame na 1 cm široké kúsky, z ktorých tvarujeme guľôčky a
následne rožteky. Dáme na plech vyložený papierom na pečenie a pri
teplote 190/170 °C pečieme 12-13 minút, dávame pozor, aby sa nesfarbili
príliš dozlatista.
3. Jemný krupicový (alebo práškový) cukor zmiešame s odloženou postrúhanou tonka fazuľou a vysypeme na plochý tanier. Ešte teplé rožteky opatrne obalíme v tomto cukre a necháme vychladnúť. Skladujeme v plechovej dóze, rožteky vydržia minimálne 2 týždne ako čerstvé.
Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.
Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.