food4fun.sk

Trochu Maroka do misky

Doma v kuchyni

22. 03. 2017



Polievku inšpirovanú marockou harirou varím veľmi rada. Je to vďačné varenie, keďže všetky suroviny mávam zvyčajne vždy po ruke. Vďačná je aj kvôli tomu, že príjemne zasýti a dokáže nahradiť hlavné jedlo. A do tretice ma na tejto polievke baví to, že si ju viem ochutiť zakaždým inak. K základným koreninám - sušený zázvor, škorica a kurkuma, ktoré tvoria aj základ marockej koreniacej zmesi La Kama, zvyčajne pridávam aj rímsku rascu a čili, sem-tam sporadicky aj semienko koriandra. Tieto koreniny sa totiž k cíceru a červenej šošovici parádne hodia. No a vo finále čo nesmie chýbať? Predsa koriandrová vňať.
Polievku varím vždy vo vegge verzii, ale pri mojom poslednom varení som sa rozhodla obohatiť ju o trochu jahňaciny. S jahňacinou to už nie je rýchle varenie, toto mäso potrebuje trochu viac času na sporáku. Na rýchlu večeru v týždni to už nebude, ale na víkendové slow food varenie poslúži vďačne.

Marocká cícerová polievka s jahňacím mäsom


2 lyžice olivového oleja
500 g jahňacieho mäso z pliecka alebo stehna
1 cibuľa, pokrájaná najemno
3 strúčiky cesnaku, pokrájaného najemno
1/2 ČL mletej škorice
1/2 ČL mletej kurkumy
1/2 ČL mletého zázvoru
4 PL nasekaného koriandru + hrsť lístkov na ozdobu
800 g sekaných paradajok z konzervy (2 konzervy)
cca 1 liter zeleninového alebo kuracieho vývaru
160 g suchej oranžovej šošovice, premytej
2 konzervy cíceru, scedeného a premytého



1. Vo vyššej panvici alebo kastróle zohrejeme olivový olej a prudko na ňom opečieme jahňacie mäso pokrájané na menšie kocky. Občas premiešame, aby sa dobre zatiahlo zo všetkých strán. Opečené mäso vyberieme z panvice.
2. Plameň stiahneme na polovicu, do panvice dáme nakrájanú cibuľu a pomaly opekáme asi 5 minút domäkka. Ku koncu pridáme nasekaný cesnak a tiež opečieme. Pridáme koreniny a miešame, kým sa nerozvoňajú - približne dve minúty. Osolíme a okoreníme.
3. Do panvice vrátime mäso, dôkladne premiešame a zalejeme vývarom a sekanými paradajkami. Prihodíme nasekaný koriander a privedieme k varu. Potom plameň stiahneme a varíme asi pol až trištvrte hodiny. Pridáme šošovicu a jednu konzervu cíceru a varíme, kým nie je mäso skoro úplne mäkké. 
4. Ochutnáme a podľa potreby doladíme korením, soľou, môžeme použiť aj čili. Do panvice pridáme scedený cícer z druhej konzervy a dovaríme domäkka.
5. Hotovú polievku naberieme do misiek a ozdobíme koriandrom. Podávame s kúskom citróna na dochutenie.




Komentáre k článku


25. 03. 2017 11:08:43
Meno: aryu
presne takéto niečo chcem uvariť. mám veľmi rada recepty "do jedného hrnca".ja by som to vyskúšala s garam masalou, ale teraz ju nemám. kombinácia zázvor/kurkuma/škorica znie výborne. vyskúšam to s hovädzím mäsom. len škoda, že som ešte nezasiala koriander, ten bude chýbať...milujem ho! Ďakujem za ďalšiu výbornú inšpiráciu a teším sa na nové príspevky! :)

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.