Castagnaccio je tradičná rustikálna pochúťka, ktorá sa pripravuje v Toskánsku a priľahlých oblastiach v čase zberu čerstvých gaštanov, čiže v období od októbra do Vianoc. Neviem, či je castagnaccio vnímané skôr dezert, alebo ako snack, osobne sa prikláňam skôr k druhej možnosti. Castagnaccio je pomerne sýte a výdatne, už malý kúsok vás zaplní. Najlepšie chutí čerstvé, ešte trochu teplé, a aby ste ho spotrebovali v najlepšej kondícii, pripravujte ho pre väčšiu skupinu ľudí - čo tak napríklad k stretnutiu s priateľmi pri dobrom vínku?
Castagnaccio
(zdroj inšpirácie: Emanuele Ridi - S Italem v kuchyni III)Na jednu placku/palacinku s priemerom 30 cm potrebujeme:
250 ml plnotučného mlieka
200 ml vody
200 g gaštanovej múky, preosiatej
2 PL kryštálového cukru
1 ČL morskej vločkovej soli + trochu na posypanie
50 ml panenského olivového oleja
50 g hrozienok, namočených na polhodinu vo vode alebo v dezertnom víne z Toskánska (vin santo)
30 g píniových orieškov
vetvička čerstvého rozmarínu, otrhané lístky

Rúru predhrejeme na 220 °C. Mlieku a vodu nalejeme do jednej misy a pomaly prisypeme preosiatu múku, metličkou dôkladne zašľaháme, kým nevznikne cestíčko. Pridáme cukor, soľ a olivový olej a necháme 30 minút na teplom mieste odpočinúť.
Hrozienka osušíme. Veľkú panvicu s priemerom 30 cm (použila som panvicu na paellu) vhodnú na použitie v rúre zľahka vymastíme. Nalejeme do nej cesto - malo by ho byť do výšky 1/2 centimetra. Povrch posypeme píniovými orieškami (zopár necháme bokom), hrozienkami a rozmarínovými lístkami.
Pokvapkáme olivovým olejom, zľahka poprášime soľou a necháme piecť asi 40 minút, resp. dovtedy, kým sa palacinka neusadí po okrajoch a zľahka nepopraská. Okraje by mali byť chrumkavé, prostriedok mäkký.
Hotové castagnaccio podávame teplé, nakrájané na diely a ozdobené zvyšnými píniovými orieškami a rozmarínom, prípadne aj pocukrované práškovým cukrom.

Ako som vyššie už spomenula, castagnaccio je sýte a výdatné. Na odľahčenie môžete k nemu podať misku našľahanej a zľahka osladenej ricotty, alebo jednoducho k nemu otvoriť fľašu šumivého vína.