food4fun.sk

Špargľová sezóna odštartovaná

Sezónne suroviny

15. 04. 2016



Začiatkom tohto týždňa som neodolala a do košíka vložila prvú tohtoročnú špargľu. Spočiatku som váhala, vnútorný racionálny hlas mi našepkával: "Nekupuj, na špargľu je ešte skoro, vyčkaj ešte pár dní. Nekupuj, začína pracovný týždeň, nebude sa ti chcieť vymýšľať a kreovať a špargľa zbytočne zvädne."
Našťastie, v stredu som prišla domov skôr, a výnimočne plná energie a chute do večerného varenia. Prvú špargľu zvyčajne pripravujem klasicky, s holandskou omáčkou, ale tentoraz som vsadila na recept, ktorý ma zaujal už dávnejšie, ale trošku som sa bála, že je príliš prekombinovaný.



Keď som si začala čítať zoznam surovín, len som sa smiala, pretože úplne neplánovane som mala doma skoro všetko potrebné. Sušené marhule, pistácie, chorizo som nahradila slovenskou pikantnou klobásou, ba aj manchego v chladničke akoby čakalo na tento recept. Príprava celej večere nebola síce úplne rýchla, ale výsledok stál naozaj za to. Použité suroviny spolu krásne ladili, sušené marhule, ktoré inak veľmi neobľubujem ma v tomto jedle prekvapili snáď najviac. A aj keď bolo vo výsledku viacero rôznych chutí, s jemnou špargľou sa vôbec nebili, ale ju originálne podškrtli. Nuž, myslím, že tohtoročnú špargľovú sezónu som týmto rafinovaným receptom otvorila viac ako dôstojne.

Francúzsky toast s bielou špargľou


Na 2 normálne, resp. 4 menšie porcie potrebujeme:
2 malé ciabatty, ideálne deň-dva staré
3 vajíčka
5 polievkových lyžíc smotany na šľahanie
soľ, čierne korenie
dve hrste petržlenovej vňate
500 g bielej špargle
1 šalotka, nakrájaná nadrobno
50 g slaných pistácií, vylúpaných
cca 8 sušených marhúľ, nakrájaných na drobné kocky
asi 100 g kúsok choriza resp. inej paprikovej klobásy
olivový olej
manchego syr (možno nahradiť granou alebo parmezánom)
hrsť rukoly alebo zmesi drobných šalátových listov



1. Šalotku, sušené marhule a chorizo (resp. inú klobásku)  nakrájame na drobné kocky, pistácie olúpeme a nasekáme. V panvici zohrejeme olivový olej a podusíme na ňom šalotku. Pridáme marhule, chorizo a pistácie a krátko opečieme. Odstavíme a do zmesi primiešame hrsť nasekanej petržlenovej vňate.
2. Medzitým v hrnci necháme zovrieť osolenú vodu, v ktorej uvaríme očistenú bielu špargľu, celý zväzok priečne prekrojený na polovicu. Varíme veľmi zľahka, len pár minút, aby špargľa zmäkla na skus, ale ostala pevná. Uvarenú špargľu scedíme, necháme odkvapkať a pridáme k zmesi do panvice.
3. Ciabatty pozdĺžne rozkrojíme na polovice. V širšom tanieri, či v miske rozšľaháme vajíčka so smotanou, osolíme, zľahka okoreníme a primiešame druhú hrsť nadrobno nasekanej petržlenovej vňate. Ciabattu striedkovou stranou namočíme do vajíčok a necháme pár minút stáť. Potom otočíme na druhú stranu a necháme tiež postáť vo vajíčku. Medzitým si v panvici zohrejeme zvyšný olej. Ciabattu z obidvoch strán opečieme dozlatista.
4. Kým sa pečú slané francúzske toasty, zohrejeme zmes v panvici so špargľou, nastrúhame na hobliny syr a opláchneme šalátové lístky (ak sú neprané).
5. Na servírovací podnos alebo taniere položíme francúzske toasty z ciabatty, poukladáme na ne pekne vedľa seba špargľu a prelejeme zmesou marhúľ a choriza. Ozdobíme hoblinami syra a posypeme rukolou či inými drobnými šalátovými lístkami.

Komentáre k článku


13. 05. 2016 16:34:25
Meno: Andrea
Adi, to vyzera nadherne! V Amerike velmi nevidno bielu sparglu, ale myslim, ze aj zo zelenou to bude skvele. A ja mam obrovsku slabost pre prazeny chlebik :)


23. 05. 2016 12:13:37
Meno: Adusha
Adi, ďakujem, u nás mám zasa pocit, že častejšie natrafím na bielu a zelenú vidávam pomenej... Toast bude určite výborný aj so zelenou špargľou ;-)

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.