Myslím, že medzi tradičné kombinácie môžeme zaradiť aj kombináciu ananásu a kokosu. Čo si vybavíte ako prvé, keď sa povie ananás a kokos? Tiež Pi
ña coladu? I keď tento miešaný nápoj nepatrí k mojim najobľúbenejším, kombináciu kokosu a ananásu v dezertoch zbožňujem. Alebo len tak, v exotickom ovocnom šaláte, či v jogurte.
Ako som už spomenula, cheesecake robievam zriedka, ale keď som pred rokom zbadala u
Martinky cheesecake v tejto kombinácii, vedela som, že časom naň príde. Tento cheesecake stihol medzitým vyskúšať môj kamarát a keď sa čerstvo návrativší z Karibiku chystal na jeho repete, namotivoval aj mňa. Neplánovane som mala doma aj čerstvý ananás, takže bolo rozhodnuté (i keď ten je nepodstatný, u mňa poslúžil len ako dekorácia). Ak by ste mali nutkanie použiť čerstvý ananás do plnky, radšej sa zdržte, vraj pri pečení zhorkne. Čerstvý ananás si odložte na servírovanie - pripravte z neho
jedlé ananásové kvety alebo ho pokrájajte na úplne drobnučké kocky a podávajte spolu s hotovým cheesecakeom.
Ananasovo-kokosový cheesecake
(zdroj inšpirácie: Dulce de Leche)Na sušienkový základ:200 g svetlých kokosových sušienok (použila som kokosové venčeky Opavia)
100 g strúhaného kokosu
100 g roztopeného masla
Na krém:500 g krémového syra (alebo v kombinácii s mascarpone v ľubovoľnom pomere)
1 plechovka kokosového mlieka (400 ml)
1 plechovka sladeného kondenzovaného mlieka (397 g)
2 plechovky ananásu (á 565 g), scedené
4 vajcia
3 PL kukuričného škrobu
Na polevu:1 kyslá smotana
kokosový likér alebo sirup
Na dokončenie a podávanie:čerstvý ananás a strúhaný kokos
1. Sušienky rozdrvíme a zmiešame s mletým kokosom a roztopeným maslom. Formu s priemerom 24 cm vystelieme papierom na pečenie a potom do nej natlačíme sušienkovú hmotu tak, aby dno aj boky boli pokryté súvislou vrstvou. Dáme asi na 30 minút do chladničky stuhnúť. Rúru predhrejeme na 160 °C, na dno položíme plech s horúcou vodou, resp. cheesecake pečieme vo vodnom kúpeli.
2. Scedený ananás rozmixujeme na jemnú hmotu. Vo veľkej mise spolu prešľaháme krémový syr (resp. mascarpone), kokosové mlieko (ak v plechovke bude pevná kokosová hmota, použijeme iba tú, vodu nepoužijeme) a kondenzované mlieko. Postupne zašľaháme vajíčka, škrob a ananásové pyré. Hotovú zmes nalejeme na sušienkový základ a vložíme do predhriatej rúry.
3. Cheesecake pečieme dovtedy, kým povrch nie je pevný (krém nesmie byť tekutý) - jemné trasenie je v poriadku. Trvá to minimálne 90 minút, ale závisí aj od rúry. Cheesecake necháme vychladnúť vo vypnutej rúre, potom ho dáme do chladničky, kde ho necháme úplne vychladnúť na niekoľko hodín.
4. Vychladnutý cheesecake potrieme kyslou smotanou, ktorú sme ochutili kokosovým likérom alebom sirupom. Ozdobíme strúhaným kokosom a čerstvým ananásom, alebo napríklad ananásovými kvetmi, ktoré si pripravíte podľa postupu
v tomto recepte. Na dozdobenie môžete použiť aj ananásové listy. Dobrú chuť!