food4fun.sk

Bez maku to proste nejde...

Doma v kuchyni

16. 07. 2015



Mak je jednou  z mojich najobľúbenejších ingrediencií (pozn. nielen na pečenie), takže sa bez neho neviem obísť ani v lete. Mak sa síce štandardne spája skôr s jesenným a zimným vypekaním, ale nie je tomu úplne tak. Veď čo napríklad taká višňovo-maková štrúdľa! Alebo marhuľové gule! Jednoducho, mak je v našich kuchyniach celoročne. Mak je úžasný v tom, že ladí v podstate s hocičím. Netreba sa báť žiadnych kombinácií, pokojne skúšajte a presvedčte sa! Ideálnym receptom na skúšanie v duchu "ladí-neladí" je obyčajná bublanina. Teda, nie tak úplne obyčajná, ale v makovom prevedení.



Na recept som natrafila u Táničky, skúšala som viackrát jej verziu, ale naposledy som vzhľadom na obmedzené zásoby na chalupe trochu improvizovala a vytvorila "zdravšiu" verziu z celozrnnej špaldovej múky a trstinového cukru. Oproti pôvodnému receptu sa mi zdala trochu hutnejšia a drobivejšia, ale rovnako chutná. V prípade tohto receptu môžete naozaj skúšať rôzne ovocné kombinácie - ja som v máji skúsila makové cesto skombinovať s jahodami a rebarborou a fungovalo. Ladiť bude maková bublanina aj s hocijakým iným letným, či jesenným ovocím.

Maková bublanina

(zdroj inšpirácie: Bonviváni)

Na jeden štandardný plech potrebujeme:
1 hrnček mletého maku
1,5 hrnčeka polohrubej  múky
1 vrecúško kypriaceho prášku
1 hrnček krupicového cukru
0,5 hrnčeka oleja
1 hrnček mlieka
2 veľké vajíčka
+ ovocie podľa vlastného výberu (na fotke jahody a rebarbora)



Rúru predhrejeme na 180 °C. V jednej miske zmiešame spolu sypké suroviny, v druhej tekuté. Potom misky zlejeme dokopy, premiešame metličkou a vylejeme na pripravený plech vystlaný papierom na pečenie (prípadne vymastený a vysypaný).
Na vrch poukladáme pripravené ovocie, ktoré sme si predtým obalili v múke (vďaka nej neklesne ovocie pri pečení na dno plechu). Koláč pečieme približne 30 minút, či je upečený vyskúšame špajľou pichnutou do cesta.
Bublaninu necháme vychladnúť a následne pokrájame. Pred podávaním môžeme posypať práškovým cukrom.

Maková bublanina - zdravšia verzia


Na jeden štandardný plech potrebujeme:
1 hrnček mletého maku
1,5 hrnčeka celozrnnej špaldovej múky
1 vrecúško kypriaceho prášku
1 hrnček trstinového cukru
0,5 hrnčeka oleja
1 hrnček mlieka
2 veľké vajíčka
+ ovocie podľa vlastného výberu (na fotke ríbezle, maliny, černice)



Rúru predhrejeme na 180 °C. V jednej miske zmiešame spolu sypké suroviny, v druhej tekuté. Potom misky zlejeme dokopy, premiešame metličkou a vylejeme na pripravený plech vystlaný papierom na pečenie (prípadne vymastený a vysypaný).
Na vrch poukladáme pripravené ovocie, ktoré sme si predtým obalili v múke (vďaka nej neklesne ovocie pri pečení na dno plechu). Koláč pečieme približne 30 minút, či je upečený vyskúšame špajľou pichnutou do cesta.
Bublaninu necháme vychladnúť a následne pokrájame. Pred podávaním môžeme posypať práškovým cukrom.





Maková bublanina je skvelá záležitosť, ale koláč, v ktorom sa mak stáva jeho základnou esenciou, entitou, dušou, je ten nasledujúci. Ten recept mám v oku už od minulého leta, ale nedalo sa skôr, čakala som na marhuľovú a ríbezľovú sezónu. Netušila som, aký zázrak - bezlepkový a len s minimom cukru, sa z toho receptu vykľuje. Ak patríte k makofilom ako ja, musíte ho určite vyskúšať. Budete z neho paf, to vám garantujem ;-)


Makové rezy s marhuľami a ríbezľami


Na menší plech (cca 28 x 18) potrebujeme:
5 veľkých vajec
80 g práškového cukru
50 g krupicového cukru
štipku soli
80 g veľmi zmäknutého masla
200 g mletého maku
asi 5 ks marhúľ
hrsť červených ríbezlí
marhuľový alebo mirabelkový džem



Rúru predhrejeme na 180 °C, plech vystelieme papierom na pečenie. V jeden mise vyšľaháme do svetlej peny žĺtky s práškovým cukrom. V druhej dotuha vyšľaháme bielky s krupicovým cukrom a štipkou soli. Následne obsahy obidvoch mís zmiešame spolu a zľahka do cesta zapracujeme zmäknuté maslo (maslo musí byť veľmi mäkké, preto ho treba pred pečením aj niekoľko hodín vopred vybrať z chladničky) a mletý mak.
Cesto vylejeme na plech, uhladíme a obložíme plátkami nakrájaných marhúľ. Dáme piecť do rúry na 20 minút, potom koláč dozdobíme ríbezľami a vrátime do rúry ešte na 5 - 7 minút. Medzitým si v kastróliku ohrejeme zopár lyžíc džemu a prepasírujeme cez sitko. Upečený a ešte horúci koláč potrieme týmto džemom, najlepšie pomocou silikónovej mašľovačky. Necháme vychladnúť, ale koláč je najchutnejší ešte trochu vlažný.


Komentáre k článku

Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.