Pri miešaných nápojoch však využitie tohto likéra nekončí. Môžete ho využiť pri pečení, či pri príprave rôznych letných dezertov. Ochutí ovocie, ovocné plnky, môžete ním navlhčiť cesto, pridať do krémov, ovocnej peny (mousse), do omáčky na palacinky či lievance, pripadne dochutiť ovocné coulis (
pred očami mám teraz letnú verziu pavlovy, obsypanú trojfarebnými ríbezľami, egrešmi, žltými malinami... a k tomu, na podčiarknutie, coulis z čiernych ríbezlí dochutený týmto likérom). Ach, nabudúce, verím, že o rok sa nenechajú už ani červené a biele ríbezle zahanbiť pred čiernymi a budem môcť vymyslieť niečo farebné, ovocné a hriešne dobré.

Crème de cassis (likér z čiernych ríbezlí)
(zdroj inšpirácie: www.chutsveta.sk)2 kg čiernych ríbezlí
2 7 dl fľaše dobrého kabernetu (Cabernet Sauvignon)
1 kg cukru
1 liter 40 % vodky
Poznámka: Likér som pripravovala z polovičnej dávky - vidíte ju na fotografiách - z nej som naplnila 4 fľaše s objemom približne 3 až 4 dl. Odrodu vína podľa možnosti nemente, resp. okrem cabernetu môžete použiť tie odrody, ktoré majú vo svojom charakteru vôňu a chuť po čiernych ríbezliach.

Ríbezle umyjeme, očistíme od stoniek a v mixéri krátko a nahrubo rozmixujeme. Dáme do veľkého skleneného pohára a zalejeme červeným vínom. Macerujeme pri izbovej teplote 48 hodín. Následne macerát scedíme cez hustú tkaninu a zmes dôkladne vylisujeme, aby sme získali čo najviac šťavy.
Výťažok šťavy je približne 2,3 litra (z polovičnej dávky som získala cca 1,2 litra šťavy).
Aby sme získali čistú tekutinu bez kalu, precedíme ju ešte cez filter - buď klasický do kávovarov na prekvapkavanú kávu, alebo napr. hario filter.
Prefiltrovanú tekutinu dáme do hrnca, pridáme cukor a pomaly varíme, kým sa nám cukor dôkladne nerozpustí. Následne pridáme vodku, premiešame a hotový likér plníme do čistých, suchých a ideálne vysterilizovaných fliaš.
Aspoň mesiac necháme postáť a následne môžeme ochutnávať.