Polentovú pizzu ocenia nielen tí, ktorí majú túto výdatnú žltú záležitosť radi, ale aj tí, ktorí sa vyhýbajú múke. Polentový základ môžete obložiť hocičím - je to skvelý tip na večeru v tie dni, keď ste nestihli nič konkrétne naplánovať, ale v chladničke máte zvyšky, ktoré by ste radi spracovali (mozzarellu, kúsok parmezánu, nejakú tú paradajku, šunku...).
Nabudúce, ak si nebudete vedieť rady, čo na večeru, skúste pozrieť do komory, či sa aj u vás nenachádza otvorené a zabudnuté vrecúško kukuričnej krupice.
Polentová pizza
1 liter mlieka
soľ
muškátový oriešok
250 g kukuričnej krupice (polenty)
80 g tvrdého talianskeho syra (grana, parmezán), najemno nastrúhaného
300 g bielej špargle
300 g zelenej špargle
3 strúčiky cesnaku
3 PL olivového oleja
200 g čerešňových paradajok
čierne korenie, trocha cukru
200 g mozzarelly
čerstvá bazalka
8 plátkov sušenej šunky (prosciutto crudo)
1. Mlieko so štipkou soli privedieme k varu a následne pomocou metličky primiešame polentu. Povaríme asi dve minúty (v prípade instantnej krupice, pri obyčajnej dlhšie), odstavíme a necháme trochu ochladnúť. Ochutíme soľou a muškátovým orieškom.
2. Plech na pečenie vystelieme papierom a rozotrieme naň uvarenú polentu do tvaru obdĺžnika. Posypeme polovicou strúhaného syra a necháme vychladnúť.
3. Bielu špargľu ošúpeme, očistíme a pokrájame šikmo na dlhšie kúsky. Zelenú špargľu ošúpene zo spodnej tretiny a rovnako šikmo pokrájame. Cesnak pokrájame na tenučké plátky.
4. Olej zohrejeme v panvici. Pridáme cesnak a špargľu a opekáme 3 - 4 minúty. Paradajky prekrojíme na polovice a pridáme do panvice. Dochutíme soľou, čiernym korením a trochou cukru. Túto zeleninovú zmes navrstvíme na polentu.
5. "Pizzu" obložíme plátkami mozzarelly a posypeme zvyšným strúhaným syrom.
6. Rúru predhrejeme na 220 °C a na strednej koľajničke pečieme 15 - 20 minút. Ku koncu pečenia zapneme na chvíľu v rúre gril a grilujeme asi 4 minúty.
7. Upečenú polentovú pizzu ozdobíme čerstvou bazalkou a plátkami sušenej šunky, môžeme ešte pokvapkať kvalitným olejovým olejom. Podávame teplé.