food4fun.sk

So slivkami som rok skončila, so slivkami začnem

Doma v kuchyni

18. 01. 2015



Chcela som tento rok začať na blogu niečim veľkolepým, honosným, a vôbec nie z kategórie "dezerty". Rok v kuchyni sa mi v tomto štýle začať podarilo, fotomateriál čaká v archíve, musí však dozrieť ešte nejaký čas, kým to celé spracujem a pripravím tak, aby som neobišla ani všetky medzistupne, ktoré výsledku predchádzali.
Čas však beží, koniec januára sa blíži, načase o niečom napísať. Možno to z fotografií tak nevyzerá, ale nasledujúci recept stojí za pozornosť. Mátal ma už zopár rokov, len nie a nie sa k nemu dostať, ale keď sa po týchto Vianociach hladinka vo fľaši armaňaku podstatne znížila, vedela som, že dozrel čas.



Pôvodný rozpis v recepte bol na 20 cm formu, ale, s tušením, že na tejto "holej" torte bude niečo zaujímavé (veď snáď nebudem 5 rokov slintať nad nejakou nudou) a s vedomím, že ju nesiem do práce pre 9 mlsných kolegov, som suroviny navýšila a korpusy upiekla v 25 cm forme.
A dobre som urobila. Zamatovo jemné cesto, zaujímavá netradičná, ale prekvapivo s ľahkým cestom ladiaca plnka, žiadny lepok, žiadne maslo. Ak by som odmyslela pár lyžíc smotany, prípadne ich nahradila niečim iným, torta by mohla byť skvelou ukážkou bezlepkového a bezlaktózového pečenia.

Čokoládová torta so sušenými slivkami a armaňakom

(zdroj inšpirácie: Apetit 1/2010)

Na 2 korpusy s priemerom 25 cm potrebujeme:
8 veľkých vajec
200 g trstinového cukru
70 g holandského kakaa

Na plnku:
600 g sušených sliviek bez kôstok
180 ml (a viac) armaňaku (prípadne brandy, resp. rumu)
2 - 3 PL smotany na šľahanie

Na polevu:
220 g tmavej čokolády s vyšším podielom kakaa
2 lyžice smotany na šľahanie (nie viac!)



1. Slivky prepláchneme horúcou vodou, potom namočíme na noc do armaňaku (všetky slivky nebudú v alkohole ponorené, preto ich občas premiešajte, aby sa všetky aspoň na chvíľu stihli okúpať v alkohole).
2. Pripravíme si dve formy s priemerom 25 cm, dno vystelieme papierom na pečenie, potom celé vnútro vymastíme maslom. Rúru predhrejeme na 180 °C.
3. Suroviny na korpusy si rozdelíme na dve rovnaké časti, cesto na korpusy pripravíme a upečieme postupne.
4. Vezmeme 4 vajíčka a oddelíme žĺtky od bielkov. Z bielkov vyšľaháme sneh, musí tvoriť špičky, ale nesmie byť ušľahaný úplne dotuha. Potom ušľaháme žĺtky so 100 g cukru do svetlej peny, šľaháme aspoň 5 minút. Potom pomaly zašľaháme preosiate kakao (35 g) a na záver zľahka a opatrne vmiešame do cesta sneh z bielkov.  Vylejeme do pripravenej formy, uhladíme a vo vyhriatej rúre pečieme 15 minút, kým nebude cesto v strede na dotyk pružné.
5. Upečieme aj druhý korpus a obidva necháme vychladnúť.
6. Z namočených sliviek si odložíme 12 - 15 najkrajších a najmenej namočených. Ostatné spolu s armaňakom, v ktorom boli naložené, dáme do robota a rozmixujeme. Podľa hustoty pridáme 2 - 3 lyžice smotany, aby sme získali roztierateľnú plnku.
7. Jeden plát cesta položíme na servírovací tanier, potrieme plnkou a prikryjeme druhým plátom.
8. Nad parou rozpustíme čokoládu a namočíme do nej odložené slivky tak, aby polovica slivky ostala bez čokolády. Uložíme na podnos s papierom na pečenie a necháme stuhnúť. Tuhnutie môžeme urýchliť v chladničke.
8. Do zvyšnej čokolády primiešame 2 lyžice smotany a rozotrieme na tortu tak, aby stiekla miestami aj cez okraj torty. (Nutkanie pridať do čokolády viac smotany zažeňte, lebo výsledok bude ako u mňa, poleva rýchlo stuhne, stratí svoju tekutosť a budete ju musieť rozotrieť ako krém. Na chuti to torte neubralo, ale poleva bola tuhšia a hrubšia, čo trošku narúšalo ľahkú a jemnú podstatu cesta i plnky.)
9. Tortu dozdobíme slivkami v čokoláde a odložíme do chladničky stuhnúť a odležať.


Komentáre k článku

Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.