1. Rúru predhrejeme na 180 °C, klasický hlboký plech vymastíme a vysypeme, prípadne vystelieme papierom na pečenie. Vlašské orechy posekáme nahrubo.
2. Múku, prášok do pečiva a kakao preosejeme do misy. Pridáme cukor, vajíčka, olej a mlieko a varechou vymiešame hladké cesto, ktoré nalejeme na plech a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme približne 10 minút, tak, aby cesto nebolo ešte celkom dopečené.
3. Medzitým si pripravíme jablká, ktoré ošúpeme a nastrúhame nahrubo (700 g čistej hmotnosti). Z jabĺk vyžmýkame šťavu a rovnomerne nimi posypeme predpečené cesto. Povrch koláča posypeme orechmi a na záver zalejeme smotanou, v ktorej sme rozmiešali vajíčka a cukor.

4. Takto pripravený koláč vrátime späť do rúry a na rovnakej teplote dopekáme približne 30 minút, kým sa povrch nesfarbí do zlatohneda. Upečený koláč necháme vychladnúť a potom pokrájame na štvorce.