food4fun.sk

Mak a slivky, jesenná srdcovka

Sezónne suroviny

07. 10. 2014



Mak a slivky je nesmrteľná jesenná kombinácia, ktorá nerozlučne patrí k sebe. Ak ste nestihli túto kombináciu aktuálnu jeseň poriešiť, máte poslednú šancu, slivky pomaly končia. Ja pevne verím, že sa mi cez víkend podarí na trhovisku ešte nejaké slivky zohnať, mám s nimi menšie džemové plány. Našťastie, mak je na tom lepšie a zoženiete ho celoročne. Chvála Bohu, že je to tak, patrím k makofilom, a ej, nebolo by to dobré, keby som k maku nemala celoročný prístup.
Koláč, ktorý som piekla včera večer patrí k tým rýchlym, jednoduchým, kde príprava trvá maximálne 15 minút. Samozrejme, na jeho upečenie a vychladnutie treba trochu počkať, ale stojí to za to. Tento koláč myslím nebol jednorázovka, v ďalšej slivkovej sezóne určite príde repete.


Makový koláč so slivkami a lieskovcami


Na 26 cm okrúhlu formu potrebujeme:
175 g masla + na vymastenie formy
175 g práškového cukru
3 vajíčka
200 g polohrubej múky + na vysypanie formy
100 g mletého maku
1 lyžička kypriaceho prášku
500 g sliviek
2 lyžice sekaných lieskovcov na posypanie koláča



1. Rúru predhrejeme na 180 °C. Okrúhlu formu vymastíme maslom a vysypeme múkou. Slivky vykôstkujeme, zopár polovíc si necháme stranou, ostatné pokrájame na kocky.
2. Zmäknuté maslo a práškový cukor utrieme do svetlej peny, potom postupne zapracujeme vajíčka a nakoniec múku zmiešanú s makom a kypriacim práškom. Do hotového cesta vmiešame nakrájané slivky a potom cesto dáme do formy a uhladíme. Na vrch poukladáme polovičky sliviek a posypeme posekanými lieskovcami.
3. Pečieme vo vyhriatej rúre cca 45 minút, alebo dovtedy, kým sa cesto neprestane lepiť na špajľu. Hotový koláč necháme pred podávaním vychladnúť.

Poznámka: Mimo sezóny čerstvých sliviek môžeme použiť sušené.


Komentáre k článku

Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.