food4fun.sk

Dvojité osvieženie z Blízkeho Východu

Doma v kuchyni

08. 07. 2014



Už dobrých 20 minút sedím pri názve a prvej fotografii a neviem sa pohnúť, neviem napísať jednu súvislú vetu. Aj keď ja veru nie som futbalový fanúšik, dnešný vtipný zápas mi prilepil zrak k obrazovke a do prstov na klávesnici nejde nič zmysluplné. Chcela som písať o ayrane a limonane, ale ja mám aktuálne chuť na caipirinhu :-) Ale nie, nebudem škodoradostná a presuniem sa konečne tam, kde v rámci svojich kuchynských aktivít veľmi rada chodím, a to na Blízky Východ, konkrétne do Turecka a do Izraela, i keď gastronómia presné hranice nepozná.
Reč bude o dvoch osviežujúcich nápojoch, ako stvorených pre horúce a dusné letné dni.
Ayran, turecký jogurtový nápoj registrujem už niekoľko rokov, prvýkrát som ho ochutnala v klasickej "kebabárni" a bola som milo prekvapená jeho slanou, ale osviežujúcou chuťou. V lete bežne fungujem na acidofilných produktoch, ktoré ochladia, zaženú smäd, ale aj ľahký hlad, preto ayran na mňa nepôsobil cudzo a slaná chuť bola to, čím ma dostal, i keď, ayran nemusí byť slaný, dá sa pripraviť aj bez soli. Základný recept na ayran je takýto:

Ayran


Na 2 až 3 porcie potrebujeme

250 ml tučného bieleho jogurtu gréckeho typu
250 ml ľadovo studenej vody
(pár kociek ľadu)
soľ
(pár lístkov mäty)



Grécky jogurt a ľadovú vodu zmiešame, osolíme a pomocou metličky vymiešame tak, aby v nápoji neboli žiadne hrudky a aby bol zľahka našľahaný dopenista.
Ayran môžeme pripraviť aj v mixéri (použila som ho aj ja). Do nádoby mixéra dáme jogurt, ľadovú vodu, pár kociek ľadu a soľ a pomocou pulzov (resp. funkciou pre sekanie ľadu) mixujeme, kým nie je ľad rozsekaný. Pred mixovaním môžeme do nádoby pridať aj pár lístkov mäty na osvieženie chuti, ale pozor, neprehnať to, mäta má ostať v pozadí v podobe ľahkej chuťovej stopy, nesmie dominovať.
Hotový ayran rozlejeme do pohárov (môžeme pridať ešte pár kociek ľadu) a podávame. K čomu sa hodí tento nápoj si môžete prečítať napríklad na tejto stránke, ja dôvod na prípravu ayranu na zapíjanie nepotrebujem, chutí mi hocikedy a samostatne.

Ayran nie je doma len v Turecku, poznajú ho aj v okolitých krajinách, ba pije sa aj v niektorých častiach Balkánu. Ayran sa niekde ochucuje prelisovaným cesnakom, prípadne sa časť vody nahrádza uhorkou šťavou... a odtiaľto už veru nie je ďaleko k tzazikám, ale to je už iný gastro príbeh.

Druhý nápoj, o ktorom chcem dnes písať, sa volá limonana. Že ste o limonane ešte doposiaľ nepočuli? Veru, do minulého týždňa ani ja nie. Vďaka Jarke, ktorá mi poslala tento link, som však zasa o niečo múdrejšia. A rovnako ako autorka v úvode tohto článku, aj ja sa divím, že som o nej doteraz nepočula, ani nečítala. Ba, zmienka o nej nie je ani v Ottolenghiho knihe Jeruzalem. Limonana je izraelský nápoj z citrónov a mäty (mäta sa po hebrejsky povie "nana") a v krajine svojho pôvodu je veľmi obľúbená. Môj prvý pokus o ňu nebol chuťovo úplne vyrovnaný (príliš kyslý), ale keďže mäty mám na záhrade požehnane, určite sa zapíše do nápojového lístka na toto leto a ja budem jej prípravu postupne vylaďovať do dokonalosti.

Limonana


Na 1 väčší džbán potrebujeme:
šťavu zo 4 citrónov
dve poriadne hrste mätových lístkov
2 vrchovaté lyžice trstinového cukru (+ na doladenie chuti)
ľad
ľadovo vychladenú vodu



Čerstvo vytlačenú citrónovú šťavu, mätové lístky, cukor, pohár ľadových kociek a pohár studenej vody dáme do mixéra a pomocou pulzov sekáme kým nie je ľad úplne rozbitý. Potom zvýšime rýchlosť a mixujeme, kým nie je mäta rozsekaná a nápoj zelený a napenený (pozor, počas mixovania má tekutina zvláštnu bledú farbu, ktorá sa sfarbí do zelena až chvíľu po tom, ako mixér zastavíte). Zelený základ ochutnáme, ak je príliš kyslý, pridáme ešte cukor, a ak sa nám zdá bledý a málo mätový, môžeme pridať ešte mätu. Hotový zelený základ prelejeme do džbánu s ľadom a dolejeme studenou vodou. Podávame hneď.

Poznámka: Limonana nesmie chutiť ani príliš kyslo, ale príliš sladko, ale tak akurát. Uvedený pomer surovín je len orientačný, cukor treba pridať podľa vlastnej chuti. Mne boli 2 lyžice málo, počas vylaďovania chutí som minimálne ďalšie dve lyžice pridala. Základom je ochutnávanie a dolaďovanie už počas mixovania.


Komentáre k článku

Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.