food4fun.sk

Odchádzajúca rebarbora v rustikálnom šate

Sezónne suroviny

07. 07. 2014



Vraví sa, že zber rebarbory treba ukončiť do sv. Jána, čiže do 24. júna. Tento rok som to však nedodržala a posledné stonky rebarbory ulomila ešte minulý týždeň, kedy som sa s rebarborou, ako aj s jahodami rozlúčila touto rustikálnou tartou, ktorú nájdete aj pod označením crostata (z taliančiny) alebo galette (z francúzštiny). Tento rustikálny ovocný koláč sa nepečie vo forme, ale voľne na plechu, takže ma sympatický neohrabaný "look".



Okrem rebarbory som do plnky použila aj naše posledné jahody, maliny z prvej vlny a prvé černice, ktorých tento rok bude požehnane. Plnku si však môžete vyskladať ľubovoľne podľa aktuálnej ponuky, jahodu a rebarboru môžete nahradiť marhuľami, nektárinkami a broskyňami, prípadne skombinovať aj s letnými bobuľami.

A na záver jeden slaný tip - podobným spôsobom sa dá upiecť aj slaná tarta, napr. zo špenátu a fety, len treba použiť slanú verziu cesta.

Rustikálna ovocná galetta


Na cesto potrebujeme:
1,5 pohára polohrubej múky
2 lyžice cukru
štipka soli
115 g masla, studeného a nakrájaného na kocky
1 vajce
2 - 3 lyžice studenej vody

Na plnku:
2 poháre nakrájanej rebarbory
2 poháre nakrájaných jahôd, príp. bobuľového ovocia (maliny, černice...)
1/2 cukru (v prípade rebarbory po sv. Jánovi aj viac, je viac kyslá ako skoršia rebarbora)
1 lyžica citrónovej šťavy
4 lyžice kukuričného škrobu

K tomu:
1 vajíčko na potretie
hnedý cukor na posypanie okrajov



1. Do misy foodprocesoru dáme múku, soľ, cukor a nakrájané maslo. Mixujeme, kým nevznikne niečo ako  mrvenička na koláč. Potom pridáme vajíčko a opäť mixujeme. Podľa potreby pridáme trochu studenej vody a foodprocesor necháme bežať, kým nemáme vymiesené cesto. To vyberieme, zabalíme do fólie a necháme 30 minút odpočinúť v chladničke.
Cesto sa dá vymiesiť aj ručne, treba však postupovať rýchlo, a nemiesiť cesto príliš dlho.
2. Pokrájanú rebarboru, jahody a bobuľové ovocie dáme do misy, pridáme cukor, citrónovú šťavu a škrob a premiešame. Necháme 30 minúť odstáť.
3. Odpočinuté cesto rozvaľkáme na hrúbku cca 3 mm do tvaru kruhu (ak sa nám to nepodarí dokonale, nič sa nedeje) a opatrne prenesieme na plech vystlaný papierom.
4. Do stredu cesta navrstvíme odležané ovocie (bez šťavy, ktorú pustilo), okraje o šírke cca 7 cm necháme voľné. Tie opatrne preložíme cez plnku tak, aby nevznikli žiadne medzery, cez ktoré by mohla počas pečenia vytekať šťava. Galettu necháme v chladničke 30 minút, medzitým si rúru vyhrejeme na 200 °C.
5. Po polhodine potrieme okraje cesta rozšľahaným vajíčkom a posypeme hnedým kryštálovým cukrom a vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme 35 až 40 minút.
6. Koláč necháme chvíľu chladiť, potok rozkrájame a podávame s vanilkovou zmrzlinou, kyslou smotanou či creme fraiche.


Komentáre k článku

Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.