food4fun.sk

Hviezda môjho leta

Doma v kuchyni

29. 06. 2014



S prichádzajúcim letom odchádza chuť na varenie, dlhé státie pri sporáku, ba aj chuť na ťažké varené jedlá. Aj hlad býva nejaký slabší a na jeho zahnatie už postačí schrúmnuť niečo ľahké, svieže, vyslovene letné.
S odchádzajúcou chuťou na varenie, ale zároveň s čoraz pestrejšou a farebnejšou ponukou zeleniny a ovocia na trhu, či vo vlastnej záhrade, nasleduje obdobie šalátov, mís plných ovocia, ktoré dokáže zahnať letný hlad. Priznám sa, už niekoľko dní fičím na melóne, červenom aj na cukrovom. A čo ma veľmi teší je fakt, že ešte som nenatrafila na zlý melón. Každá štvrťka červeného, ktorú si s drahým dávame už vyše týždňa každý večer ako dezert po ľahkej večeri, bola neskutočne sladká a voňavá. Nepamätám si do minulosti, že by som niekedy mala také šťastie, tento rok zjavne melónom praje. Cukrový melón má v štatistike dva čierne body - jeden bol úplne nezrelý, a druhý zasa, napodiv, až príliš zrelý, aromatický, už len kúsok od kvasného procesu. Ale, aj tu platí skôr pozitívny dojem. Cantaloupe melón, ktorý som použila aj pri príprave tohto receptu (v podstate sa to ani veľmi receptom nazvať nedá, také je to jednoduché!), bol asi najlepší cantaloupe, aký som kedy jedla, ach! Keď si naň spomeniem, prenesiem sa do Talianska na našu prvú spoločnú dovolenku so synom, kde vtedy naše malé ročné dieťa celý deň od rána do večera tlačilo nakrájaný melón (no a my dospelí navyše k melónu aj prosciutto a syry). Potom prešlo 5 rokov, keď krpec o melóne nechcel ani počuť, a hurá, tento rok obrat, zasa melónujeme!



No, nebudem sa už rozpisovať a rozplývať, prejdem rovno k veci, k receptu na šalát, ktorý sa zjavne stane hitom č. 1 toto leto v našej domácnosti. Všetky suroviny použité v šaláte patria ku klasickej letnej zostave, darmo, v letných mesiacoch je talianska kuchyňa,  taliansky syry a šunky  bežnou súčasťou ľahkého jedla. Zvyčajne všetky tieto suroviny úhľadne ukladám na misu, či tanier, občas sa zmôžem na zabalenie kúskov melóna do prosciutta. Dať však melón do šalátovej misy, okoreniť ho čerstvo pomletým čiernym korením a morskou soľou a štedro pokvapkať kvalitným olivovým olejom, som ešte neskúšala... Takto upravený melón bol však veľkým prekvapením, s čiernym korením, soľou a olivovým olejom si neskutočne rozumie.
No a burrata použitá v šaláte? Luxusný syr, delikatesa, tvar ako mozzarella, aj vonkajšie vrstvy syru ako mozzarella a vnútri jemná krémová štruktúra...no ťažko opísať, treba vyskúšať. Nie je to však lacná sranda, preto ju pokojne nahraďte klasickou mozzarellou, vždy však budete mať väčší zážitok z tej pravej, z byvolieho mlieka, ktorej štruktúra je mäkšia, jemnejšia, vo vnútri krémovitejšia. Oplatí sa vyskúšať a porovnať chuť i štruktúru.

Šalát z melónu, prosciutta a burraty

(zdroj inšpirácie: časopis Delicious)

Rozpis je na 2 porcie (ako hlavný chod) resp. na 4 porcie (ako menší šalátik či predjedlo)

1 zrelý cantaloupe melón
1 PL extra panenského olivového oleja + na podávanie
100 g prosciutta (v prípade viacej porcií treba trochu pridať)
200 g burraty (alebo mozzarelly)
hrsť čerstvej bazalky (lístkov)
hrsť rukoly (menšie lístky sú ideálne)
čerstvo pomleté čierne korenie + morská soľ



Melón rozpolíme, vydlabeme semienka, pokrájame na asi 3 cm široké mesiačiky, z ktorých odrežeme šupku a priečne pokrájame. Pokrájaný melón dáme do misy, osolíme a okoreníme čerstvo pomletým čiernym korením a premiešame asi s lyžicou olivového oleja. Takto ochutený melón rozdelíme na pripravené taniere. Obložíme plátkami prosciutta, natrhanými kúskami burraty alebo mozarrelly (nikdy nekrájať, trhať treba!) a posypeme lístkami bazalky a rukoly. Zľahka ešte raz okoreníme čiernym korením a soľou a pokvapkáme olivovým olejom. Podávame len tak, alebo pre väčšie zasýtenie s čerstvým pečivom, napr. s ciabattou.

Komentáre k článku


14. 08. 2014 08:51:56
Meno: Stevka
Pozeram, že dost zaujimava kombinacia. Šli by toho slnečnicove semiačka či skor nejake orechy?


14. 08. 2014 10:11:58
Meno: Adusha
Stef, táto kombinácia je delikátna, žiadne semienka a orechy k nej nepridávaj ;) Vyskúšaj, tvrdšie veci by tento šalát rušili, on je jednoducho dokonalý takto :-)

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.